Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Sukupuolitaudit

Valokuva: Kondomeja.
Kondomin avulla ehkäistään sekä seksitaudin tarttumista että raskauden alkamista.

Sukupuolitautien vastaanotto

Sukupuolitautien vastaanotto sijaitsee Sarviksen alueella. Vastaanotto on Tampereen kaupungin terveyspalvelujen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yhteistä toimintaa. Käynti ja tutkimukset ovat maksuttomia. Palvelut on tarkoitettu kaikille Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella asuville ja niihin kuuluu myös lääkäreiden koulutustoimintaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Sukupuolitautien vastaanotto on suljettuna 31.12.2018.

Sukupuolitautien vastaanotto
puhelin 03 5657 0150, ma - ke klo 8.15 - 10 ja klo 13 - 14.30, to - pe klo 12.30 - 14
33900 Tampere
avoinna ma - to klo 8.30 - 15.30 ja pe klo 9 - 13

Jos sinulla on sukupuolitautiin viittaavia oireita tai haluat keskustella asiantuntijahoitajan kanssa, soita vastaanotolle soittoaikana. Lääkärinajan voit varata myös netissä, mutta kiireellisissä tapauksissa suositellaan ensisijaisesti puhelinsoittoa.

Jos olet oireeton, mutta haluat sukupuoliteitse tarttuvien tautien tutkimuksia tai epäilet saaneesi sukupuolitaudin esim. kumppanin ilmoituksen perusteella, ota puhelimitse yhteyttä soittoaikana tai varaa verkosta sairaanhoitajan testiaika. Näytteiden otto voidaan tehdä sairaanhoitajan vastaanotolla tai lähetteellä Fimlabin toimipisteissä. Tavallisimmat testattavat taudit ovat klamydia, tippuri, HIV ja kuppa.

Tavallisin tutkimus on virtsanäyte, joten ennen näytteidenottoa tulee olla kaksi tuntia virtsaamatta. Verikokeita varten ei tarvitse paastota. Myös paikallisnäytteitä voidaan testejä varten ottaa esimerkiksi nielusta tai peräaukosta.

Huom! Jos olet varannut ajan, mutta et pääse vastaanotolle, muista peruuttaa varauksesi!
Jos peruutat aikasi vähintään kaksi päivää ennen vastaanottoa, voit tehdä sen tekstiviestillä numeroon 13132. Kirjoita tekstiviestin alkuun TARV ja välilyönnin jälkeen ilmoita tekstiviestissä nimesi, syntymäaikasi ja peruutettava aika. Tähän numeroon ei oteta vastaan puheluja, ainoastaan vastaanottoajan peruutusta koskevat tekstiviestit. Palvelu toimii DNA:n, Elisan, Saunalahden ja Soneran liittymistä.

Kiireellisessä tilanteessa vastaanotto palvelee asiakkaita kotikunnasta riippumatta. Oireettomien henkilöiden tutkimuksia tehdään vain Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien asukkaille.

Ajanvaraus verkossa

Muut hoitopaikat

Epäillessäsi seksitautia voit ottaa yhteyttä sukupuolitautien vastaanoton sijaan myös seuraaviin hoitopaikkoihin:

Testit

Sukupuolitautien testausta varten voit käyttää myös seuraavia palveluita:

Tietoa sukupuolitaudeista

Sukupuolitaudeiksi sanotaan tarttuvia tauteja, jotka leviävät pääosin seksikontaktissa. Yleisimmät Suomessa esiintyvät sukupuolitaudit ovat klamydia, kondylooma ja genitaaliherpes, mutta myös tippuri, kuppa ja HIV-infektio ja eräät harvinaisemmat infektiot kuuluvat sukupuolitauteihin.

Sukupuolitauteja voi testata näytteillä mm. virtsasta, kohdunkaulasta, nielusta ja peräsuolesta riippuen siitä, minkälainen seksikontakti on ollut. Tavallisin sukupuolitautien seulontatesti on virtsasta tehtävä klamydian ja tippurin osoitus. Tämä testi voidaan tehdä luotettavasti jo viikon kuluttua yhdynnästä. Klamydia ja tippuri voivat olla oireettomia. Tavallisimmat oireet ovat virtsan kirvely ja vuoto, muita mahdollisia oireita ovat mm. alavatsakivut ja runsastuneet tai pitkittyneet kuukautisvuodot.

Verikokeesta testataan tavallisesti HIV ja kuppa. Nämä ovat luotettavia 12 viikon kuluttua tartunnan mahdollisuudesta, mutta suuren riskin tilanteissa testit otetaan tarvittaessa jo aikaisemminkin.

Klamydian, tippurin, kupan ja HIV:n testit ja hoito ovat potilaalle julkisessa terveydenhuollossa ilmaisia.

Genitaaliherpes ja kondylooma todetaan lääkärin vastaanotolla tavallisesti oireiden perusteella. Samalla käynnillä suositellaan myös muiden sukupuolitautien testausta.

Sukupuolitauteja ehkäistään välttämällä suojaamatonta seksiä ja käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa koko kontaktin ajan.

Tärkeä osa sukupuolitautien hoitoa on kertoa myös seksikumppanille todetusta taudista ja kehottaa häntä ottamaan mahdollisimman pian yhteyttä yllämainittuihin terveydenhoitopisteisiin.

Etsi Terveyskirjastosta haluamallasi hakusanalla lisätietoa sukupuolitaudeista:


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/sukupuolitautienvastaanotto