Siirry sisältöön

Luotsitoiminta

Luotsitoiminta käynnistyy syksyn aikana osittain. Liikuntaluotsien vertaiskävely- ja kuntosalivuorot käynnistyvät normaalisti, samoin kuin yksittäisten henkilöiden liikuntaluotsaukset esimerkiksi kaupungin kuntosaleille, uimahalliin ja kävelyille.


Luotsia voi pyytää kaveriksi myös kulttuuriraiteille. Kulttuuriluotsauksia sisätiloihin (museot, Tampere FIlharmonian konsertit ja Arthouse Cinema Niagaran elokuvat jne.) ei tehdä syksyn aikana.


Seuraamme aktiivisesti koronatilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista luotsitoiminnassa.

Mennäänkö yhdessä liikkumaan, luontoon tai kulttuurikohteeseen?

Kulttuuriluotsin kanssa taidemuseossa
Kuva: Laura Vesa / Yhteishyvä

Jos yksin lähteminen kulttuurin ja liikunnan pariin tuntuu tylsältä tai vaikealta, voit pyytää maksutta kaveriksi kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsia. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi kävelylenkille, metsäretkelle tai museoon.

Voit pyytää luotsia kaveriksi: Tampereen taidemuseoon, Museo Milavidaan, Sara Hildénin taidemuseoon, Työväenmuseo Werstaalle, Lenin-museoon, Vapriikkiin, Muumimuseoon, Poliisimuseoon, kesäisin avoinna olevaan Amurin työläismuseokortteliin, Kulttuuritalo Laikkuun, Pääkirjasto Metsoon, Niagaran elokuviin tai Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsin kanssa voit esimerkiksi jakaa näyttelyn tai konsertin herättämiä ajatuksia, minkä lisäksi luotsit avustavat tarvittaessa liikkumisessa. Luotsin kanssa voit myös lähteä kuntoilemaan kaupungin kuntosaleille, kävelylenkille, retkelle puistoon, luontopolulle tai metsään, tai vaikkapa pyörälenkille. Luotsin seurassa pääsee maksutta tutustumaan museoihin ja kaupungin kuntosaleihin sekä erikoishinnoin Tampere Filharmonian konsertteihin.

Luotsivälitys
sähköposti [email protected]
puhelin 040 806 3910

Luotsivälitys välittää kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotseja. Puhelinpäivystys maanantaisin ja torstaisin klo 10 - 12.


Liikuntaluotsien vertaisryhmät syksy 2020

Liikuntaluotsien vertaisliikuntaryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kuntosaliryhmiin asiakas maksaa voimassa olevan sisäänpääsymaksun. Kävelyillä on säävaraus. Luotsien vertaisliikuntaryhmien syyskausi on 31.8.–13.12.2020.

Luotsien kävelyryhmät:

Maanantaisin klo 10.30 Lielahti: Kokoontuminen Lielahtikeskuksen Lielahdenkadun puoleisilla ulko-ovilla. Kävelyn kesto noin 45–60 minuuttia. Osallistu kävelylle sauvojen kanssa tai ilman.

Tiistaisin klo 10, Kauppi: Kävelylle lähdetään vanhan huoltorakennuksen edestä, Kuntokatu 5. Otathan sauvat mukaasi.

Tiistaisin klo 10, Hämeenpuisto: Esteetön, noin 3 kilometrin kävely. Kävelylle lähdetään Vapaudenpatsaan luota.

Torstaisin klo 10, Lamminpää: Reipasvauhtiselle sauvakävelylle lähdetään Rauhanportilta, Rauhantie 21.

Luotsien kuntosaliryhmät:

Maanantaisin klo 11–12 ja perjantaisin klo 11.45–13, Nääshalli (os. Näsijärvenkatu 8). Sisäänpääsymaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Tiistaisin klo 10–11, Kaukajärven vapaa-aikatalo (os. Käätykatu 8). Sisäänpääsymaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €. Alkusyksyllä kuntoillaan sään salliessa ulkona puistokuntosalilla.

Tiistaisin klo 10–11, Tesoman jäähallin kuntosali (Tuomarinkatu 7). Sisäänpääsymaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €. Huom. ei käteismaksun mahdollisuutta!

Keskiviikkoisin klo 10–11, Tampereen uintikeskus (Joukahaisenkatu 7). Sisäänpääsymaksu kuntosalille 4,40 € /kerta tai 10 kerran sarjaranneke 22 € + rannekemaksu 10 €.

Löydät tiedot liikuntaluotsien ryhmistä myös Liikkuva Tampere -lehdestä sekä Aamulehden Minne tänään -palstalta ja Menoinfosta.

Tervetuloa mukaan!Haluatko osallistua vapaaehtoistoimintaan?

Luotsitoiminta on tarkoitettu kaikenikäisille naisille ja miehille. Vapaaehtoiset perehdytetään toimintaan eikä heillä tarvitse olla mitään ennakkotietoja tai erityistaitoja.

Kysy lisätietoja vapaaehtoisena toimimisesta ja avoinna olevista vapaaehtoistoiminnantehtävistä luotsikoordinaattorilta.

Vapaaehtoiset luotsit voivat muun muassa:

  • rohkaista ja viedä muita kulttuurin ja liikunnan pariin sekä luontoretkelle,
  • auttaa museoammattilaisia Vapriikin kuva-arkistossa ja Kokoelmakeskus Ruskossa osallistuen museon kokoelmatyöhön,
  • osallistua kulttuuriympäristötyöhön Tampereen alueella Pirkanmaan maakuntamuseon ohjeistuksella,
  • toimia vertaisneuvojina Peurankallion, Kuuselakeskuksen, Tammelan ja Keinupuiston lähitoreilla,
  • toimia rullamummoina ja -pappoina lasten ja perheiden parissa Lastenkulttuurikeskus Rullassa.
Lisätietoa toiminnasta:
Museolehtori
Pilvi Nissilä
puhelin 040 728 7282
sähköposti [email protected]


Lue luotseista

Hankkeita

Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallinen kehittämishanke

Outi markkasen piirtämä musta Piski-koira.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi TAITElle avustuksen Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen koordinaation ja kehittämisen jatkamiseen. Hanke toteuttiin 1.11.18 - 30.9.19. Hankkeen koordinaattorina työskenteli projektipäällikkö Katri Leppisaari.

Hankkeen tavoitteena oli edistää tietoisuutta kulttuuriluotsitoiminnasta vapaaehtoistyön muotona sekä koordinoida ja kehittää kuntien välistä yhteistyötä. Hankkeen aikana kulttuuriluotsitoiminnan aloittamisesta kiinnostuneiden kuntien tai järjestöjen oli mahdollista liittyä mukaan kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnalliseen verkostoon. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä jäseniä yli 20 kunnasta.

Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston koordinaattori tarjosi konsultointiapua toiminnan alussa oleville tai muuten tukea kaipaaville kunnille. Lisäksi kulttuuriluotsitoimintaa koordinoiville ammattilaisille ja vapaaehtoisille järjestettiin hankkeen aikana työpajatapaamisia, joissa jaettiin hyviä käytäntöjä ja työstettiin toimintamalleja yhteiseen käyttöön.

Hankkeen toteuttamiseen osallistuivat Tampereen kaupungin lisäksi Helsingin, Jyväskylän ja Vantaan kaupungit ja toimijoita Savonlinnasta ja Järvenpäästä. Lisäksi yhteistyötä tehtiin Kansalaisareenan sekä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa. Kulttuuriluotsitoiminnalle on luotu yhteinen verkkosivu, josta löytyy tietoa toiminnasta kiinnostuneille. Lisäksi toiminnalle on valittu yhteinen logo Piski.

Mennään yhdessä! Kulttuurielämyksiin vapaaehtoisen kanssa -teemaviikko 6.5.-12.5.2019

Kulttuuriluotsi-nimellä Jyväskylässä vuonna 2006 kehitetty vapaaehtoistoiminnan malli tunnetaan Suomessa monella eri nimellä. Mennään yhdessä! Kulttuurielämyksiin vapaaehtoisen kanssa -teemaviikolla 6.5. - 12.5.2019 kunnat eri puolilla Suomea esittelivät omaa kulttuuriluotsitoimintaansa tempauksissa ja tapahtumissa. Teemaviikolla järjestettiin lisäksi infotilaisuuksia ja testattiin toimintaa uusilla paikkakunnilla.

Museolehtori
Pilvi Nissilä
puhelin 040 728 7282
sähköposti [email protected]