Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Asiakaskoneet ja laitteet

Varattavat asiakaskoneet

Asiakaskoneet

Kaikissa kirjastoissa on asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja tietokoneita. Asiakaskoneiden käyttöön tarvitaan kirjastokortti ja tunnusluku. Koneilla on internet-yhteys, yleisimmät ohjelmat ja tulostusmahdollisuus. Käyttö on maksutonta, mutta tulosteet ovat maksullisia.

Koneita voi varata käyttöönsä etukäteen. Pikanettikoneita ei voi varata.

Ajanvaraus

Varaa kone

Varaukset asiakaskoneille voi tehdä itse ajanvarausohjelmassa, puhelimitse tai käymällä kirjastossa.


Asiakaskoneiden ajanvarausohjelma

Tulostimet ja skannerit

Uusi tulostus- ja kopiointijärjestelmä käyttöön

Useimmissa Tampereen kirjastoissa otetaan syksyn aikana käyttöön uusi tulostus- ja kopiointijärjestelmä. Jatkossa kopiot ja tulosteet maksetaan kirjastokortille ladatulla saldolla. Jokaisella kortilla on valmiina 1 euron aloitussaldo. Lisää saldoa voi ladata niissä Tampereen kaupungin kirjastoissa, joissa on kassa (ei Koivistonkylä, Nekala ja Terälahti). Ensimmäisellä käyttökerralla asiakkaan pitää rekisteröidä kirjastokorttinsa järjestelmään monitoimilaitteella.


Tesoman, Hervannan, Härmälän, Kaukajärven, Koilliskeskuksen, Koivistonkylän, Kämmenniemen, Lielahden, Messukylän, Peltolammin ja Sampolan kirjastoissa uusi järjestelmä on jo otettu käyttöön. Pääkirjasto Metsossa uuteen tulostusjärjestelmään siirrytään vuodenvaihteessa.

Lisätietoa:

Tiedote uudesta tulostusjärjestelmästä

Pikaohje tulostukseen, kopiointiin ja skannaukseen (pdf)

Tulostimet

Väritulosteita on mahdollisuus tulostaa kaikissa muissa kirjastoissa paitsi Koukkuniemen, Nekalan ja Terälahden kirjastoissa.

A3-kokoisia väritulosteita voi tulostaa kaikissa muissa kirjastoissa paitsi Koukkuniemen, Nekalan ja Terälahden kirjastoissa.

Pääkirjasto Metsossa tulosteet ohjautuvat asiakaspalveluun, josta ne noudetaan vuoronumerolla.

Mustavalkoisen tulosteen hinta on 0,30 €/A4-sivu ja 0,50 €/A3-sivu.
Väritulosteen hinta on 1 €/A4- tai A3-sivu.

Huom!
Värikopioiden ja -tulosteiden hinnat nousevat 2.1. 2019 alkaen. Jatkossa hinnat ovat 2 €/A4-sivu ja 3 €/A3-sivu.

Katso kirjaston kaikki maksut (pdf)

Skannerit

Skannereita on pääkirjasto Metsossa, Härmälän, Kaukajärven, Koilliskeskuksen, Lielahden, Messukylän, Peltolammin ja Tesoman kirjastoissa sekä Hervannan ja Sampolan tietotoreilla. Tietokone, johon skanneri on kytketty, varataan asiakaskoneiden ajanvarausohjelmassa.

Dioja ja negatiiveja on mahdollista skannata pääkirjasto Metsossa ja Lielahden kirjastossa sekä Hervannan ja Sampolan tietotoreilla.

Suoraan sähköpostiin tai muistitikulle skannaaminen on mahdollista kaikissa kirjastoissa, joissa on kirjastotulostusjärjestelmä.

Monitoimilaitteilla voi kopioida, tulostaa ja skannata.

Erikoisnäppäimistöt

Venäjänkielisiä näppäimistöjä on pääkirjasto Metsossa, Hervannan ja Sampolan tietotorilla.
Arabiankielinen näppäimistö on Hervannan tietotorilla.
Selkonäppäimistöjä on Hervannan ja Sampolan tietotorilla.

Tallentava Blu-ray-asema

Tietotoreilla on asiakkaiden käyttöön tallentava Blu-ray asema.

Kannettavat ja tabletit

Kannettavat tietokoneet

Pääkirjasto Metsossa, Hervannan, Härmälän, Kaukajärven ja Lielahden kirjastoissa voi lainata kannettavan tietokoneen omaan käyttöön kirjaston tiloissa. Lainaamiseen tarvitaan kirjastokortin lisäksi henkilöllisyystodistus.

Tablet-tietokoneet

Pääkirjasto Metson lehtisalissa ja Koilliskeskuksessa on asiakaskäyttöön tarkoitettuja tabletteja. Nämä tabletit saa käyttöönsä telineestä kirjastokortilla ja tunnusluvulla. Tabletit toimivat vain kirjaston tiloissa.

Tabletin käyttöaika on 2 tuntia. Kun tabletti palautetaan telineeseen, kaikki lainausaikana tablettiin tallentuneet tiedot poistuvat laitteesta automaattisesti.

Mikäli asiakkaalla on 10 € tai enemmän maksuja maksamatta kirjastojärjestelmässä, tablettia ei voi lainata eikä se vapaudu telineestä.

Sampolan kirjaston lehtilukusalissa on tabletti e-lehtien lukemista varten. Ajanvarausta tai kirjastokorttia ei tarvita.

Pelitabletit

Lasten pelitabletteja on lastenosastolla Pääkirjasto Metsossa, Hervannan, Kaukajärven Koilliskeskuksen, Messukylän ja Sampolan kirjastoissa.

Lasten pelitablettien pelit ovat turvallisia ja kirjaston henkilökunnan tarkoin valitsemia. Osa peleistä on opetuksellisia, osa hauskoja ja viihteellisiä. Pelit on valittu alle kouluikäisiä lapsia ajatellen. Tableteilla ei pääse internetiin. Sillä ei myöskään pysty tekemään ostoja, vaikka osa peleistä sisältääkin mainoksia.

Pelikonsolit

Koilliskeskuksessa, Lielahden ja Tesoman kirjastoissa sekä pääkirjasto Metsossa on pelikonsoleita. Pääkirjasto Metsossa on myös VR-virtuaalitodellisuuslasit (ei alle 12-vuotiaille).

Koilliskeskuksen, Lielahden ja Tesoman kirjastojen pelihuoneet varataan asiakaskoneiden ajanvarausjärjestelmässä.

Langaton verkko

Langaton verkko

WirelessTampere -langaton verkko

Tampereen kaupunginkirjaston kaikissa toimipisteissä on maksuton WirelessTampere -langaton verkko. Langattomaan verkkoon kirjautumiseen tarvittavat käyttäjätunnuksen ja salasanan saat kirjastosta. Tunnukset toimivat yhden päivän ajan.

Kirjautumalla kirjaston langattomaan verkkoon saat kirjaston e-palvelut (mm. e-aineistot, tietokannat) käyttöösi myös omalle laitteelle kirjastossa.

SeutuOpen-verkko

Pääkirjasto Metsossa, Hervannan kirjastossa, Koilliskeskuksessa sekä Lielahdessa ja Tesoman kirjastossa on käytettävissä myös langaton SeutuOpen-verkko, johon ei tarvita erillisiä käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Hyväksymällä palvelun käyttöehdot pääset langattomaan verkkoon. Kirjaston e-palvelut ovat käytettävissä myös SeutuOpen-verkossa.

Muut koneet ja laitteet

Kopiokoneet

Kaikissa kirjastoissa on itsepalvelukäytössä kopiokoneita. Osa näistä on monitoimilaitteita, joilla voi kopioida, tulostaa ja skannata. Pääkirjasto Metson kopiokoneet ovat pääkerroksessa lähellä Pirkanmaa-kokoelmaa ja parvikerroksen lehtisalissa.

Mustavalkoisten kopioiden hinta on 0,30 €/A4-sivu ja 0,50 €/A3-sivu.

Katso kirjaston kaikki maksut (pdf)

Värikopiokoneet

Värillisiä kopioita voi ottaa Pääkirjasto Metsossa, Hervannan, Koilliskeskuksen, Lielahden, Messukylän, Sampolan ja Tesoman kirjastoissa.

Värikopioiden hinta on 1 €/sivu.

Huom!
Värikopioiden ja -tulosteiden hinnat nousevat 2.1. 2019 alkaen. Jatkossa hinnat ovat 2 €/A4-sivu ja 3 €/A3-sivu.

Mikrofilmien lukulaitteet

Pääkirjasto Metson pohjakerroksessa mikrofilmihuoneessa on kaksi mikrofilmiskanneria ja mikrokortinlukija. Koneet ovat varattavissa (max 3 tuntia) asiakaskoneiden ajanvarausohjelmassa.

Mikrofilmeistä voi ottaa maksullisia paperikopiota tai tiedot voi tallentaa omalle USB-tikulle. Mikrofilmihuoneen käyttö on omatoimista.

Silppuri

Pääkirjasto Metson pääkerroksessa asiakaskopiokoneen vieressä on asiakkaiden käyttöön tarkoitettu silppuri. Silppurilla voi silputa paperia (n. 10 arkkia kerrallaan) sekä esimerkiksi luottokortit, cd-levyt ja papereissa kiinni olevat niitit. Klemmarit on hyvä poistaa papereista ennen silppuamista.

Asiakkaiden opastaminen

Asiakkaiden opastaminen tietoteknisissä kysymyksissä

  • Asiakas säilyy aina itse vastuussa laitteiden ja palveluiden käytöstä. Henkilökunta ei ole vastuussa asiakkaille opastettujen asioiden käytöstä jälkeenpäin, eikä henkilökunta voi ottaa vastuuta yllättävistä vikatilanteista työasemien käytön aikana.

  • Pankkipalveluissa henkilökunta voi opastaa ainoastaan yksinkertaisia teknisiä toimenpiteitä, kuten tilitapahtumien tulostamista. Henkilökunta ei voi opastaa asioissa, joissa on vaarana mittavan rahallisen tappion aiheutuminen asiakkaalle. Tällaisia asioita saattavat olla mm. myynti-ilmoitusten teon opastaminen, tai matkavarausten opastaminen.

  • Henkilökunta ei voi opastaa asioita tai toimenpiteitä, joissa mahdollisesti rikotaan lakia, tai jotka ovat kyseessä olevan palvelun käyttöehtojen vastaisia. Tällaisia ovat mm. virallisten asiakirjojen tekstien muuttaminen ja kopiosuojausten kiertäminen.

Tiedonhaku

PIKI-tiedonhakukoneet

PIKI-asiakaskoneilla voi käyttää ainoastaan PIKI-verkkokirjastoa sekä kirjaston hankkimia muita tietokantoja. Näille koneille ei tarvitse tehdä varausta.


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/kirjastojenasiakaskoneet