Siirry sisältöön

Neuvonta talous- ja velka-asioissa

Talousneuvola

Talousneuvolassa voit keskustella erilaisista - pienistä ja suurista - talouskysymyksistä ilman ajanvarausta. Ota rohkeasti yhteyttä.

Talousneuvolassa pääset keskustelemaan aikuissosiaalityön työntekijän, talous- ja velkaneuvojan, ulosoton työntekijän, Kelan palveluasiantuntijan ja kokemusasiantuntijan kanssa samalla kertaa. Kaikki asiantuntijat ovat tavoitettavissa perjantaisin kello 10 - 14. Voit soittaa numeroon 044 486 3826 tai tulla käymään paikan päällä. Olemme tavattavissa vuoroviikoin Tipotiellä, Hervannassa, Tesomalla ja Linnainmaalla:

Talousneuvolan yhteydessä on saatavilla myös asumisneuvontaa. Asumisneuvonnan työntekijän tavoitat joko paikan päältä tai soittamalla numeroon 03 5657 3535 (pe kello 10 - 14).

Hervannan talousneuvolassa ovat paikalla monikieliset ohjaajat: dari/persia kello 10 - 11 ja arabia kello 10 - 14.

Sosiaalityöntekijä
Suvi Hiltunen
puhelin 044 486 3826
sähköposti [email protected]

Sosiaaliohjaaja
Anne Seppälä
puhelin 044 486 3710
sähköposti [email protected]

Talousneuvola on kehitetty Tampereen ASTA-hankkeen ja oikeusministeriön Ennakoiva talousneuvonta -hankkeen yhteistyössä.


Apua rahahuoliin -oppaan kansi.

Apua rahahuoliin

Raha-asiat ja oman talouden suunnittelu aiheuttavat monille päänvaivaa jossain vaiheessa elämää. Apua rahahuoliin -oppaaseen on koottu tietoa ja konkreettisia vinkkejä erilaisten talouskysymysten kanssa painiskeleville. Oppaasta löytyy esimerkiksi neuvoja, miten toimia, jos rahat eivät riitä laskujen maksuun, ohjeita budjetointiin sekä tietoa velkojen järjestelykeinoista ja rahahuolissa auttavista tahoista.

Työkaluja oman talouden suunnittelun avuksi:

Budjetointi on hyödyksi, jos haluat esimerkiksi saada rahat riittämään aiempaa paremmin. Taloussuunnitelma, "Tulot ja menot: Nykytilanne" ja Kuukausitaulukko -lomakkeissa on sisäänrakennetut laskurit, mikä helpottaa niiden täyttämistä.

Voit tallentaa lomakkeet omalle tietokoneellesi, jolloin täydentämistä voi jatkaa myöhemmin. Halutessasi voit myös tulostaa lomakkeet ja täyttää ne käsin.

Lomakkeita voi hyödyntää kokonaisuutena tai erillisinä – joskus pelkkä Talousuunnitelma-lomakkeen laatiminen riittää. Perusteellinen budjetointi on kuitenkin hyvä aloittaa tarkastelemalla nykyistä rahatilannetta: minkä verran rahaa tulee ja mihin se menee? Tämänhetkiset tulot ja menot kirjataan ylös Nykytilanne-lomakkeeseen. Apuna voit käyttää parin viime kuukauden tiliotteita ja menojen kirjaamista Kuukausitaulukkoon. Kun tämänhetkinen tilanne on tiedossa, sen rinnalle laaditaan Taloussuunnitelma. Taloussuunnitelmassa menot suhteutetaan tuloihin sopiviksi, ja lasketaan paljonko rahaa jää käytettäväksi pakollisten menojen jälkeen. Taloussuunnitelmaa laatiessasi on hyvä miettiä omia rahankäyttöön liittyviä tavoitteitasi.


Fyrkkaa ja fiilistä -verkkovalmennus

"Fyrkkaa ja fiilistä" on verkkovalmennus täysi-ikäisille tamperelaisille, joita oma taloustilanne ja rahankäyttö mietityttävät. Valmennuksessa saat vinkkejä ja välineitä oman taloutesi hallintaan. Tavoitteena on lieventää taloudellisen ahdingon tunnetta ja saada alkusysäys omien raha-asioiden ratkomiseen.
Valmennuksen teemoja ovat muun muassa budjetointi, vipit ja velkaantuminen sekä oman talouden jatkosuunnitelma. Ryhmässä on mukana kokemusasiantuntija.

Tapaaminen toteutetaan Microsoft Teamsin kautta etäyhteydellä. Tarvitset verkkoyhteydellä varustetun tietokoneen tai mobiililaitteen, jolla pääset liittymään Teams-palaveriin. Osallistuminen on maksutonta. Yhdelle valmennuskerralle mahtuu mukaan yhteensä 25 osallistujaa.

Valitse itsellesi sopivin ajankohta:

  • ti 28.9.2021 kello 10 - 15.30 (ilmoittaudu 19.9. mennessä)
  • to 28.10.2021 kello 10 - 15.30 (ilmoittaudu 17.10. mennessä)
  • ti 30.11.2021 kello 10 - 15.30 (ilmoittaudu 21.11. mennessä)

IImoittaudu haluamallesi kerralle määräpäivään mennessä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen fyrkkaajafiilista(at)tampere.fi.
Kerro, mille valmennuskerralle haluat osallistua sekä nimesi, puhelinnumerosi ja postiosoitteesi.

Ilmoittautumisen jälkeen saat osallistumisvahvistuksen ja tarkemmat ohjeet osallistumiseen. Lähetämme materiaalipaketin ennen tapaamista.

Fyrkkaa ja fiilistä -verkkovalmennuksen järjestää Tampereen kaupungin aikuissosiaalityön palvelut yhteistyössä Tampereen ASTA, Ennakoiva talousneuvonta ja PirSOTE -hankkeiden kanssa.
Lisätietoja: fyrkkaajafiilista(at)tampere.fi.


Talous- ja velkaneuvonta

Oikeusaputoimistot vastaavat talous- ja velkaneuvonnasta. Voit kääntyä minkä tahansa oikeusaputoimiston puoleen kotikunnastasi riippumatta. Palvelua on mahdollista saada myös etäpalveluna videoyhteyden välityksellä.

Tamperelaisia lähimpänä oleva oikeusaputoimisto on Pirkanmaan oikeusaputoimisto osoitteessa Häkiläpolku 1 (2. krs). Sinne ovat siirtyneet myös aiemmin Tampereen kaupungin talous- ja velkaneuvonnassa työskennelleet työntekijät.

Palvelut ovat käytettävissä ajanvarauksella:

  • Puhelin 029 566 0715, arkisin kello 10 - 12
  • Sähköposti pirkanmaa.velkaneuvonta(at)oikeus.fi


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/talousneuvola