Siirry sisältöön

Tampere ja Pirkanmaa haluavat “yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi”

Julkaistu 16.8.2019 10.45

“Tampere2026 - Tehdään tästä nyt numero!” Tällä kepeällä iskulauseella Tampere ja Pirkanmaa lähtevät hakemaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Haun syvempi kattoteema on puolestaan halu olla “Yhdenvertaisuuden pääkaupunki”. Kulttuuripääkaupunkihaku esitteli iskulauseensa ja teemansa 16. elokuuta.

Sirkusta Hiedanrannassa
 

Kulttuuripääkaupunkihaun iskulause, slogan muistuttaa meitä siitä, että tamperelaisuus on asenne. Täällä on turhaan vähätelty omia saavutuksia sanomalla, että ei tehdä tästä nyt numeroa. Nyt meidän on opittava tekemään siitä numero, koska Tampere ja Pirkanmaa haluaa olla Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Haun kattoteema on “Yhdenvertaisuuden pääkaupunki". Sisällissodan taisteluista tasa-arvon taistelijaksi nousseella kaupungilla on historialliset ansionsa yhdenvertaisuuden pääkaupungiksi, mutta mitä se merkitsee nyt ja tulevaisuudessa?

Kulttuuripääkaupunkihaku haluaa, että huolehdimme Pirkanmaan alueellisesta yhdenvertaisuudesta, kaikkien ihmisten oikeuksista sekä kulttuurin saavutettavuudesta ja esteettömyydestä. Tavoite on olla tasa-arvon kansainvälinen tiennäyttäjä ja yhdenvertaisuuden edistäjä.

Rosoa, kylähyppelyä, saunaa ja leikkiä

Kattoteeman alla on neljä erityistä teemaa, joiden varaan rakennetaan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma. Ne ovat: Enemmän rosoa! Enemmän kylähyppelyä! Enemmän saunaa! Enemmän leikkiä!

Enemmän rosoa viittaa siihen, että Tampereen ja Pirkanmaan historiassa on rosoa ja nykypäivänäkään pirkanmaalainen kulttuurimme ei kumartele kuvia. Onko roso nykyään rakenteita haastavaa huumoria, rohkeutta uida vastavirtaan vai rehellisyyttä kohdata kaupungin kipupisteitä?

Mitä tarkoittaa kylähyppely? Pirkanmaalla vierastetaan teennäisyyttä ja puhutaan mieluummin vaikka kylähyppelystä kuin verkostoitumisesta. Haluamme kulkea kestävästi kunnasta toiseen lähiympäristön tuntemusta syventäen. Kulttuuripääkaupunkihaku kysyy, miten paikallisidentiteetin vahvistaminen voi olla nykypäivän eurooppalaisuutta?

Joskus on vaikeinta nähdä lähelle – ja saunan lauteet, jossa ihmiset istuvat tasavertaisesti ja titteleistä riisuttuina rinta rinnan on pirkanmaalaisuuden kuva. Tästä on kyse Enemmän saunaa! -teemassa. Miten tehdä kulttuurista kuin saunomista: yhdessäoloa, joka suitsii yksinäisyyttä ja luo avointa ja kursailematonta keskustelua yhtä hyvin kuin antaa mahdollisuuden pysähtymiseen ja hiljaisuuteen?

Enemmän leikkiä! -teema muistuttaa, että jokaisella on oikeus leikkiin ja iloon. Peli ja leikki kuuluvat jääkiekkokaukaloon ja Pikku Kakkosen puistoon, Pirkanmaalla nousevaan peliteollisuuteen ja esittäviin taiteisiin. Miten hyödyntää pelejä ja pelillisyyttä niin, että niillä pureudutaan nykyajan ongelmiin, esimerkiksi lasten ja nuorten syrjäytymiseen, ja miten leikki voi olla elävä osa aikuisten kulttuuria?

Pohjalla 4000 kansalaismielipidettä

Teemat valittiin alkuvuoden aikana palautteen pohjalta. Palautetta on kerätty muun muassa yli 20 omassa tapahtumassa ympäri Pirkanmaata. Lisäksi on oltu näkyvillä isoissa tapahtumissa kuten esimerkiksi Filharmonian puistokonsertissa. Seuraavaksi kulttuuripääkaupunkihaku näkyy sunnuntaina 18.8. Hämeenpuiston Puistofiestassa omalla lavalla.

Kulttuuripääkaupunkihaku sai ajatuksia taiteilijoilta ja kulttuuritoimijoita sekä yli 4000 mielipidettä asukkailta. Niissä korostuivat lapset ja nuoret, Pirkanmaan dynaaminen historia, kyläläinen identiteetti, luonto ja yhdenvertaisuus. Yhdenvertaisuus nousi kattavaksi kattoteemaksi jatkotyöskentelyssä, jossa mukana oli erilaisia työryhmiä ja kuntien päättäjiä.

Tampere ja 16 pirkanmaalaista kuntaa hakevat Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Mukana ovat pääkuntakumppani Mänttä-Vilppula, Lempäälä, Vesilahti, Kangasala, Orivesi, Nokia, Virrat, Ruovesi, Valkeakoski, Pirkkala, Sastamala, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Parkano, Pälkäne ja Ylöjärvi.

Haun ensimmäinen vaihe huipentuu toukokuussa 2020, jolloin julkaistaan hakukirja. Kansainvälinen raati ratkaisee hakukirjojen perusteella, mitkä kaupungit pääsevät haun toiseen vaiheeseen.

Tampereen ja Pirkanmaan kilpailijoina ovat Oulu ja Savonlinna. Savonlinnan haussa on mukana muitakin alueen kaupunkeja kuten Mikkeli, Kuopio ja Lappeenranta.

Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihaku jatkuu nyt avoimella ohjelmahaulla, jossa etsitään ideoita pääkaupunkivuoden ohjelmistoon. Ohjelmahaku alkaa 17. elokuuta. Lisätietoa Tampereen Kulttuuripääkaupunkihaun sivuilta osoitteesta https://tampereregion2026.fi/

***
Tiedotetta päivitetty 16.8.2019 klo 13:03
Lisätty kuntakumppanilistasta puuttunut Ylöjärvi ja lisätty teemoja esittelevä liitetiedosto.


Lisätietoja

Luova johtaja
Juha Hemanus
puhelin +358444309769
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Eija Oravuo
puhelin +358 3 243 4405
sähköposti [email protected]


Kuvat Laura Vanzo