Pirkanmaalla yersinia-bakteerin aiheuttamia sairastumisia -syyksi epäillään kasviksia

Tampereen kaupungin elintarvikevalvonta ja Pirhan infektioidentorjuntayksikkö selvittävät parhaillaan mahdollisen elintarvikevälitteisen epidemian lähdettä. Pirkanmaan alueella on mahdollisia tapauksia tähän mennessä 43, joista 12 on varmistettu Yersinia enterocolitica -tapauksiksi. Todettujen tapausten määrän odotetaan kasvavan. Tapauksia on havaittu Pirkanmaalla ja hajanaisesti myös ympäri Suomea.

Ensimmäinen tiedossa oleva sairastuminen on tapahtunut 24.3.2024. Epidemian aiheuttajaksi epäillään ensisijaisesti kasviksia, mutta myös muita mahdollisia lähteitä selvitetään muun muassa elintarvikenäyttein ja oirekyselyin.

Bakteerin voi saada kypsentämättömistä kasviksista ja huonosti kypsennetystä lihasta

Yersinia enterocolitica on yleinen maaperässä ja vesistöissä esiintyviä bakteeri, joka voi aiheuttaa ihmiselle suolistotulehduksen, yersinoosin. Yleisin tartunnan välittäjä on sianliha. Bakteeri kuuluu sian normaaliin bakteerikantaan. Bakteeri voi päästä lihaan teurastamisen yhteydessä ja levitä huonosti kypsennetyn tai raa’an lihan välityksellä tai jos se pääsee keittiössä raa’asta lihasta muihin ruoka-aineisiin. Kypsentämättömät kasvikset ovat myös yleinen yersinian lähde. Ne voivat saastua jo kasvatuksen aikana pellolla maaperän, kasteluveden tai suoraan eläinten ulosteiden välityksellä. Yersinia ei yleensä tartu ihmisestä toiseen.

Oireina vatsakipua, ripulia ja kuumetta

Yersinia enterocolitican Itämisaika on 1–11 vuorokautta ja useimmin oireet alkavat parin vuorokauden kuluttua tartunnasta. Oireita ovat vatsakipu, ripuli ja kuume. Suolisto-oireista yersinoosia ei tarvitse hoitaa antibiooteilla, vaan tauti rauhoittuu yleensä itsestään. Yersinioosi diagnosoidaan ulostenäytteestä.

Ehkäisy:

Vihannesten käyttö ja varastointi

  • Vihannekset tulee pestä huolellisesti.
  • Vihannesten käsittelyveden tulee olla puhdasta.
  • Lämpimänä tarjottavat elintarvikkeet tulisi kuumentaa huolellisesti, sillä kuumentaminen tappaa bakteerin. Pakastaminen ei tuhoa bakteeria
  • Säilytä pilkotut kasvikset kylmässä. Noudata pakkauksiin merkittyjä säilytysohjeita.

Lisätietoja

Maarit Miskala
Ruokamyrkytystiimin vetäjä: Elintarviketarkastaja
Puhelin:
050 521 5168
Sirpa Räsänen
Tartuntatautivastuulääkäri: Epidemiologi
Puhelin:
040 800 7562
Jaa sosiaalisessa mediassa