Siirry sisältöön

Aikuinen on turvana, kun nuori juhlii lomaa

Julkaistu 8.5.2017 14.19

Tamperelaisnuoren kesä alkaa koulujen päättäjäisillasta, jota hän usein viettää kavereiden kanssa ulkona. Tueksi teini tarvitsee luotettavia aikuisia: kotona päivystävän vanhemman ja kaupungilla liikkuvia vapaaehtoisia.

Koulujen päättäjäispäivä saa liikkeelle joka kevät paljon nuoria. Kaupungille ja rannoille suuntaavat silloin myös kymmenet oransseihin huomioliiveihin pukeutuneet, vapaaehtoiset aikuiset. Kaupungin nuorisopalvelujen kouluttamat vapaaehtoiset turvaavat nuorten iltaa yhdessä nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Tärkein rooli on kuitenkin kotiin jäävällä vanhemmalla. Etukäteen annettujen neuvojen lisäksi vanhemman tulee varautua auttamaan kaupungilla liikkuvaa teiniä.

- Vanhemman kannattaa pitää puhelin päällä ja vastata heti nuoren viesteihin ja soittoihin. Myös viranomainen soittaa huoltajalle, jos nuoren juhliessa sattuu jotakin. Vanhemman pitää varautua myös siihen, että tarvittaessa voi itse hakea nuoren kotiin, muistuttaa Tampereen kaupungin nuoriso-ohjaaja Lilla Haapakoski.

Vapaaehtoistyöntekijä Jenna Haavisto ja nuoriso-ohjaaja Riikka Koskela kertovat kokemuksistaan koulujen päättäjäisiltana
Vapaaehtoisena toimiva Jenna Haavisto (vas.) ja kaupungin nuoriso-ohjaaja Riikka Koskela ovat molemmat partioineet koulujen päättäjäisiltana kaupungilla ja tietävät, että aikuisia tarvitaan.

Toimiiko puhelin, kulkeeko tuttu bussi?

Oman nuoren kanssa kannattaa keskustella jo etukäteen, minne hän aikoo mennä ja kenen kanssa. Samoin kotiintuloajasta on hyvä sopia.

Nuoriso-ohjaaja Riikka Koskelan mielestä on tärkeää miettiä etukäteen yhdessä, mitä nuori tekee ongelmatilanteissa.

- Ongelmia nuorelle voivat illan aikana aiheuttaa esimerkiksi kuormittuvat tietoliikenneyhteydet. Puhelimet voivat toimia huonosti ruuhkaisissa paikoissa, eikä esimerkiksi vanhempaan saa yhteyttä. Tärkeät puhelinnumerot on myös hyvä ottaa mukaan vaikkapa paperilapulla, jos puhelin sattuu katoamaan tai akku loppuu, Riikka Koskela neuvoo.

Juhlahumuun ryntäävää teiniä voi muistuttaa myös siitä, että bussien yövuoroja kulkee vähän ja ne ovat täysi. Nuorella ei aina ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka paljon aikaa vie kävellä esimerkiksi Pyynikiltä tai Rosendahlin rannasta Keskustorille. Taksilla kulkemiseen nuorella ei välttämättä ole rahaa.

Vanhempi voi jo valmiiksi sopia, että hakee itse nuorensa kotiin kaupungilta tai että tämä tulee kotiin jonkun tutun aikuisen kyydissä.

Vapaaehtoisena työskentelevä nainen pakkaa reppua
Koulujen päättäjäisiltana kaupungilla partioivat vapaaehtoiset tunnistaa oransseista haalareista ja repuista.

Hankaliin tilanteisiin voi varautua

Myös päihteistä pitäisi keskustella nuoren kanssa jo etukäteen kotona ja varoittaa käytön riskeistä. Jos nuoren on vaikea kieltäytyä päihteistä kaverijoukossa, vanhemman kanssa voi miettiä, miten tilanteesta pääsee pois. Voidaan esimerkiksi sopia, että vanhempi soittaa nuorelle heti saatuaan tältä tietyn viestin. Näin nuori voi helpommin lähteä pois kaverijoukosta.

Viestiä voi käyttää muissakin hankalissa tilanteissa, joista nuorella on tarve päästä nopeasti ulos.

Nuoriso-ohjaaja Riikka Koskelan mukaan vanhemman pitää auttaa nuorta, jos juhliminen kaikesta huolimatta menee yli.

- Nuorelle on iso henkinen turva ja tuki, jos hän tietää, että vanhemmalle voi aina soittaa ja kotiin saa mennä, vaikka on tullut mokattua. Läksytyksen aika on myöhemmin. Nuoren pitäisi saada kokea, että hän voi aina pyytää apua, Koskela muistuttaa.

Nuorelle kannattaa korostaa, että kaverista täytyy reissussa pitää huolta ja tarvittaessa hakea tälle apua. On hyvä muistuttaa, että tuntemattoman mukaan ei ole viisasta lähteä.

Nuoria Pyynikin rannassa aurinkoisena kevätiltana

Lähtisitkö vapaaehtoiseksi?

Riikka Koskela tietää, että nuoret lähtevät päättäjäisiltana liikkeelle, oli keli millainen tahansa.

- Joskus aikuiset toivovat huonoa säätä, jotta nuoret eivät jäisi ulos myöhään ja ilta sujuisi turvallisemmin. Mutta sateisella ja viileällä säällä nuorilla on ulkona vain kurjat olosuhteet: nurmikko liukasta savea ja yöllä todella kylmää, toteaa kuutena keväänä vapaaehtoisten kanssa partioinut Koskela.

Riikka Koskela ja muut kaupungin nuorisotyöntekijät jalkautuvat päättäjäisiltana kaupungille vapaaehtoisten aikuisten mukana. Vapaaehtoisia etsitään ja mukaan voi ilmoittautua toukokuun aikana. Nuorisotyöntekijät ja muut ammattilaiset perehdyttävät vapaaehtoiset tehtävään, ennen kuin lähdetään liikkeelle.

Pyynikillä vapaaehtoiset partioivat pareittain ja yhdessä nuorisotyön ammattilaisten kanssa. Paikalla ollaan yleensä keskiyöhön saakka. Lisäksi alueella on sosiaalityöntekijöitä ja ensiaputeltta. Myös poliisi tekee omaa työtään esimerkiksi Rosendahlin rannalla.

Jos olet itse kiinnostunut ensi kerralla lähtemään mukaan vapaaehtoiseksi
, ota toukokuussa yhteyttä Tampereen kaupungin nuorisopalvelujen Huolella-tiimiin, joka järjestää toimintaa. Yhteystiedot löytyvät tämän jutun lopussa olevasta linkistä.

Nuoret: "rispektiä vapareille"

Aikaisemmin vapaaehtoisena olleen Jenna Haaviston mukaan päättäjäisilta sujui nuorten kanssa pääasiassa leppoisasti jutellen. Koska moni nuorista on päihtynyt ja yö kylmä, joutuu vapaaehtoinen kysymään illan aikana monta kertaa samat kysymykset.

- Pitää kysyä, onko sulla kaikki hyvin? Tarvitsetko apua? Tahdotko vettä? Haluatko, että soitan jollekulle, tiivistää Jenna Haavisto.

Hänen kokemuksensa mukaan nuoret arvostavat paljonkin tunnistettaviin huomioliiveihin pukeutuneita vapaaehtoisia. Aikuisen läsnäoloa, välittämistä ja työtä, jota vapaaehtoiset heidän hyväkseen tekevät, pidetään tärkeänä. Vapaaehtoisten kanssa halutaan jutella, ja moni nuori tulee hakemaan vapaaehtoiselta apua kaverille.

Vapaaehtoistyöntekijän reppu hietikolla

Ammattilaiset tukena kentällä

Koska nuoria on liikkeellä paljon, vapaaehtoista voi ahdistaa riittämättömyyden tunne. Runsas päihteidenkäyttö tuo ongelmia ja voi aiheuttaa nuorelle hengenvaaran. Myös nujakointi tai rikosepäily vaatii nopeaa reagointia.

- Aina voi kuitenkin soittaa kokeneemmalle vapaaehtoiselle ja kysyä neuvoa, jos kentällä tulee vastaan vaikea paikka. Kaikkiin tilanteisiin ei tarvitse mennä, vaan paikalle kutsutaan ammattilainen, Haavisto kertoo.

- Haluan kannustaa myös nuoria aikuisia lähtemään mukaan, itsekin vasta 23-vuotias, nuoriso-ohjaajaksi tähtäävä Haavisto sanoo ja naurahtaa, että omista muistoista saattaa olla illan mittaan hyötyä.

(Linkki päivitetty 28.5.2019)


Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Lilla Haapakoski, Johanna Toivanen