Siirry sisältöön

Ohjelma esiopetus- ja varhaiskasvatusryhmille

1. Eläinten jäljillä

Kuinka kummassa eläimet selviytyvät talvesta? Pohdimme luonnon kiertokulkua. Etsimme jälkiä, jätöksiä ja kuuntelemme metsän ja veden ääniä. Jälkilakana lumettomana aikana johdattaa jäljille. Uudet eläinpurkit avaavat salansa.
Myös avaruusaihetta voi yhdistellä tähän mm. eläintähtikuvioina.
Sopii etenkin talviaikaan valittavaksi. Lumikenkäily (kuukävely) mahdollisuuksien mukaan ja mäenlaskua (avaruusleijailua).

2. Harakka Helmiinan aarteet

Toisen roska on toisen aarre. Pohdimme ihmisen vaikutuksia luontoon ja opettelemme pitämään aarteet taskuissamme. Etsimme metsästä harakan aarteita. Opettelemme jätteiden lajittelua ja ymmärrämme Harakka Helmiinan opetuksia.

3. Luolamiehen matkassa

Muinaiset selviytymistaidot – kuljemme luonnossa kaikkia aistejamme käyttäen. Puhdas vesi ja luonto on elämän edellytys myös ihmiselle. Opimme luonnonapteekin saloja ja rakennamme risumajoja. Tuliporausta ja tulen tekoa tuluksilla.
Sisällä esitetään pieni "puu-ukkotarina" aikamatkaillen luolamiesten päivään.

4. Marjametsän salaisuuksia (syksyohjelma)

"Vaak, vaak, varoittaa varis" myrkkymarjoista marjasadussa. Tutustumme luonnonmarjoihin. Pohdimme mitkä eläimet syövät marjoja? Tutkimme luupilla puolukanlehden pilkkuja tai vaikka leppäkerttuja. Teemme terveellisen marjaretken lähimetsään. Vitamiineista saamme voimaa kävellä laavulle. Marjakori mukaan.
– MARJAMATKALAUKKU LAINATTAVAKSI omaan yksikköön!

5. Sienimetsän salaisuuksia (syksyohjelma)

Syksyinen sieniretki, jossa tutustumme lähimetsän sieniin. Paistamme nuotiolla sienimaistiaisia. Ilman sieniä ja pieneliöitä hukkuisimme jätteisiin. Juttelemme siitä, miten luonto hoitaa jätteiden käsittelyn.

6. Puiden narinaa ja asujien tarinaa

Opetellaan puulajeja ja etsitään puiden asukkaita – tutkien, leikkien ja havainnoiden sekä tarinoiden kautta. Puiden merkitys ekosysteemissä aukeaa kuin "metsän vihreä ovi".
Kärpäslätkä- ja Kim-leikkiä tms. sekä salaperäisiä metsätarinoita.

7. Avaruusohjelma. Pohjantähteä etsimässä Otso-karhun kanssa

Otso-karhu ei saa unta, kun odottaa näkevänsä joulukuun tai Isokarhun tähtikuvion tai pikkukarhun Pohjantähden. Tutustutaan tähtikuvioihin, planeettoihin, kuukausiin ym. Metsäretki laavulle. Popcornit paukkuvat kuin tähtien synty. Ehkä päästään avaruusleijuntaan.

8. Lintujen ja perhosten siivin kevääseen (kevään ja syyskesän ohjelma)

Kiikareiden kanssa tarkkaillaan lintuja ja seuraillaan niiden pesäpuuhia. Kuunnellaan tiaisten tityytä, peippojen helskyttelyä ja mustarastaan huiluja. Syyskesästä perhosretkeilyä tai ihmetellään muuttolintujen matkaa.
Tutustutaan Suomen yleisimpiin päiväperhosiin. Mahdollisesti päästään kiikaroimaan esim. sitruuna- ja nokkosperhosten kevätlentoa.

9. Erävaellus eskareille

Vaellamme läheiselle Vehkakoskelle. Etsimme rasteja ja pysymme kartalla. Liikuntaa, tasapainoilua, erätaitoja ja leikkejä. Jos haluatte veistelyä, niin varataan luontokoululta puukot mukaan.

10. Voitte myös valita teemaanne sopivan räätälöidyn ohjelman, esim. pikkujoulun aistipolkuOhjelmavalintalomake

Täytättehän esiopetusluokkanne tai päiväkotiryhmänne tiedot (ohjelmatoive, bussi ym.) tällä lomakkeella, kiitos!