Siirry sisältöön

Luotsitoiminta

Luotsitehtävät ovat tauolla vallitsevan koronatilanteen takia. Tilannetta seurataan ja luotsitoimintaan voi tulla muutoksia nopeallakin aikataululla.


Tällä hetkellä yksittäisiä luotsauksia ei tehdä liikunnan pariin tai kulttuurikohteisiin. Kulttuuriraittikävelyitä ei myöskään järjestetä.


Mennäänkö yhdessä liikkumaan, luontoon tai kulttuurikohteeseen?

Kulttuuriluotsin kanssa taidemuseossa
Kuva: Laura Vesa / Yhteishyvä

Jos yksin lähteminen kulttuurin ja liikunnan pariin tuntuu tylsältä tai vaikealta, voit pyytää maksutta kaveriksesi kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsia. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi kävelylenkille, metsäretkelle tai museoon.

Voit pyytää luotsia kaveriksesi seuraaviin kulttuurikohteisiin: Tampereen taidemuseoon, Museo Milavidaan, Sara Hildénin taidemuseoon, Työväenmuseo Werstaalle, Lenin-museoon, Vapriikkiin, Muumimuseoon, Poliisimuseoon, kesäisin avoinna olevaan Amurin työläismuseokortteliin, kaupungin kulttuuriraiteille, Kulttuuritalo Laikkuun, Pääkirjasto Metsoon, Arthouse Cinema Niagaran elokuviin tai Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsin kanssa voit esimerkiksi jakaa näyttelyn tai konsertin herättämiä ajatuksia, minkä lisäksi luotsit avustavat tarvittaessa liikkumisessa.

Luotsin kanssa voit myös lähteä kuntoilemaan kaupungin kuntosaleille, uimahalliin, kävely- tai pyörälenkille. Luotsit lähtevät kaveriksesi myös retkelle puistoon, luontopolulle tai metsään.

Luotsin seurassa pääset maksutta tutustumaan museoihin ja kaupungin kuntosaleihin sekä erikoishinnoin Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsauskohteiden kanssa on sovittu, että luotsit pääsevät luotsatessaan maksutta sisään, joten sinun ei tarvitse huolehtia luotsin pääsymaksuista.

Tällä hetkellä luotsauspyyntöjä ei oteta vastaan.
Luotsivälitys
sähköposti [email protected]
puhelin 040 806 3910

Luotsivälitys välittää kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotseja. Puhelinpäivystys maanantaisin ja torstaisin klo 10 - 12.


Liikuntaluotsien vertaisliikuntaryhmät kevät 2021

Liikuntaluotsien vertaisryhmät ovat koronatilanteen takia vielä tauolla.

Liikuntaluotsien vertaisliikuntaryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kuntosaliryhmiin asiakas maksaa voimassa olevan sisäänpääsymaksun. Kävelyillä on säävaraus. Luotsien vertaisliikuntaryhmien kevätkausi on 11.1.–16.5.2021.

Luotsien kävelyryhmät:

Maanantaisin klo 10.30 Lielahti: Kokoontuminen Lielahtikeskuksen Lielahdenkadun puoleisilla ulko-ovilla. Kävelyn kesto noin 45–60 minuuttia. Osallistu kävelylle sauvojen kanssa tai ilman.

Tiistaisin klo 10, Kauppi: Kävelylle lähdetään vanhan huoltorakennuksen edestä, Kuntokatu 5. Otathan sauvat mukaasi.

Tiistaisin klo 10, Hämeenpuisto: Esteetön, noin 3 kilometrin kävely. Kävelylle lähdetään Vapaudenpatsaan luota.

Torstaisin klo 10, Lamminpää: Reipasvauhtiselle sauvakävelylle lähdetään Rauhanportilta, Rauhantie 21.

Luotsien kuntosaliryhmät:

Maanantaisin klo 11–12 ja perjantaisin klo 11.45–13, Nääshalli (os. Näsijärvenkatu 8). Sisäänpääsymaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €.

Tiistaisin klo 10–11, Kaukajärven vapaa-aikatalo (os. Käätykatu 8). Sisäänpääsymaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €. Alkusyksyllä kuntoillaan sään salliessa ulkona puistokuntosalilla.

Tiistaisin klo 10–11, Tesoman jäähallin kuntosali (Tuomarinkatu 7). Sisäänpääsymaksu kuntosalille bussikortilla 2,20 €. Huom. ei käteismaksun mahdollisuutta!

Keskiviikkoisin klo 10–11, Tampereen uintikeskus (Joukahaisenkatu 7). Sisäänpääsymaksu kuntosalille 4,40 € /kerta tai 10 kerran sarjaranneke 22 € + rannekemaksu 10 €.

Löydät tiedot liikuntaluotsien ryhmistä myös Liikkuva Tampere -lehdestä sekä Aamulehden Minne tänään -palstalta ja Menoinfosta.

Tervetuloa mukaan!


Mennään yhdessä luontoon -tapahtumat

Huhti-toukokuussa seuraamme kevään etenemistä maksuttomilla Mennään yhdessä luontoon -retkillä. Retkien kesto on noin 2 tuntia, säävaraus. Mukaan säänmukainen varustus, omat eväät ja juomapullo! Ei ennakkoilmoittautumista. Tarkemmat tiedot retkistä ilmoitetaan lähempänä ajankohtaa.Haluatko osallistua vapaaehtoistoimintaan?

Luotsitoiminta on tarkoitettu täysi-ikäisille henkilöille. Vapaaehtoiset perehdytetään luotsitoimintaan. Kaikissa tehtävissä riittävät tavallisen ihmisen tiedot ja taidot.

Kysy lisätietoja vapaaehtoisena toimimisesta ja avoinna olevista vapaaehtoistoiminnantehtävistä luotsikoordinaattorilta.

Vapaaehtoiset luotsit voivat muun muassa:

  • rohkaista ja viedä muita kulttuurin ja liikunnan pariin sekä luontoretkelle,
  • auttaa museoammattilaisia Vapriikin kuva-arkistossa ja Kokoelmakeskus Ruskossa osallistuen museon kokoelmatyöhön,
  • osallistua kulttuuriympäristötyöhön Tampereen alueella Pirkanmaan maakuntamuseon ohjeistuksella,
  • toimia vertaisneuvojina Peurankallion, Kuuselakeskuksen, Tammelan ja Keinupuiston lähitoreilla,
  • toimia rullamummoina ja -pappoina lasten ja perheiden parissa Lastenkulttuurikeskus Rullassa.
Lisätietoa toiminnasta:
Museolehtori
Saara Heikkilä
sähköposti [email protected]

Poissa 30.11.2021 saakka
Museolehtori
Pilvi Nissilä
puhelin 040 728 7282
sähköposti [email protected]


Lue luotseista

Hankkeita

Luotsitoimintaa kehitettiin valtakunnallisissa hankkeissa vuosina 2016-2019

Outi markkasen piirtämä musta Piski-koira.

Kulttuuriluotsitoiminta sai alkunsa vuonna 2006 Jyväskylän taidemuseon museolehtori Sirpa Turpeisen ideasta vapaaehtoisista, joita voi pyytää maksutta kaveriksi kulttuurikohteisiin. Sittemmin kulttuuriluotsitoiminta on levinnyt eri puolille Suomea hieman erinimisenä ja eri painotuksin. Tällä hetkellä kulttuuriluotsitoimintaa on käynnissä yli 20 paikkakunnalla.

Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE koordinoi vuosina 2016-2019 valtakunnallisia luotsitoiminnan selvitys- ja kehittämishankkeita, joihin saatiin Opetus- ja kulttuuriministeriöstä avustusta. Hankkeiden osatoteuttajina olivat myös Jyväskylä, Helsinki, Järvenpää, Savonlinnan ja Vantaa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin muun muassa Kansalaisareenan ja Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa.

Vuosina 2016-2017 tehdyssä esiselvityksessä tarkasteltiin sitä, minkälaista luotsitoimintaa Suomessa on. Kahdessa seuraavassa hankkeessa vuosina 2017-2019 keskityttiin kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston vahvistamiseen sekä toimintaa koordinoivien tahojen yhteistyön kehittämiseen. Hankkeissa jaettiin myös hyviä käytäntöjä, mallinnettiin kulttuuriluotsitehtäviä sekä kehitettiin luotsitoiminnan ABC-kortit avuksi toimintaa aloitteleville kunnille.

Valtakunnalliseksi luotsitoiminnan symboliksi saatiin vuonna 2018 taiteilija Outi Markkasen Piski-koira. Piski-logoa saa käyttää maksutta kulttuuriluotsitoiminnan viestinnässä. Kysy tarkempia lisätietoja Piskin käytöstä luotsikoordinaattorilta.