Siirry sisältöön

Kerää ja hävitä haitallista espanjansiruetanaa nyt

Julkaistu 5.6.2020 9.21

Säiden lämmettyä on hyvä aika kerätä talvehtineet espanjansiruetanat ja estää tätä puutarhatuholaista leviämästä.

 

Ikävä puutarha- ja viljelyalueiden tuholainen, espanjansiruetana, alkaa liikkua. Talvehtineet nilviäiset kannattaa kerätä, ennen kuin ne pääsevät lisääntymään. Ne ovat kaikkiruokaisia, isoja suursyömäreitä jotka tuhoavat nopeasti istutuksia ja viljelysten satoa, jos pääsevät runsastumaan.

Kuolleet etanat sekajätteeseen, ei kompostiin

Keräämiseen kannattaa varautua esimerkiksi seuraavilla varusteilla: kumihanskat, kannellinen purkki, kuumaa vettä tai etikkaliuosta, jolla nilviäiset tapetaan keräämisen jälkeen.

Tapetut etanat voi laittaa esimerkiksi korkilliseen maitopurkkiin tai hyviin suljettuun muovipussiin ja edelleen sekajätteeseen. Kompostiin niitä ei kannata panna, koska espanjansiruetana syö lajinsa raatoja, siitä myös nimi tappajaetana.

Ehkäise etanoiden lisääntymistä siistimällä paikat

Espanjansiruetana lisääntyy tehokkaasti. Yksi etana voi tuottaa kesässä satoja jälkeläisiä. Se munii kerralla noin 20–30 munaa ja jatkaa munintaansa pitkin kesää ja vielä syksylläkin.

Leviämisen estämiseksi espanjansiruetanan elinolot kannattaa tehdä epäedulliseksi kuivattamalla ja siistimällä paikat. Pidä pihanurmikko matalana, siivoa kaikki suojaisat risu- ja lehtikasat, ja syksyllä poimi maahan pudonneet hedelmät.

Espanjansiruetanan esiintymiä on ollut viime aikoina Tampereella erityisesti Turtola-Nekala välisellä alueella Vihiojan varrella, sekä muun muassa Ryydynpohjassa. Voit ilmoittaa espanjansiruetanahavaintosi Ulkoinen linkkivieraslajit.fi -sivustolla, josta löydät lajista myös lisätietoja.

Älä sekoita espanjansiruetanaa ukkoetanaan

Älä sekoita espanjansiruetanaa alkuperäislajistoomme kuuluvaan ukkoetanaan, josta ei ole haittaa. Espanjansiruetanoita on monenvärisiä: vaaleasta ruskeasta aina lähes mustiin. Yleissävy on likainen. Varma tunnusmerkki on alaosan poikkiraidoitus. Espanjansiruetanan pituus on noin 7–14

Musta espanjansiruetana
espanjansiruetana - Arion vulgaris Pekka Malinen,CC-BY-NC-4.0

Ukkoetana voi kasvaa jopa 20 cm pitkäksi. Väritys vaihtelee ruskean, mustan ja harmaan sävyissä. Selässä on harjanne ja hännän pää on terävä. Ukkoetanalla hengitysaukko on kilven takaosassa lähempänä etanan takapäätä, mutta siruetanoilla se on kilven etupuoliskolla. Selälle käännettäessä näkyy kolmijuovainen vatsapuoli. Ukkoetana viihtyy enimmäkseen metsissä.

Musta ukkoetana sammalikossa
ukkoetana - Limax cinereoniger Pekka Malinen,CC-BY-NC-4.0

Lisätietoja

Ympäristösuunnittelija
Jenna Pihlajamäki
sähköposti [email protected]