Siirry sisältöön

100-vuotiaan Suomen väkiluku lähtökohtana Sara Hildénin taidemuseota ympäröivässä valotaideteoksessa

Julkaistu 28.11.2017 8.00

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Sara Hildénin taidemuseo ja Särkänniemi Oy ovat yhteistyössä päättäneet valaista museorakennuksen ja sitä ympäröivän veistospuiston Charles Sandisonin (s. 1969) teoksella The Nature of Light (2016–2017). Teos on esillä 1.12.2017–7.1.2018.

 

The Nature of Light koostuu tietokoneiden ja projektorien verkosta. Jokainen valopiste edustaa yhtä elämää. Teos alkaa 5,495 miljoonalla valopisteellä, joka on Suomen arvioitu väkiluku marraskuussa 2017. Taiteilija on ohjelmoinut tietokoneet (C++-kielellä) yhdistelemään Tilastokeskuksen väkilukuennusteita. Ohjelmassa pienet valopisteet elävät ja kuolevat kuin yksinkertaiset eliöt: niille on ohjelmoitu geneettisiä ohjeita, joiden mukaan ne lisääntyvät, monistuvat ja muodostavat yhteisöjä. Jokaisen valopisteen pisin elinaika on suunnilleen 130 sekuntia – kuin ihmiselämä nopeutettuna. Hyvin pienet satunnaiset muutokset geneettisessä koodissa aiheuttavat hieman erilaista käytöstä tulevissa valopisteiden sukupolvissa.

Sandisonin mukaan Sara Hildénin taidemuseon seinien sisäpuolelta löytyy jälkiä, koodeja ja symboleja, jotka kollektiivisesti määrittävät kulttuurista identiteettiä. Museon sisällöt ja aktiviteetit esittelevät sekä kansallisen että kansainvälisen vision Suomesta. Sandisonille taidemuseon teokset eivät ole vain objekteja: "Taideteokset ovat eläviä! Ne ovat kuin signaaleja, museon seinistä kantautuvia ääniä. Kuvittelen, miten ne jotain päivänä jättävät rakennuksen ja palaavat siihen maailmaan, josta ne ovat lähtöisin. Ne valuvat ulos ovista ja ikkunoista läheiseen puistoon, palaavat metsään, virtaavat järveen. Ne palaavat maailmaan, jossa ne luotiin. Tämä tapahtuu aina silloin, kun kävijät museosta lähtiessään kuljettavat mukanaan muistoja näkemästään, mutta minä haluan tehdä tämän prosessin näkyväksi. Museossa ei ole kyse vain taideteoksista, vaan ihmisistä!"

Särkänniemelle on tärkeää olla mukana toteuttamassa The Nature of Light -valotaideteosta, sillä Särkänniemi tukee mielellään kulttuuria Tampereella, mistä kertoo myös esimerkiksi Särkänniemessä sijaitseva Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva Koiramäen eläinpuisto.

"Olemme iloisia että olemme voineet tehdä jo pitkään yhteistyötä naapurimme Sara Hildénin taidemuseon kanssa, ja tämä valotaideteos on hyvä esimerkki siitä", kertoo Särkänniemen viestintä- ja HR-johtaja Tiina Mörttinen. "Teos on lahja myös Särkänniemen ja erityisesti Ravintola Näsinneulan asiakkaille, sillä teoksen ihailu onnistuu hienosti Näsinneulan pyörivästä ravintolasalista käsin."


Kuvat Charles Sandison