Digitaaliset oppimisympäristöt
Digikokeiluja varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa
Tampereella koululaisten, vanhempien ja koulujen henkilökunnan elämää pyritään helpottamaan muun muassa digitaalisten ratkaisujen ja robotiikan avulla avulla.
Robotteja kokeillaan alkuopetuksessa
Esiopetuksessa ja 1.-2. luokilla kokeillaan puhuvia robotteja matematiikan sekä englannin, saksan ja ranskan kielten harjoittelussa. Matematiikkarobotit on sijoitettu Sorilan koulutaloon, Vehmaisten esiopetukseen ja Pohjois-Hervannan kouluun. Elias-robotti opettaa kieliä Tammelan koulussa. Robottikokeilua laajennetaan vuoden 2019 aikana.
Esiopetuksessa hyödynnetään lisättyä todellisuutta (AR)
Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kokeillaan sovellusta, jonka avulla lapset voivat tutustua lisättyyn todellisuuteen (AR, augmented reality). Lapset käyttävät sovellusta taulutietokoneilla, joiden kameran läpi he tarkastelevat ympäristöään. Sovelluksen avulla lapset voivat lisätä näkymään erilaisia kuvioita ja hahmoja.
Videolla Kalkunvuoren koulun ja päiväkodin lastentarhanopettajat kertovat, kuinka lisätyn todellisuuden sovellusta on hyödynnetty esiopetuksessa.
Video: Esiopetuksessa ja päiväkodeissa Tampereella kokeillaan lisätyn todellisuuden sovellusta
Päiväkodeissa on lisäksi tehty useita muita pedagogisia kokeiluja, joissa on hyödynnetty tieto- ja viestintätekniikkaa. Varhaiskasvattajien kokemuksia digikokeiluista voi lukea Digimatkalla Mansessa -blogista.
Puhelintulkkausta käytetään äkillisiin tulkkaustarpeisiin
Tampereen kaupunki kokeilee videovälitteistä puhelintulkkauspalvelua henkilöstön ja huoltajien väliseen yhteistyöhön eri päiväkodeissa Hervannan alueella. Henkilökunta ottaa sovelluksella yhteyttä tulkkiin, joka tulkkaa keskustelun välittömästi. Syksyllä 2018 alkanutta kokeilua laajennetaan vuoden 2019 aikana useampaan varhaiskasvatuksen yksikköön sekä kouluihin.
Päiväkodeissa ja terveysasemilla kokeillaan videovälitteistä puhelintulkkausta
Tiedote 8.8.2018
Varhaiskasvatuskeskusteluihin voi osallistua etänä
Muutamissa varhaiskasvatuksen yksiköissä on kokeiltu syksystä 2017 alkaen varhaiskasvatussuunnitelmien käymistä Skypen avulla. Tavoitteena on tulevaisuudessa laajentaa kokeilua useampiin yksiköihin tarpeen mukaan.
Uuden toiminnanohjausjärjestelmän kilpailuttaminen
Smart Tampere Digiohjelman vuosien 2019 ̶2020 tavoitteena on uudistaa ja digitalisoida kasvatus- ja opetuspalvelujen asiakas- ja toiminnanohjauksen prosessit. Prosessien uudistaminen ja digitalisointi vaatii uuden yhteisen toiminnanohjausjärjestelmän kilpailuttamista ja hankintaa.
Tavoitteena on tarjota huoltajille sujuvat palvelut ja yksi järjestelmä, joka helpottaa asiointia lapsen/oppilaan asioissa eri kasvattajien kanssa niin päiväkodissa kuin koulussa. Henkilökunnan näkökulmasta uudet toimintatavat ja käyttäjälähtöinen palvelu edistävät työhyvinvointia sekä tukevat toiminnan, talouden ja resurssien ohjaamista.
Kilpailuttaminen käynnistyy vuoden 2019 aikana.
Joustavampia opiskelutapoja toiselle asteelle
Ammattiopistossa ja lukiossa kehitetään digitaalisia oppimisympäristöjä ja muita opiskelua ja opettamista helpottavia ratkaisuja. Mikäli ammatillinen koulutus siirtyy laajemmin työpaikoille, on digitaalisille oppimisympäristöille tulevaisuudessa entistä enemmän tarvetta. Oppimisympäristöjen ja työkalujen täytyy myös olla sellaisia, että niitä pääsee opiskelijoiden ja opettajien lisäksi käyttämään helposti myös työpaikan henkilökunta.
Projektissa on esimerkiksi kehitetty uusi verkkokursseja Tampereen ammattiopisto Treduun sekä avattu vinkki- ja tukisivusto digitaalisten oppimisympäristöjen kehittäjille ja käyttäjille. Osoitteessa osaava.tredu.fi opastetaan muun muassa Moodle-verkko-oppimisalustan sekä ryhmätyöskentelyyn tarkoitetun Teams-ohjelmiston käyttöön sekä videotuotantoon.
Opettajille avattiin vinkki- ja tukisivusto
Tiedote 14.8.2016
Osaava Tredu -sivusto https://osaava.tredu.fi/