Siirry sisältöön

Luotsitoiminta

Tuntuuko yksin lähteminen hankalalta? Ota kulttuuriluotsi mukaan museoihin, elokuviin, konserttiin tai kaupungin kulttuuriraiteille. Liikunta- ja ympäristöluotsin kanssa voit lähteä esimerkiksi ulkoilemaan, vesijuoksemaan tai kaupungin kuntosaleille.


Luotsien avoimiin kävely- ja kuntosaliryhmiin ovat tervetulleita kaikki ilman varausta. Muissa tapauksissa luotsi varataan luotsinvälityksestä.


Luotsinvälitys palvelee maanantaisin ja torstaisin klo 10-12 numerossa 040 806 3910 tai sähköpostitse [email protected]


Ryhmätoiminnan rajoitukset ovat päättyneet. Tervetuloa luotsin kanssa tavalliseen tapaan kaikkiin luotsauskohteisiimme!

Luotsin kanssa voit mennä luontoon, liikkumaan tai nauttimaan kulttuurista!

Kulttuuriluotsin kanssa museossa
Luotsaus on tilanne, jossa luotsi ja luotsattava kohtaavat. Kuvassa luotsi Tuula luotsaa kahta luotsitoiminnan iloista asiakasta.

Luotsit on tarkoitettu kaikille heille, joille yksin lähteminen luonnon, liikunnan tai kulttuurin pariin tuntuu vaikealta. Luotsin voi tilata kuka tahansa täysi-ikäinen henkilö itselleen tai pienelle ryhmälle. Syyksi riittää, että on uusi Tampereella eikä oikein tunne paikkoja. Luotsit rohkaisevat, ovat tukena ja keskustelevat normaalisti. Ihmeteltävää riittää Tampereen liikunta- ja kulttuuritarjonnassa.

Luotsi on Tampereen kaupungin vapaaehtoinen, joka lähtee seuraksi kulttuurin, liikunnan tai ympäristön pariin. Luotsit ovat tavallisia ihmisiä, jotka lähtevät kanssasi yhdessä ihmettelemään. Luotsin kanssa pääset ilmaiseksi museoihin ja alennetuin hinnoin Arthouse Cinema Niagaran elokuviin, Tampere Filharmonian konsertteihin tai kaupungin liikuntapaikoille. Luotsin kanssa voit kulttuurikohteiden lisäksi lähteä kuntoilemaan kaupungin kuntosaleille, uimahalliin ja kävely- tai pyörälenkille. Luotsit lähtevät myös seuraksi retkelle puistoon, luontopolulle tai metsään.

Kulttuuriluotsauskohteet

Museokohteita ovat Tampereen taidemuseo, Museo Milavida, Sara Hildénin taidemuseo, Työväenmuseo Werstas, Lenin-museo, Vapriikki, Muumimuseo, Poliisimuseo ja kesäisin avoinna oleva Amurin työläismuseokortteli. Luotsin voi pyytää myös kaupungin kulttuuriraiteille, Kulttuuritalo Laikkuun, Pääkirjasto Metsoon, Arthouse Cinema Niagaran elokuviin tai Tampere Filharmonian konsertteihin. Uutena luotsauskohteena on Sorin Sirkus, johon on tilaa yhdelle luotsattavalle per jouluesitys. Luotsit lähtevät myös Tapparan peleihin kanssasi, tilaa on yhdelle luotsattavalle per runkosarjaottelu. Luotsia voit pyytää myös maksuttomiin tapahtumiin, kuten esimerkiksi ilmaiskonsertteihin, taidenäyttelyihin tai messuille. Luotsin kanssa voit esimerkiksi jakaa näyttelyn tai konsertin herättämiä ajatuksia, minkä lisäksi luotsit avustavat tarvittaessa liikkumisessa.

Liikuntaluotsien vertaisryhmät

Luotsien vertaisliikuntaryhmät jatkuvat kevätkaudella. Kevätkausi on 24.1.–15.5.2022. Kävelyryhmät alkavat 17.1.2022. Liikuntaluotsien vertaisliikuntaryhmät ovat kaikille avoimia eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kuntosaliryhmiin asiakas maksaa kuitenkin sisäänpääsymaksun. Kävelyillä on säävaraus.

Luotsauspyynnöt Vapriikin kuntoiluraitille, kaveripyynnöt kaupungin kuntosaleille, uimahalleihin, metsäretkille, kävely- ja pyörälenkille luotsivälityksestä.

Luotsien kävelyryhmät 17.1. - 15.5.2022

Osallistu kävelylle sauvoilla tai ilman. Tahti määräytyy ryhmän mukaan, kesto 45 - 60 min. Kävelyillä on säävaraus.

Lielahti: maanantaisin klo 10.30 Kokoontuminen lähitorin Lielahdenkadun puoleisen sisäänkäynnin edessä.

Kauppi: (sauvakävely) tiistaisin klo 10. Kokoontuminen ulkokuntolulaitteiden luona (Lusankatu 2).

Pyynikinharju: tiistai klo 10. Kokoontuminen Pyynikin kirkkopuistossa Aleksanterin kirkon edessä Kevät-suihkulähteellä.

Lamminpää: (sauvakävely) torstaisin klo 10. Kokoontuminen Rauhanportilla (Rauhantie 21).

Lentävänniemi: keskiviikkoisin klo 10, kokoontuminen K-kaupan edessä (Männistökuja 2).


Luotsien kuntosaliryhmät toimivat 15.5.2022 asti

Luotsien kuntosaliryhmät toimivat tavalliseen tapaan 15.5.2022 asti. Kahdenkeskiset luotsaukset kuntosaleille on mahdollista varata luotsivälityksestä.

Luotsien kuntosaliryhmiin ei tarvitse ilmoittautua. Asiakas maksaa voimassaolevan kertamaksun.

Kaukajärven vapaa-aikatalo (Käätykatu 8): tiistai klo 10-11. Kertamaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Nääshalli (Näsijärvenkatu 8): maanantaisin klo 11–12 ja perjantaisin klo 13-14. Kertamaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Tampereen uintikeskus (Joukahaisenkatu 7): keskiviikkoisin klo 10–11. Kertamaksu kuntosalille 4,40 € tai 10 kerran sarjaranneke 22 € + rannekemaksu 10 €.

Tesoman jäähallin kuntosali (Tuomarinkatu 7): keskiviikkoisin klo 10–11. Kertamaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Löydät tiedot liikuntaluotsien ryhmistä myös Liikkuva Tampere -lehdestä, Liikuntapalveluiden verkkosivuilta sekä Aamulehden Menoinfosta.

Tervetuloa mukaan!

Varaa luotsi:
Luotsivälitys
sähköposti [email protected]
puhelin 040 806 3910

Luotsivälitys välittää kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotseja. Puhelinpäivystys maanantaisin ja torstaisin klo 10 - 12.Haluatko osallistua vapaaehtoistoimintaan?

Luotsitoiminta on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille. Vapaaehtoiset perehdytetään luotsitoimintaan. Kaikissa tehtävissä riittävät tavallisen ihmisen tiedot ja taidot.

Kysy lisätietoja vapaaehtoisena toimimisesta ja avoinna olevista vapaaehtoistoiminnantehtävistä luotsikoordinaattorilta.

Vapaaehtoiset luotsit voivat muun muassa:

  • rohkaista ja viedä muita kulttuurin ja liikunnan pariin sekä luontoretkelle,
  • auttaa museoammattilaisia Vapriikin kuva-arkistossa ja Kokoelmakeskus Ruskossa osallistuen museon kokoelmatyöhön,
  • osallistua kulttuuriympäristötyöhön Tampereen alueella Pirkanmaan maakuntamuseon ohjeistuksella,
  • toimia vertaisneuvojina Peurankallion, Kuuselakeskuksen, Tammelan ja Keinupuiston lähitoreilla,
  • toimia rullamummoina ja -pappoina lasten ja perheiden parissa Lastenkulttuurikeskus Rullassa.
ma. luotsikoordinaattori
Katri Kaitajärvi
puhelin 041 730 5979
sähköposti [email protected]


Tutustu luotseihin ja luotsitoimintaan

Hankkeita

Luotsitoimintaa kehitettiin valtakunnallisissa hankkeissa vuosina 2016-2019

Outi markkasen piirtämä musta Piski-koira.

Kulttuuriluotsitoiminta sai alkunsa vuonna 2006 Jyväskylän taidemuseon museolehtori Sirpa Turpeisen ideasta vapaaehtoisista, joita voi pyytää maksutta kaveriksi kulttuurikohteisiin. Sittemmin kulttuuriluotsitoiminta on levinnyt eri puolille Suomea hieman erinimisenä ja eri painotuksin. Tällä hetkellä kulttuuriluotsitoimintaa on käynnissä yli 20 paikkakunnalla.

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE koordinoi vuosina 2016-2019 valtakunnallisia luotsitoiminnan selvitys- ja kehittämishankkeita, joihin saatiin Opetus- ja kulttuuriministeriöstä avustusta. Hankkeiden osatoteuttajina olivat myös Jyväskylä, Helsinki, Järvenpää, Savonlinnan ja Vantaa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin muun muassa Kansalaisareenan ja Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa.

Vuosina 2016-2017 tehdyssä esiselvityksessä tarkasteltiin sitä, minkälaista luotsitoimintaa Suomessa on. Kahdessa seuraavassa hankkeessa vuosina 2017-2019 keskityttiin kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston vahvistamiseen sekä toimintaa koordinoivien tahojen yhteistyön kehittämiseen. Hankkeissa jaettiin myös hyviä käytäntöjä, mallinnettiin kulttuuriluotsitehtäviä sekä kehitettiin luotsitoiminnan ABC-kortit avuksi toimintaa aloitteleville kunnille.

Valtakunnalliseksi luotsitoiminnan symboliksi saatiin vuonna 2018 taiteilija Outi Markkasen Piski-koira. Piski-logoa saa käyttää maksutta kulttuuriluotsitoiminnan viestinnässä. Kysy tarkempia lisätietoja Piskin käytöstä luotsikoordinaattorilta.