Siirry sisältöön

Asumisen säännöt ja naapurisuhteet

Asukasdemokratia

Kaikilla asukkailla on samat velvollisuudet ja oikeudet. Kaikki asukkaat voivat yhdessä vaikuttaa talonsa asioihin ja viihtyvyyteen.

Kerros- tai rivitalossa voi olla asukastoimintaa. Talossa usein on oma asukastoimikunta.

Asukastoimikunta voi järjestää esimerkiksi pihatalkoot, jossa yhdessä kunnostetaan pihaa ja yhteisiä tiloja. Asukastoimikunta voi järjestää muita erilaisia tapahtumia ja kerhoja.

Järjestyssäännöt

Jokaisella on oikeus asua omassa kodissaan rauhassa ja kokea olonsa siellä turvalliseksi.

Jokaisessa talossa on omat järjestyssääntönsä. Säännöt voivat olla eri taloissa hieman erilaiset. Kaikkien asukkaiden on noudatettava järjestyssääntöjä. Järjestyssäännöissä kerrotaan talon yhteisistä säännöistä. Järjestyssäännöissä kerrotaan, mitä saa tehdä yhteisissä tiloissa ja miten muut asukkaat huomioidaan.

Yleensä hiljaisuus on klo 22 ja klo 7 välisenä aikana. Naapureille on annettava yörauha. Silloin asunnosta ei saa kuulua naapureita häiritsevää ääntä. Myöskään vieraat eivät saa metelöidä. Vuokralainen on vastuussa vieraittensa käyttäytymisestä.

Jos naapurista kuuluva melu on häiritsevää, siitä voi tehdä ilmoituksen isännöitsijälle.

Lemmikkieläimet eivät saa häiritä naapureita. Pidä lemmikkisi kiinni, kun kuljet sen kanssa rappukäytävissä ja pihalla. Piha ei ole ulkoilutusaluetta. Siivoa lemmikkisi jätökset roskikseen.

Naapurisuhteet ja kotirauha

Tervehdi naapureitasi. Suomalaiset ovat muihin kansallisuuksiin nähden hieman ujoja ja varautuneita. Suomalaiset naapurit voivat alkuun pitää etäisyyttä, mutta se ei tarkoita, että he ovat tylyjä tai vihaisia.

Suomalaiset eivät aina juttele naapureilleen, eivätkä he odota sitä sinultakaan. On kuitenkin hyvä olla kohtelias ja rehellinen, sillä suomalaiset arvostavat sitä.

Naapureina suomalaiset kunnioittavat yhteisiä pelisääntöjä. Useimmat suomalaiset ajattelevat, että esimerkiksi hiljaisuutta noudatetaan niin kuin järjestyssäännöissä määrätään.

Jos naapurista kuuluva meteli häiritsee sinua, voit keskustella asiasta hänen kanssaan ystävällisesti. Jos tilanne on uhkaava tai pelottava, ota yhteys isännöitsijään tai poliisiin.

Mikäli häiritsevä käytös jatkuu, ilmoita asiasta isännöitsijälle.

Jos naapurisi tekee sinusta valituksen, ota yhteyttä isännöitsijään. Asian voi selvittää yleensä neuvottelemalla. Ota yhteyttä varsinkin, jos valitus ei ole mielestäsi aiheellinen.

Jos pidät vaikkapa syntymäpäiväjuhlat, ja luulet että siitä tulee ääntä, voit viestiä siitä naapureillesi etukäteen. Voit jättää käytävään lapun, jossa kerrot että järjestät juhlat. Muista kuitenkin, että hiljaisuuden aikana ei saa metelöidä.