Siirry sisältöön

Kulttuuriosuuskunta TRELMU:lle Vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinto

Julkaistu 13.3.2019 15.00

Tampereen kaupunki myöntää vuosittain Vuoden kulttuuriteko -palkinnon. Vuoden 2018 kulttuuriteko -palkinnolla palkitaan Kulttuuriosuuskunta TRELMU, joka on tamperelaisen elävän musiikin ja tee se itse -kulttuurin tekemiseen keskittyvä osuuskunta.

järjestää elävän musiikin keikkoja Kulttuurikeskus Maanalaisessa
Kulttuuritekopalkinnon saaja TRELMU järjestää elävän musiikin keikkoja Kulttuurikeskus Maanalaisessa Hämeenpuistossa.

TRELMU:n toiminta painottuu joukkorahoituksen avulla perustettuun Kulttuurikeskus Maanalaiseen, jonka tiloissa Hämeenpuistossa järjestetään vuosittain noin 300 keikkaa, joista suurin osa pääsymaksuttomia. Yleisöä tapahtumissa on ollut viimeisen vuoden aikana yli 10 000.

Osuuskunta on toiminut kaksi vuotta ja on toiminnallaan turvannut monipuolisen, matalan kynnyksen keikkatarjonnan Tampereella. Toiminta tukee eri keinoin laajaa elävän musiikin kenttää sekä mahdollistaa sadoille taiteilijoille esiintymispaikan ja yleisölle musiikista nauttimisen ilman pääsymaksua. Osuuskunnan marginaalikulttuurinen toiminta on hyvin monipuolista; muun muassa rock-keikkoja, elektronisen musiikin klubi-iltoja, rap-klubeja, erilaisia taidenäyttelyitä ja stand-up-iltoja. TRELMU on saanut Suomalaisen Työn Liitolta yhteiskunnallisen yrityksen diplomin todistuksena yhteisen hyvän tuottamisesta.

-Tampereella oli selvästi tarvetta Maanalaisen kaltaiselle matalan kynnyksen kulttuurikeskukselle ja paikallisen elävän musiikin tarjonnan kehittämisosuuskunnalle. Olemme iloisia, että Tampereen kaupunki on huomannut tämän ja antaa tunnustusta tarpeeseen vastaamisestamme. Alakulttuurien eteen tehtävä työ vaatii tekijänsä ja tekijät tukea; ilman vuositasoisia toiminta-avustuksia ilmaista kulttuuritarjontaa ei voi pitkäkestoisesti järjestää. Arvostamme suuresti kaupungin tukea kulttuurielämyksien mahdollistamiseksi kaikille, sanoo Kulttuuriosuuskunta TRELMU:n puheenjohtaja Nipa Nyman.

Kunniamaininta Tampereen Tarinatehtaalle

Tampereen kaupunki myönsi kulttuuritekopalkinnon kunniamaininnan Tampereen Tarinatehtaalle, joka kokoaa yhteen kirjailijoita, sanataiteilijoita, sarjakuvataiteilijoita, alan yhdistyksiä, osuuskuntia ja muita toimijoita Finlaysonin alueelle. Tarinatehdas on samanaikaisesti kirjallinen olohuone sekä tila yleisötapahtumille, näyttelyille ja työskentelylle. Tarinatehdas madaltaa kynnystä lukijoiden ja tekijöiden välisille kohtaamisille ja mahdollistaa monitaiteellisia kokeiluja.

Tarinatehdas järjesti viime vuoden marraskuussa kuukauden kestäneen pop-up-kirjallisuustalon, jonne kutsuttiin kaikki lukemisen ystävät tarinoiden äärelle. Parhaillaan maaliskuun ajan Tarinatehtaalla nähdään osana Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalin ohjelmaa sarjakuvanäyttelyitä ja aikuisten animaatioelokuvia sekä kuullaan tunnettuja sarjakuvataiteilijoita, lavarunoutta ja musiikkia.

Tarinatehtaan takana ovat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma ja Taiteen edistämiskeskus. Ohjelma tuotetaan yhdessä lukuisten yhteistyökumppanien kanssa.

Vuoden kulttuuriteko -palkinnon perusteena on erityinen ponnistus tamperelaisen kulttuurikentän kehittämisessä tai rikastuttamisessa. Palkittavista päätettiin kuntalaisten ehdotusten perusteella sivistys- ja kulttuurilautakunnan kokouksessa helmikuussa. Vuoden kulttuuriteko -palkinto ja kunniamaininta luovutettiin palkituille Raatihuoneella järjestetyssä tilaisuudessa keskiviikkona 13. maaliskuuta 2019.

Saga Elgland ja Visa Niemelä esiintyivät Tarinatehtaan yleisötilaisuudessa
Saga Elgland ja Visa Niemelä esiintyivät Tarinatehtaan yleisötilaisuudessa tanssia ja kirjallisuutta yhdistäneessä Raivo-esityksessä. Kuva: Mikko Vares

Lisätietoja

Apulaispormestari
Johanna Loukaskorpi

Sivistyspalvelujen johtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki