Siirry sisältöön

Uusi kävelyopastus auttaa tutustumaan keskustan kiinnostaviin kohteisiin

Julkaistu 23.9.2021 8.59

Tampereen keskustaan on tulossa uudenlainen kävelyn opastuskokonaisuus. Neljä ensimmäistä alueopastetta ovat jo paikoillaan tarjoamassa kävelijöille tietoa ympärillä olevista kohteista. Visuaalisesti näyttävät ja tarpeellista informaatiota tarjoavat opasteet houkuttelevat tutustumaan ympäristöön kävellen ja auttavat pysymään reitillä.

Alueopaste rautatieasemalla eteläisen sisäänkäynnin edessä.
 

Rautatieaseman edustalla oleva alueopaste toivottaa junamatkustajat tervetulleeksi Tampereelle ja ohjaa keskeisimpiin kohteisiin.

Alueopasteita sijoitetaan noin 400 m eli 5 minuutin kävelymatkan välein. Neljä ensimmäistä alueopastetta löytyvät rautatieasemalta, Tuomiokirkonkadulta, Itäiselläkadulta ja Tullikamarinaukiolta. Jo vuonna 2016 valmistuneen opastejärjestelmän konseptin toteutus tuli ajankohtaiseksi nyt, kun raitiotie on keskustan ja Hervannan osalta valmistunut ja kävelyreitit taas kävelijöiden käytettävissä. Opastuskokonaisuuteen kuuluvat alueopasteet ja viitat.

Opaste auttaa erityisesti Tampereeseen vasta tutustuvia

Alueopasteet tarjoavat uudella tavalla tietoa ympäristöstä. Pylonimaisessa opasteessa esitetään kartalla lähellä olevia kohteita kuten nähtävyyksiä, kulttuurikohteita, aktiviteetteja sekä liikennepalveluita. Jokaiseen kohteeseen liittyy myös joko maastossa tunnistettava silhuetti tai liikennemerkeistä tuttu piktogrammi.

– Perinteiseen karttaan tottuneille ja Tampereen hyvin tunteville kartta voi näyttää ensisilmäyksellä erikoiselta. Katselusuuntaan asemoitu kartta auttaa erityisesti Tampereeseen vasta tutustuvia liikkumisessa, kertoo liikenneinsinööri Katja Seimelä.

Tampereen keskustassa kaikki kohteet saavutettavissa kävellen

Etäisyys kohteisiin kerrotaan sekä perinteisesti metreinä että minuutteina, ja kartalla on esitetty viiden minuutin kävelysäde. Tavoitteena on lisätä liikkumista kävellen suunniteltujen käyntikohteiden välillä ja kannustaa myös spontaaniin pistäytymiseen useammassa kiinnostavassa paikassa.

­– Opastuksella tehdään näkyväksi, että Tampereen keskusta on todella kompakti kokonaisuus, jossa kaikki kohteet ovat lähellä ja kävellen saavutettavissa, kiteyttää Seimelä.

Tulossa vielä 10 alueopastetta lähiviikkoina, keväällä viittoja

Loput 10 alueopastetta toteutetaan lähiviikkoina ydinkeskustaan ja Hervannan keskukseen, ja näihin opasteisiin tulee myös valaistus. Opastuskokonaisuutta täydennetään keväällä perinteisillä viitoilla, joilla on alueopasteisiin sopiva uusi mustapohjainen ilme. Viittojen tarkoitus on auttaa pysymään reitillä alueopasteiden väleillä, joten niitä tulee varsin tiheästi ja ainakin aina reitin kääntymispisteisiin.

Kävelyopastus palvelee kaupunkilaisia, työmatkalaisia ja vierailijoita

Kävelyopastus palvelee kaikki Tampereen ja Hervannan keskustoissa liikkuvia kaupunkilaisia, työmatkalaisia ja vierailijoita. Keskustassa liikkuu tavanomaisena aikana kymmeniä tuhansia jalankulkijoita päivittäin ja Hervannassakin tuhansia. Laadukas kävelyopastus lisää osaltaan mahdollisuuksia nauttia kaupungista ja löytää vaivattomasti kohteeseen. Tampere on saanut kävelyopastuksen toteutukseen Traficomin myöntämää valtion investointitukea kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen.

Alueopaste rautatieasemalla, parkkipaikka taustalla
Opastuksessa kaupunki on jaettu neljään eriväriseen lohkoon. Lohkovärit auttavat orientoitumisessa. Lohkolla oleviin kohteisiin opastetaan kyseisen värisillä nuolikuvioilla. Värilohkot löytyvät kokonaisuudessaan alueopasteen alaosasta pikkukartalla sekä ison kartan reunan väristä. (Kuvan saa isommaksi klikkaamalla)

Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Katja Seimelä
puhelin 040 149 3684
sähköposti [email protected]


Teksti Katja Seimelä, Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Katja Seimelä