Siirry sisältöön

Vammaisneuvoston toimintakausi päätökseen

Julkaistu 16.6.2017 12.02

Tampereen kaupungin vammaisneuvosto päätti toimintakautensa kurssi- ja leirikeskus Koivupuistossa pidettyyn kokoukseen 6.6.2017. Kauden 2015–2017 kohokohtana neuvosto pitää yhdessä valtakunnallisen vammaisneuvoston kanssa YK:n vammaissopimuksen ratifioinnin kunniaksi pidettyä, valtuustosalin lehteriä myöten täyttänyttä, seminaaria Etelä-Suomen vammaisneuvostojen jäsenille joulukuussa 2016.

Seminaarin lisäksi neuvosto oli järjestämässä toimintakautensa aikana toistakymmentä koulutustilaisuutta yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Vammaisneuvosto on tyytyväinen, että sen asiantuntemusta vammaisuudesta on käytetty laajasti eri hallintokunnissa. Yhteisestä kehittämisestä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa rakennushankkeiden arkkitehtitapaamiset, suunnittelijoiden ja viranhaltijoiden lukuisat vierailut neuvostoissa, vammaispalvelujen sähköisen hakemisen kehittäminen sekä vammaispalvelujen soveltamisohjeiden määrittely yhdessä vammaispalvelutoimiston kanssa.

Vammaisneuvosto on osallistunut myös aktiivisesti raitiotien esteettömyyden määrittelyyn.

Osallistumismahdollisuuksien lisääntymisen ohella neuvosto on vammaispalveluissa tyytyväinen erityisesti henkilökohtaisen avun päätösten kasvuun ja esteettömyyden edistämisen puolella kaupungin kiinteistöjen peruskorjauksiin, joissa esteettömyys on otettu pääsääntöisesti hyvin huomioon.

Lähivuosien keskeisinä vammaispoliittisina haasteina neuvosto pitää kehitysvammaisten ja autistisia piirteitä omaavien henkilöiden asumispalveluiden tarpeeseen vastaamista sekä vammaisten työllistymisen parantamista. Vammaisneuvosto katsoo, että kaupungin tulisi toimia esimerkkinä vammaisten työllistämisessä. Neuvosto on huolissaan yhdistysten toimintaedellytyksistä ja toivoo positiivista käännettä yhdistysten avustuspolitiikkaan. Esteettömyyden edistymistyötä on jatkettava suunnitelmallisesti, koska esteettömyyden korjausvelka on suuri. Vammaisia koskeviin kilpailutuksiin neuvosto toivoo vammaislähtöisyyden syventämistä.

Vammaisneuvosto katsoo, että vammais- ja esteettömyysasiamiehen tehtävää tulee ehdottomasti jatkaa kaupungissa, vaikka sote-palvelut siirtyvät maakuntaan.

Kaupunginhallituksen nimeämä uusi vammaisneuvosto aloittaa toimikautensa elokuussa.

Lisätietoja:

Vammais- ja esteettömyysasiamies
Jukka Kaukola
Puhelin 050 541 0850
jukka.kaukola(a)wippies.fi


Teksti Jukka Kaukola