Siirry sisältöön

Katusepelin poistoa on päästy aloittamaan suotuisan sään ansiosta

Julkaistu 15.3.2017 15.11

Tampereella on päästy jo aloittelemaan hiekoitussepelin keruuta. Esimerkiksi keskustassa Tampereen Infra puhdistaa katuja muutaman harjatraktorin ja yhden imulakaisuauton voimin. Keskustassa on puhdistettu muun muassa Keskustoria vaalikoppien edustalta ja pyöräilyn pääreittejä. Paikoin väylät ovat edelleen jäisiä. Kaupungin reunamilla katuja saatetaan vielä joutua auraamaan ja hiekoittamaan.

Kuva: Hämeenkatu
 

Sepelit on yleensä pyritty keräämään noin 30 vuorokaudessa, mutta tahti riippuu tulevista keleistä ja mahdollisesta takatalvesta. Lähipäiviksi ja ensi viikoksi on luvattu suotuisaa sepelinkeruukeliä - lämpöasteita ja sopivasti kosteutta. Liiallinen sadekin nimittäin haittaa keruuta. Sepeliä on tänä talvena jouduttu levittämään tavallista enemmän, joten keruu voi kestää tästäkin syystä pitempään. Infralta kulunnee sepeliä tänä talvena noin 20 000 tonnia, kun normaalimäärä talvessa on 12 000–13 000 tonnia.

Tampereen Infralla on käytössään yli 100 erilaista konetta ja autoa puhdistustöihin. Kaikkiin ei ole vielä voitu vaihtaa harjoja, sillä osaa tarvitaan edelleen talvikunnossapitoon.

Käsityönä puhdistetaan edelleen portaita, rappusia ja muita hankalia paikkoja. Osaa Tampereen kaupungin yleisistä alueista huoltavat yksityiset urakoitsijat, ja heillä on käytössään oma puhdistuskalusto.

Jalkakäytävien puhdistus kuuluu kiinteistön haltijoille

Hiekoitussepelit väyliltä poistaa lain mukaan niiden levittäjä. Kaupunki korjaa sepelit katujen ajoradoilta, toreilta sekä kävely- ja pyöräilyteiltä. Kiinteistön haltija eli yleensä huoltoyhtiö, talonmies tai talon omistaja vastaa kiinteistönsä piha-alueesta sekä viereisen jalkakäytävän puhdistamisesta. Kaupunki puhdistaa ne jalkakäytävät, jotka sijaitsevat yleisten alueiden kuten puistojen tai kaupungin omistamien kiinteistöjen kohdilta.

Lehtipuhaltimella ei saa poistaa sepeliä

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä velvoitetaan tekemään kunnossapitotyöt siten, että pölyhaitat ovat mahdollisimman pieniä eli puhdistettava alue on tarvittaessa kasteltava. Kosteus ja sepelin ripeä keräys lievittää ilmanlaatuongelmia. Ympäristönsuojelumääräyksissä on erikseen kielletty lehtipuhaltimen käyttö sepelinpoistossa. Lehtipuhaltimen käyttäminen väylien puhdistamisessa nostaa kuivan hienojakoisen pölyn tehokkaasti ilmaan lähistöllä asuvien ja liikkuvien kiusaksi. Sepelin pesu sadevesi/hulevesikaivoihin on myös kielletty.

Palaute palvelupisteeseen tai palautejärjestelmään

Palautetta katujen kunnossapidosta voi antaa palvelupiste Frenckeliin, Frenckelliaukio 2 B palvelupiste.frenckell(at)tampere.fi, puhelin 03 5656 4400. Palautetta voi antaa myös verkossa kunnossapidon vikailmoitusjärjestelmän kautta.


Lisätietoja

Kunnossapidon tilaaja, länsi
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Kunnossapidon tilaaja, etelä:
Rakennuttajahortonomi
Petri Kujala
puhelin 050 062 8295

Kunnossapidon tilaaja, itä
Rakennuttajainsinööri
Juha Antila
puhelin 050 3276267

Tampereen Infra:
Työpäällikkö
Kari Pitkänen
puhelin 0500 624 059

Tampereen Infra:
Työpäällikkö
Lassi Jokinen
puhelin 040 806 3292

Ilmanlaatu:
Ympäristötarkastaja
Ari Elsilä
puhelin +358505215149


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen