Siirry sisältöön

Luotsitoiminta

Tällä hetkellä teemme normaalisti liikunta- ja ympäristöluotsauksia sekä kulttuuriluotsauksia kaupungin kulttuuriraiteille.

Luotsitoiminnan vertaisryhmät kuntosaleille ja kävelyille jatkuvat syyskaudella uusin aikatauluin.

Liikuntaluotsit kuntoilevat puistossa

Liikuntaluotsien vertaisryhmät

Luotsien vertaisliikuntaryhmät jatkuvat syyskaudella uusin aikatauluin. Syyskausi on 30.8.–12.12.2021. Liikuntaluotsien vertaisliikuntaryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kuntosaliryhmiin asiakas maksaa kuitenkin sisäänpääsymaksun. Kävelyillä on säävaraus.

Luotsien kävelyryhmät

Osallistu kävelylle sauvoilla tai ilman. Tahti määräytyy ryhmän mukaan. Kävelyillä on säävaraus.

Lielahti: maanantaisin klo 10.30 Kokoontuminen Lielahtikeskuksen Lielahdenkadun puoleisen sisäänkäynnin edessä.

Kauppi: tiistaisin klo 10. Kokoontuminen ulkokuntolulaitteiden luona (Lusankatu 2).

Pyynikinharju: tiistai klo 10. Kokoontuminen Pyynikin kirkkopuistossa Aleksanterin kirkon edessä Kevät-suihkulähteellä.

Lamminpää: torstaisin klo 10. Kokoontuminen Rauhanportilla (Rauhantie 21).

Luotsien kuntosaliryhmät

Ryhmiin ei tarvitse ilmoittautua. Asiakas maksaa voimassaolevan kertamaksun.

Kaukajärven vapaa-aikatalo (Käätykatu 8): tiistai klo 10-11. Kertamaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Nääshalli (Näsijärvenkatu 8): maanantaisin klo 11–12 ja perjantaisin klo 13-14. Kertamaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Tampereen uintikeskus (Joukahaisenkatu 7): keskiviikkoisin klo 10–11. Kertamaksu kuntosalille 4,40 € tai 10 kerran sarjaranneke 22 € + rannekemaksu 10 €.

Tesoman jäähallin kuntosali (Tuomarinkatu 7): keskiviikkoisin klo 10–11. Kertamaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Löydät tiedot liikuntaluotsien ryhmistä myös Liikkuva Tampere -lehdestä, Liikuntapalveluiden verkkosivuilta sekä Aamulehden Menoinfosta.

Tervetuloa mukaan!

Mennäänkö yhdessä liikkumaan, luontoon tai kulttuurikohteeseen?

Kulttuuriluotsin kanssa taidemuseossa
Kuva: Laura Vesa / Yhteishyvä

Jos yksin lähteminen kulttuurin ja liikunnan pariin tuntuu tylsältä tai vaikealta, voit pyytää maksutta seuraksi kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsia. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi kävelylenkille, metsäretkelle tai museoon.

Voit pyytää luotsia seuraksi seuraaviin kulttuurikohteisiin: Tampereen taidemuseoon, Museo Milavidaan, Sara Hildénin taidemuseoon, Työväenmuseo Werstaalle, Lenin-museoon, Vapriikkiin, Muumimuseoon, Poliisimuseoon, kesäisin avoinna olevaan Amurin työläismuseokortteliin, kaupungin kulttuuriraiteille, Kulttuuritalo Laikkuun, Pääkirjasto Metsoon, Arthouse Cinema Niagaran elokuviin tai Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsin kanssa voit esimerkiksi jakaa näyttelyn tai konsertin herättämiä ajatuksia, minkä lisäksi luotsit avustavat tarvittaessa liikkumisessa. Tällä hetkellä teemme kulttuuriluotsauksia vain kaupungin kulttuuriraiteille.

Luotsin kanssa voit myös lähteä kuntoilemaan kaupungin kuntosaleille, uimahalliin, kävely- tai pyörälenkille. Luotsit lähtevät seuraksi myös retkelle puistoon, luontopolulle tai metsään.

Luotsin seurassa pääset maksutta tutustumaan museoihin ja kaupungin kuntosaleihin sekä erikoishinnoin Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsauskohteiden kanssa on sovittu, että luotsit pääsevät luotsatessaan maksutta sisään, joten sinun ei tarvitse huolehtia luotsin pääsymaksuista.

Tällä hetkellä teemme kulttuuriluotsauksia vain kaupungin kulttuuriraiteille. Kulttuuriraitteihin pääset tutustumaan seuraavasta linkistä: www.tampere.fi/kulttuuriraitit

Tällä hetkellä teemme kulttuuriluotsauksia vain kaupungin kulttuuriraiteille. Varaa luotsi:
Luotsivälitys
sähköposti [email protected]
puhelin 040 806 3910

Luotsivälitys välittää kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotseja. Puhelinpäivystys maanantaisin ja torstaisin klo 10 - 12.Haluatko osallistua vapaaehtoistoimintaan?

Luotsitoiminta on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille. Vapaaehtoiset perehdytetään luotsitoimintaan. Kaikissa tehtävissä riittävät tavallisen ihmisen tiedot ja taidot.

Kysy lisätietoja vapaaehtoisena toimimisesta ja avoinna olevista vapaaehtoistoiminnantehtävistä luotsikoordinaattorilta.

Vapaaehtoiset luotsit voivat muun muassa:

  • rohkaista ja viedä muita kulttuurin ja liikunnan pariin sekä luontoretkelle,
  • auttaa museoammattilaisia Vapriikin kuva-arkistossa ja Kokoelmakeskus Ruskossa osallistuen museon kokoelmatyöhön,
  • osallistua kulttuuriympäristötyöhön Tampereen alueella Pirkanmaan maakuntamuseon ohjeistuksella,
  • toimia vertaisneuvojina Peurankallion, Kuuselakeskuksen, Tammelan ja Keinupuiston lähitoreilla,
  • toimia rullamummoina ja -pappoina lasten ja perheiden parissa Lastenkulttuurikeskus Rullassa.
ma. Museolehtori
Saara Heikkilä
puhelin 040 146 1239
sähköposti [email protected]

Poissa 30.11.2021 saakka
Museolehtori
Pilvi Nissilä
puhelin 040 728 7282
sähköposti [email protected]


Lue luotseista

Hankkeita

Luotsitoimintaa kehitettiin valtakunnallisissa hankkeissa vuosina 2016-2019

Outi markkasen piirtämä musta Piski-koira.

Kulttuuriluotsitoiminta sai alkunsa vuonna 2006 Jyväskylän taidemuseon museolehtori Sirpa Turpeisen ideasta vapaaehtoisista, joita voi pyytää maksutta kaveriksi kulttuurikohteisiin. Sittemmin kulttuuriluotsitoiminta on levinnyt eri puolille Suomea hieman erinimisenä ja eri painotuksin. Tällä hetkellä kulttuuriluotsitoimintaa on käynnissä yli 20 paikkakunnalla.

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE koordinoi vuosina 2016-2019 valtakunnallisia luotsitoiminnan selvitys- ja kehittämishankkeita, joihin saatiin Opetus- ja kulttuuriministeriöstä avustusta. Hankkeiden osatoteuttajina olivat myös Jyväskylä, Helsinki, Järvenpää, Savonlinnan ja Vantaa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin muun muassa Kansalaisareenan ja Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa.

Vuosina 2016-2017 tehdyssä esiselvityksessä tarkasteltiin sitä, minkälaista luotsitoimintaa Suomessa on. Kahdessa seuraavassa hankkeessa vuosina 2017-2019 keskityttiin kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston vahvistamiseen sekä toimintaa koordinoivien tahojen yhteistyön kehittämiseen. Hankkeissa jaettiin myös hyviä käytäntöjä, mallinnettiin kulttuuriluotsitehtäviä sekä kehitettiin luotsitoiminnan ABC-kortit avuksi toimintaa aloitteleville kunnille.

Valtakunnalliseksi luotsitoiminnan symboliksi saatiin vuonna 2018 taiteilija Outi Markkasen Piski-koira. Piski-logoa saa käyttää maksutta kulttuuriluotsitoiminnan viestinnässä. Kysy tarkempia lisätietoja Piskin käytöstä luotsikoordinaattorilta.