Siirry sisältöön

Apua kiusaamiseen

Mitä kiusaaminen on?

Olin kiusattu lähes koko peruskoulun ajan. Lähinnä ollu sellasta nälvimistä, haukkumista, naureskelua etc, mutta 5-6 lk mut myös jätettiin porukan ulkopuolelle. Se oli kaikista pahinta. Pikkuhiljaa minusta alkoi tuntua siltä, että katoan olemasta ja että ainoa kaverini on oma mielikuvitukseni.

Seurauksia en nyt sen kummemmin haluu selitellä, mutta kyllä se vaikuttaa edelleen.


Kiusaamisella tarkoitetaan tahallista, toistuvaa, ei-toivottua käytöstä ja toimintaa, joka kohdistuu ihmiseen, jonka voi olla vaikeaa puolustautua kiusaamisen tilanteessa. Kiusaaminen on usein ryhmäilmiö ja siihen liittyy vallankäyttöä. Kiusaamista kokee noin kymmenen prosenttia peruskoululaisista.

Kiusaamisella voi olla vakavia seuraamuksia sekä kiusaamista kokeneelle että kiusaamisen tekoja tehneelle. Kiusaamisen vaikutukset (ihmissuhdevaikeudet, ahdistuneisuus, masennus, alisuoriutuminen) voivat tulla esiin vasta vuosia myöhemmin. Kiusaaminen vaikuttaa myös perheeseen ja läheisiin ihmisiin.

Kiusaamiseen reagoiminen on meidän kaikkien asia, koska kiusaamisesta ei mielellään puhuta häpeän vuoksi. Vaikeneminen on vaarallista. Yhdessä olemme vahvempia!

Kiusaaminen on väkivaltaa eikä se ole sallittua. Väkivaltaa tapahtuu yleensä yhteisöissä, joita ihminen ei voi itse valita (esim. koulut, oppilaitokset, päiväkodit, armeija) ja joista irtaantuminen on hankalaa.

Väkivallan tekoja voidaan toteuttaa monella eri tavalla: esim. fyysisellä kontaktilla, puhumalla, kirjoittamalla ja internetin avulla mm. sosiaalisessa mediassa, valokuvien ja videoiden muodossa. Kiusaamista ovat

 • verbaalinen kiusaaminen: härnääminen, nimittely, asiattomat huomautukset, matkiminen, uhkailu.
 • sosiaalinen kiusaaminen: ryhmästä eristäminen, juoruilu, toisen nolaaminen julkisesti, vihjailu.
 • fyysinen kiusaaminen: toisen omaisuuden tuhoaminen, sylkeminen, lyöminen, potkiminen, nipistely, repiminen, töniminen, omaan kehoon liittyvää epäasiallinen koskettelu, kamppaaminen ja rumien eleiden näyttäminen.

Ole ihmisiksi verkossa! Nettikiusaaminen on tarkoituksellista ja toistuvaa pahan mielen aiheuttamista, kuten pilkkaamista, nöyryyttämistä ja uhkailua verkon avulla.

Apua on saatavilla

Mitä teen jos koen kiusaamista?

Kiusaaminen ei yleensä lopu itsestään. Kiusaamisesta kertominen voi tuntua vaikealta. Voi olla syyllinen olo tai hävettää. Tilanteessa ei kuitenkaan ole mitään hävettävää. Apua on tarjolla sinulle joka koet kiusaamista, sinulle joka näet kiusaamista ja sinulle joka osallistut kiusaamiseen.

Yksin ei kannata jäädä odottamaan ja murehtimaan. Kertomatta jättäminen ei ole oikea ratkaisu.

 • Mieti ensimmäiseksi, pystyisitkö itse selvittämään tapahtunutta ja katkaisemaan kiusaamisen. Sinulla on oikeus sanoa "ei", "älä", "lopeta".
 • Etsi läheltäsi aikuinen, johon luotat, esim. isä, äiti, opettaja, isovanhempi, kummi, koulun työntekijä, harrastuksen ohjaaja, kaverin äiti tai isä, naapuri ja kerro kiusaamisesta.
 • Jos koulussasi on tukioppilaita tai tutoreita, heillekin voit kertoa asiasta.
 • Voisitko ottaa ystävän mukaan tueksi, kun kerrot asiasta?
 • Kerro rehellisesti, mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Sano, että tarvitset apua.
 • Jos puhuminen tuntuu hankalalta, kirjoita sähköposti, tekstiviesti tai lappunen.
 • Sopikaa yhdessä, miten asiaa hoidetaan eteenpäin ja tarvitaanko asiaan muiden apua.
 • Pura tunteitasi ja ajatuksiasi yhdessä ystävän, vanhemman tai jonkun luotettavan ihmisen kanssa. Toinen ihminen voi tuoda tilanteeseen uusia näkökulmia. Hän voi auttaa yli pahasta olosta.
 • Jos huomaat, että jotain toista kiusataan esim. koulussa tai harrastuksessa, kannattaa ottaa asia puheeksi tutun aikuisen kanssa.

Hae rohkeasti apua

Katso myös:

Tampereen kaupungin kiusaamisväkivaltatyön kehittäjät ovat osallistuneet mm. Ulkoinen linkkiEuroopan mielenterveystyön konferenssiin 2017 . Tampereen kiusaamisväkivallan hoito-ohjelma oli palkintoehdokkaana vuoden 2019 Ulkoinen linkkiTalentian Hyvä käytäntö -palkinnon saajaksi.


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/apuakiusaamiseen