Siirry sisältöön

Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa voi valita yksityisen palveluntuottajan

Julkaistu 9.5.2018 11.19

Sosiaali- ja terveysministeriön suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilussa ovat mukana Tampere isäntäkaupunkina sekä Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Valkeakoski, Orivesi ja Vesilahti. Kokeilualueiden 18 vuotta täyttäneillä asukkailla on mahdollisuus valita suun terveydenhuollon kunnallisen palvelun sijaan kokeilussa mukana oleva yksityinen palveluntuottaja tai ammatinharjoittaja.

Kokeilu koskee aikuisten perushammashoitopalveluja. Asiakkaat pääsevät tekemään valintoja touko-kesäkuun vaihteessa. Asiakkuus vaihtuu valinnan jälkeisenä päivänä. Kokeilu kestää vuoden 2018 loppuun.

Sujuvinta on tehdä valinta sähköisesti osoitteessa www.tampere.fi/valinnanvapaus Valitse suunhoitoyksikkö -linkin kautta. Linkki tulee näkyville, kun valintamahdollisuus alkaa. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Valinnan voi tehdä myös puhelimitse numerosta 03 56570119 arkisin kello 10–15. Palvelunumerosta voi kysyä suun terveydenhuollon valinnanvapauteen liittyvistä asioista 29.5. alkaen. Valintaa pääsee tekemään vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Tarkempi aloituspäivämäärä ilmoitetaan myöhemmin.

Valittavissa olevat yksiköt julkaistaan 25.5.

Valittavissa olevat suunhoitoyksiköt löytyvät osoitteesta www.tampere.fi/valinnanvapaus Valitse suunhoitoyksikkö -sivulta. Kokeiluun siihen mennessä mukaan hyväksytyt palveluntuottajat julkaistaan 25.5.2018. Kokeiluun voi tulla senkin jälkeen uusia palveluntuottajia.

– Kokeilu on herättänyt kiinnostusta palveluntuottajien keskuudessa. Alkuvaiheessa mukaan on tulossa 7–8 palveluntuottajaa, kertoo projektipäällikkö Anna Maria Heikkinen.

Kokeiluun otetaan mukaan yhteensä noin 4 000 henkilöä. Määrä jakautuu kuntien kesken asukaslukujen mukaisesti siten, että Tampereelta ja Orivedeltä kokeiluun voi päästä mukaan yhteensä 2 000 henkeä, Lempäälästä 500, Nokialta 500 ja Valkeakoskelta 500 sekä Pirkkalasta ja Vesilahdesta yhteensä 500. Valinnan voi tehdä vain yhden kerran kokeilun aikana.

Asiakkailta peritään heidän saamastaan suun terveydenhoidon palvelusta Tampereen kaupungilla voimassa olevat asiakasmaksut. Koko kokeilualueella asiakasmaksut ovat samansuuruisia. Kun asiakas on käynyt valitsemallaan palveluntuottajalla, hän saa käynnistään jälkikäteen laskun kokeilun isäntäkunnalta eli Tampereen kaupungilta.

– Kokeilun yhtenä tavoitteena on kannustaa kokeilukuntien asukkaita sitoutumaan suusairauksia ennaltaehkäisevään omahoitoon sekä säännölliseen suun ja hampaiden tutkimukseen ja hoitoon, kertoo Heikkinen.


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Anna Maria Heikkinen
puhelin 044 423 5237
sähköposti [email protected]

Kehittämissuunnittelija
Tiiu Airistola
puhelin 040 667 3698
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki