Tampereella nuoret osallistuvat rekrytointiin

Tampereen nuorisopalveluiden käyttöön ottama osallistava rekrytointi antaa nuorille mahdollisuuden vaikuttaa nuoriso-ohjaajien valintaan. Sekä nuoret, ohjaajat että rekrytoijat vakuuttavat tyytyväisyyttään uuteen systeemiin.
Neljä ihmistä huoneessa. Kolme istuu, yksi seisoo. Istuvilla on käsissään jokin laite.
Ethan Lenthilkumar, Anna Suopelto ja Ilpo Suominen pelaavat, Jenni Hytönen on tällä kertaa vain tarkkailijana.

Yhdeksäsluokkalaiset Anna Suopelto, Ethan Lenthilkumar ja Ilpo Suominen istuvat Koivistonkylän nuorisokeskuksen pelihuoneessa yhdessä nuoriso-ohjaaja Jenni Hytösen kanssa. Nelikko on tuntenut toisensa siitä asti, kun Jenni valittiin työhönsä. Nuorisokeskuksen aktiivikäyttäjät Anna, Ethan ja Ilpo olivat nimittäin mukana työhaastattelussa. 

Tampereen nuorisopalveluiden harrastus- ja vapaa-ajan palveluissa otettiin viime vuoden kesällä käyttöön niin sanottu osallistava rekrytointi. Se tarkoittaa, että nuorisokeskuksia käyttävät nuoret otetaan aktiivisesti mukaan nuorisotyöntekijöiden valintaan. 

Työnhakijoille annetaan ryhmätehtävä, jossa he suunnittelevat nuorisokeskuksen toimintaa yhdessä asiakkaiden kanssa. Esihenkilöt tarkkailevat, miten hakijat tehtävässä selviytyvät ja nuoret puolestaan pisteyttävät kokelaat suorituksen onnistumisen mukaan. 

Nuorten mukana olo helpotti

Hytönen kertoo saaneensa viiden muun hakijan kanssa tehtävän, jossa piti keksiä keinoja nuorten houkuttelemiseksi nuorisokeskukselle. Hän myöntää jännittäneensä, kun kuuli asiasta työhaastattelukutsun yhteydessä.

- Kieltämättä ajatus uudenlaisesta tehtävästä tuntemattomien ihmisten kanssa tuntemattomien nuorten arvioitavana hiukan hirvitti, hän tunnustaa.

Nuorten mukana olo teki Jennin mukaan kuitenkin tehtävästä lopulta helpomman ja hän keksi kysyä heiltä, miten he saisivat omat kaverinsa mukaan toimintaan. 

Hytönen on ollut mukana osallistavassa rekrytoinnissa kahdesti, sillä hän vaihtoi työpaikkaa nuorisopalveluiden sisällä. Toinen kerta menikin jo sujuvasti, kun tiesi, mitä tuleman piti. Mukana olevat nuoret olivat toki vaihtuneet, sillä samastakin nuorisotalosta pyydetään aina eri ihmisiä mukaan haastatteluihin.

Omiin asioihin vaikuttaminen kiinnostaa

Myös Annalle, Ethanille ja Ilpolle kutsu osallistua haastatteluun tuli yllätyksenä, tosin mieluisana. Heille kerrottiin etukäteen siitä, mitä oli tulossa, mutta itse tehtävä paljastui heillekin vasta itse tilanteessa. Kokemus oli kaikin puolin positiivinen.

- Kiva, että sai vaikuttaa siihen, kuka tänne tulee nuoriso-ohjaajaksi. Saimme myös nähdä, millaisia hakijoita oli tarjolla, he kehuvat.

He kiinnittivät hakijoissa huomiota siihen, millaisen ilmapiirin nämä saivat aikaan ja millaisia ideoita heillä on. Tilaisuuden jälkeen he tekivät listan omista suosikeistaan.

-Hyvä nuoriso-ohjaaja on sellainen, joka on sosiaalinen ja jonka kanssa on helppo tulla toimeen. Hän myös ottaa kaikki huomioon ja hänen kanssaan voi jutella. Hänen ei tarvitse välttämättä olla nuori, kolmikko luettelee.

He itse käyvät Koivistonkylän nuorisokeskuksella parikin kertaa viikossa, mutta koeviikkojen aikana taas saattaa tulla parinkin viikon tauko. Paikkaan on heidän mukaansa helppo tulla ja uudetkin tulokkaat otetaan porukkaan mukaan. Kävijät ovat enimmäkseen yläkouluikäisiä.

Uusi järjestelmä helpottaa työntekijän valintaa

Tampereen harrastus- ja vapaa-ajan palveluiden nuorisopalvelupäällikkö Liisa Hietamaa kehuu uutta järjestelmää rekrytoijan näkökulmasta erittäin toimivaksi.

- Kuntalaiset pääsevät tällä tavoin vaikuttamaan omiin asioihinsa ja osallistumaan heitä koskevaan päätöksentekoon. Esihenkilönä pääsen näkemään työnhakijoiden sopivuuden työhönsä ja heidän kykynsä toimia nuorten kanssa aivan eri tavoin, kuin perinteisessä työhaastattelussa, hän kertoo.

Vuoden 2024 aikana osallistavalla rekrytoinnilla on palkattu nuorisopalveluiden työpaikkoihin jo seitsemän henkilöä. 

- Kannustan myös esimerkiksi kouluja ottamaan oppilaat mukaan valintatilanteisiin. Silloin näkee heti, kuinka luontevasti hakija toimii kohderyhmän kanssa, Hietamaa toteaa.
 

Lisätietoja

Liisa Hietamaa
Nuorisopalvelupäällikkö
Puhelin:
040 778 3818
Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa