Avustajat aloittavat Pali-busseissa maanantaina

Tampereen palveluliikenteen (Pali) busseissa aloittaa seitsemän uutta avustajaa maanantaina 6.5.2024. He ovat matkustajien apuna Kaukajärvellä, Lentävänniemessä, Lielahdessa, Tesomalla, Hervannassa, Multisillassa, Peltolammilla ja Kalevassa liikennöivillä linjoilla. Kaupunki rahoittaa avustajatoiminnan jatkon tamperelaisilta tulleen palautteen ansiosta.

Kaupungin palkkaamat avustajat ovat mukana linjoilla 5, 8, 9B, 10B, 10E, 11 ja 18. Linjat on valittu sen mukaan, missä avustajille on eniten tarvetta.

– Meille on tärkeää, että tukea tarvitsevilla on mahdollista päästä arjen palveluiden ja esimerkiksi kulttuurin sekä harrastusten pariin liikunta- tai toimintakyvystä riippumatta, Tampereen kaupungin suunnittelupäällikkö Jaakko Laurila sanoo.

Pali-avustajat siirtyivät vuoden 2023 alussa kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöiksi, jonka jälkeen avustajatoiminta oltiin lakkauttamassa kokonaan. Kaupunginhallitus teki 8.4.2024 päätöksen, että kaupunki rahoittaa Tampereella liikennöiviin palvelubusseihin seitsemän avustajaa tämän vuoden ajaksi. Tulevien vuosien avustajaratkaisuista päätetään vuosittain kaupungin talousarvion valmistelussa.

Avustajien vaikutus aikatauluihin

Tampereen palveluliikenne (Pali) on osa Tampereen joukkoliikennettä, minkä kaupunki kustantaa. Pali-toiminta on suunnattu erityisesti ikäihmisille ja niille, joille tavallisten bussien ja ratikan käyttö on vaikeaa esimerkiksi liikuntaan tai toimintakykyyn liittyvän esteen vuoksi.

Tampereella on liikennöi yhteensä 20 palveluliikenteen linjaa. Aiemmin linjojen 5, 8, 9B, 10P, 10E, 11 ja 18 aikatauluihin on tehty pieniä muutoksia, mutta avustajien paluun myötä ne palaavat pääsääntöisesti entisiin aikatauluihinsa.

– Ilman avustajaa jääneiden linjojen aikatauluihin on tehty tarvittaessa muutoksia, kertoo projektipäällikkö Milla Valkonen palveluliikennettä toteuttavasta Tuomi Logistiikasta.

Apuna koko matkan ajan

Avustajat ovat asiakkaiden tukena esimerkiksi kyytiin noustessa ja siitä poistuessa, maksaessa, apuvälineiden kiinnittämisessä ja turvavöiden laitossa. Työn lomassa ehtii myös vaihtaa kuulumisia. Uusien avustajien palkkaamisesta ja perehdyttämisestä vastaa Tampereen Sarka Oy.

– Kaikki uudet avustajat ovat ammattitaitoisia ihmisiä, joiden tehtävänä on varmistaa, että Pali-matkat ovat mahdollisimman turvallisia ja miellyttäviä, toimitusjohtaja Katja Piiksi Tampereen Sarka Oy:stä sanoo.

Pali-kyytiin pääsee tilaamalla

Pali-bussit ovat taksin ja bussin välimuoto, jotka liikkuvat pääsääntöisesti arkisin noin kello 8.30–14.30. Iltaisin ja viikonloppuisin kulkee vain Pali 17.

– Pali-autoilla on palvelualue, jolla ne kulkevat vakioreitin tai asiakkaiden tilausten mukaisesti. Tarvittaessa Pali-bussi poikkeaa noutamaan asiakkaan esimerkiksi kotipihasta. Tällaiset tilaukset kannattaa tehdä jo edellisenä arkipäivänä, Tuomi Logistiikan Milla Valkonen ohjeistaa.

Kyyti tilataan puhelimitse Pali-linjasta riippuen joko Tuomen palveluliikenteen numerosta tai suoraan Pali-bussista. Palveluliikenteen käyttöön saa apua Pali-ohjauksesta, Frenckellin palvelupisteestä ja Pirkanmaan Kotitorilta.

Lisätietoja

Jaakko Laurila
Puhelin:
044 430 9014
Kuvat: Tuomi Logistiikka
Jaa sosiaalisessa mediassa