Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Apua kiusaamiseen

Tule mukaan ja kuulolle!

* Sekä yläkouluikäisille että toisen asteen ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille järjestetään kiusaamista kokeneiden ryhmiä, joissa saa apua kiusaamiskokemusten käsittelyyn.

* Vanhempien foorumeissa käydään ammattilaisten ohjauksessa läpi kiusaamiseen liittyvää ilmiötä ja tuetaan vanhempia nuoren tukemisessa.

Lisätietoa ryhmistä ja foorumeista löytyy tältä sivulta "Tukea ryhmistä" -osiosta .

Mitä kiusaaminen on?

Olin kiusattu lähes koko peruskoulun ajan. Lähinnä ollu sellasta nälvimistä, haukkumista, naureskelua etc, mutta 5-6 lk mut myös jätettiin porukan ulkopuolelle. Se oli kaikista pahinta. Pikkuhiljaa minusta alkoi tuntua siltä, että katoan olemasta ja että ainoa kaverini on oma mielikuvitukseni.

Seurauksia en nyt sen kummemmin haluu selitellä, mutta kyllä se vaikuttaa edelleen.


Kiusaamisella tarkoitetaan tahallista, toistuvaa, ei-toivottua käytöstä ja toimintaa, joka kohdistuu ihmiseen, jonka voi olla vaikeaa puolustautua kiusaamisen tilanteessa. Kiusaaminen on usein ryhmäilmiö ja siihen liittyy vallankäyttöä.

Kiusaamisella voi olla vakavia seuraamuksia sekä kiusaamista kokeneelle että kiusaamisen tekoja tehneelle. Kiusaamisen vaikutukset (ihmissuhdevaikeudet, ahdistuneisuus, masennus, alisuoriutuminen) voivat tulla esiin vasta vuosia myöhemmin. Kiusaaminen vaikuttaa myös perheeseen ja läheisiin ihmisiin.

Kiusaamiseen reagoiminen on meidän kaikkien asia, koska kiusaamisesta ei mielellään puhuta häpeän vuoksi. Vaikeneminen on vaarallista. Yhdessä olemme vahvempia!

Kiusaaminen on väkivaltaa eikä se ole sallittua. Väkivaltaa tapahtuu yleensä yhteisöissä, joita ihminen ei voi itse valita (esim. koulut, oppilaitokset, päiväkodit, armeija) ja joista irtaantuminen on hankalaa.

Väkivallan tekoja voidaan toteuttaa monella eri tavalla: esim. fyysisellä kontaktilla, puhumalla, kirjoittamalla ja internetin avulla mm. sosiaalisessa mediassa, valokuvien ja videoiden muodossa. Kiusaamista ovat

 • verbaalinen kiusaaminen: härnääminen, nimittely, asiattomat huomautukset, matkiminen, uhkailu.
 • sosiaalinen kiusaaminen: ryhmästä eristäminen, juoruilu, toisen nolaaminen julkisesti, vihjailu.
 • fyysinen kiusaaminen: toisen omaisuuden tuhoaminen, sylkeminen, lyöminen, potkiminen, nipistely, repiminen, töniminen, omaan kehoon liittyvää epäasiallinen koskettelu, kamppaaminen ja rumien eleiden näyttäminen.

Apua on saatavilla

Mitä teen jos minua kiusataan?

Kiusaaminen ei yleensä lopu itsestään. Kiusaamisesta kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla syyllinen olo tai hävettää. Tilanteessa ei kuitenkaan ole mitään hävettävää.

Yksin ei kannata jäädä odottamaan ja murehtimaan. Kertomatta jättäminen ei ole oikea ratkaisu.

Kuva: Linkki Pyydä apua -lomakkeeseen.

 • Etsi läheltäsi aikuinen, johon luotat, esim. isä, äiti, opettaja, isovanhempi, kummi, koulun työntekijä, harrastuksen ohjaaja, kaverin äiti tai isä, naapuri ja kerro kiusaamisesta.
 • Jos koulussasi on tukioppilaita tai tutoreita, heillekin voit kertoa asiasta.
 • Voisitko ottaa ystävän mukaan tueksi, kun kerrot asiasta?
 • Kerro rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Sano, että tarvitset apua.
 • Jos puhuminen tuntuu hankalalta, kirjoita sähköposti, tekstiviesti tai lappunen.
 • Voit ottaa yhteyttä myös koulusi koulukuraattoriin, koulupsykologiin tai terveydenhoitajaan tai lähettää viestiä sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiselle Pyydä apua -lomakkeella.
 • Sopikaa yhdessä, miten asiaa hoidetaan eteenpäin ja tarvitaanko asiaan muiden apua.
 • Pura tunteitasi ja ajatuksiasi yhdessä ystävän, vanhemman tai jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Toinen ihminen voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia. Hän voi auttaa yli pahasta olosta.
 • Jos huomaat, että jotain toista kiusataan esim. koulussa tai harrastuksessa, kannattaa ottaa asia puheeksi tutun aikuisen kanssa.

Hae rohkeasti apua

Katso myös:


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/apuakiusaamiseen