Siirry sisältöön

Luotsitoiminta

Haluaisitko itsellesi kaverin tutustumaan kulttuurikohteeseen, liikkumaan tai retkelle luontoon?

Kulttuuriluotsin kanssa taidemuseossa
Kuva: Laura Vesa / Yhteishyvä

Jos yksin lähteminen kulttuurin ja liikunnan pariin tuntuu tylsältä tai vaikealta, voit pyytää maksutta kaveriksi kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotsia. Luotsit ovat Tampereen kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka lähtevät täysi-ikäisten henkilöiden seuraksi ja tueksi esimerkiksi kävelylenkille, metsäretkelle tai museoon.

Voit pyytää luotsia kaveriksi Tampereen taidemuseoon, Museo Milavidaan, Sara Hildénin taidemuseoon, Työväenmuseo Werstaalle, Lenin-museoon, Vapriikkiin, Muumimuseoon, Poliisimuseoon, kesäisin avoinna olevaan Amurin työläismuseokortteliin, Kulttuuritalo Laikkuun, Pääkirjasto Metsoon, Niagaran elokuviin tai Tampere Filharmonian konsertteihin. Luotsin kanssa voit esimerkiksi jakaa näyttelyn tai konsertin herättämiä ajatuksia, minkä lisäksi luotsit avustavat tarvittaessa liikkumisessa. Luotsin kanssa voit myös lähteä kuntoilemaan kaupungin kuntosaleille, kävelylenkille, retkelle puistoon, luontopolulle tai metsään, tai vaikkapa pyörälenkille. Luotsin seurassa pääsee maksutta tutustumaan museoihin ja kaupungin kuntosaleihin sekä erikoishinnoin Tampere Filharmonian konsertteihin.

Luotsivälitys
sähköposti [email protected]
puhelin 040 806 3910

Luotsivälitys välittää kulttuuri-, liikunta- ja ympäristöluotseja. Puhelinpäivystys maanantaisin ja torstaisin klo 10 - 12.


Syksyn 2019 ohjelma

Kävelyryhmät
2.9.–13.12.2019

Kävelyryhmät ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kävelyillä on säävaraus.
Maanantaisin klo 10.30, Lielahti Kokoontuminen palvelukeskuksen aulassa, Antti Possin kuja 4. 45–60 minuutin kävelylenkki joko sauvojen kanssa tai ilman!
Tiistaisin klo 10, Kauppi Sauvakävely. Kokoontuminen vanhan huoltorakennuksen edessä, Kuntokatu 5.
Tiistaisin klo 10, Hämeenpuisto Kokoontuminen Vapaudenpatsaalla, noin 3 km kävelylenkki. Esteetön.
Torstaisin klo 10, Lamminpää Sauvakävely. Kokoontuminen Rauhanportilla, Rauhantie 21.
Vertaisvuorot kuntosaleilla
2.9.–13.12.2019
Maanantaisin klo 11–12 ja perjantaisin klo 11.45–13, Nääshalli Näsijärvenkatu 8, kertamaksu bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €
Tiistaisin klo 10–11,
Kaukajärven vapaa-aikatalo
Käätykatu 8, kertamaksu bussikortilla 2,20 €, käteisellä 4,40 €
Tiistaisin klo 10–11,
Tesoman jäähallin kuntosali
Tuomarinkatu 7, kertamaksu bussikortilla 2,20 €, ei käteismaksun mahdollisuutta!
Keskiviikkoisin
klo 10–11, Tampereen uintikeskus
Joukahaisenkatu 7, kertamaksu 4,40 € /kerta tai 10 kerran sarjaranneke 22 € + rannekemaksu 10 €
Kulttuurikävelyt Kävelyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kävelyillä on säävaraus. Kesto noin 1,5 h.

Ke 28.8.2019 klo 13
Hatanpää

Puistokävely Arboretumissa. Lähtö Hatanpään kartanon päärakennuksen edestä (os. Hatanpään puistokuja 1).

Ke 25.9.2019 klo 13
Epilä
Epilä-raitti. Lähtö Winterin mutkasta (os. Wintterinraitti 18).
Ke 30.10.2019 klo 13
Keskusta
Tehtaiden Tammeroski -kävely. Lähtö Käsityöntalo Verkaranta -talon edestä (os. Vuolteentori 2).
Ke 27.11.2019 klo 13
Keskusta
Juicen Tampere. Lähtö Monitoimitalo 13 edestä (os. Satakunnankatu 13).
Luontokävelyt Kävelyt ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kävelyillä on säävaraus. Huomaathan, että maasto reiteillä on vaihtelevaa.
Ke 28.8.2019 klo 13
Hatanpää

Puistokävely Arboretumissa. Lähtö Hatanpään kartanon päärakennuksen edestä (os. Hatanpään puistokuja 1). Kesto n. 1,5 h.

Löydät tiedot syksyn tapahtumista myös Vapaalla-liitteestä sekä Aamulehden Minne tänään -palstalta ja Menoinfosta.

Tervetuloa mukaan!

Haluatko osallistua vapaaehtoistoimintaan?

Luotsitoiminta on tarkoitettu kaikenikäisille naisille ja miehille. Vapaaehtoiset perehdytetään toimintaan eikä heillä tarvitse olla mitään ennakkotietoja tai erityistaitoja.

Kysy lisätietoja vapaaehtoisena toimimisesta ja avoinna olevista vapaaehtoistoiminnantehtävistä luotsikoordinaattorilta.

Vapaaehtoiset luotsit voivat muun muassa:

  • rohkaista ja viedä muita kulttuurin ja liikunnan pariin sekä luontoretkelle,
  • auttaa museoammattilaisia Vapriikin kuva-arkistossa ja Kokoelmakeskus Ruskossa osallistuen museon kokoelmatyöhön,
  • osallistua kulttuuriympäristötyöhön Tampereen alueella Pirkanmaan maakuntamuseon ohjeistuksella,
  • toimia vertaisneuvojina Peurankallion, Kuuselakeskuksen, Tammelan ja Keinupuiston lähitoreilla,
  • toimia rullamummoina ja -pappoina lasten ja perheiden parissa Lastenkulttuurikeskus Rullassa.
Lisätietoa toiminnasta:
Museolehtori
Pilvi Nissilä
puhelin 040 728 7282
sähköposti [email protected]


Lue luotseista

Hankkeita

Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallinen kehittämishanke

Outi markkasen piirtämä musta Piski-koira.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi TAITElle avustuksen Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen koordinaation ja kehittämisen jatkamiseen. Hanke toteuttiin 1.11.18 - 30.9.19. Hankkeen koordinaattorina työskenteli projektipäällikkö Katri Leppisaari.

Hankkeen tavoitteena oli edistää tietoisuutta kulttuuriluotsitoiminnasta vapaaehtoistyön muotona sekä koordinoida ja kehittää kuntien välistä yhteistyötä. Hankkeen aikana kulttuuriluotsitoiminnan aloittamisesta kiinnostuneiden kuntien tai järjestöjen oli mahdollista liittyä mukaan kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnalliseen verkostoon. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä jäseniä yli 20 kunnasta.

Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston koordinaattori tarjosi konsultointiapua toiminnan alussa oleville tai muuten tukea kaipaaville kunnille. Lisäksi kulttuuriluotsitoimintaa koordinoiville ammattilaisille ja vapaaehtoisille järjestettiin hankkeen aikana työpajatapaamisia, joissa jaettiin hyviä käytäntöjä ja työstettiin toimintamalleja yhteiseen käyttöön.

Hankkeen toteuttamiseen osallistuivat Tampereen kaupungin lisäksi Helsingin, Jyväskylän ja Vantaan kaupungit ja toimijoita Savonlinnasta ja Järvenpäästä. Lisäksi yhteistyötä tehtiin Kansalaisareenan sekä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa. Kulttuuriluotsitoiminnalle on luotu yhteinen verkkosivu, josta löytyy tietoa toiminnasta kiinnostuneille. Lisäksi toiminnalle on valittu yhteinen logo Piski.

Mennään yhdessä! Kulttuurielämyksiin vapaaehtoisen kanssa -teemaviikko 6.5.-12.5.2019

Kulttuuriluotsi-nimellä Jyväskylässä vuonna 2006 kehitetty vapaaehtoistoiminnan malli tunnetaan Suomessa monella eri nimellä. Mennään yhdessä! Kulttuurielämyksiin vapaaehtoisen kanssa -teemaviikolla 6.5. - 12.5.2019 kunnat eri puolilla Suomea esittelivät omaa kulttuuriluotsitoimintaansa tempauksissa ja tapahtumissa. Teemaviikolla järjestettiin lisäksi infotilaisuuksia ja testattiin toimintaa uusilla paikkakunnilla.

Museolehtori
Pilvi Nissilä
puhelin 040 728 7282
sähköposti [email protected]