Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Deutsches Sprachdiplom I–II

Sprachdiplom I ja II -tutkinto on Saksan valtion hyväksymä kansainvälinen näyte kielitaidosta. Sprachdiplom-tutkinto mahdollistaa opiskelun Saksassa ja saksankielisissä maissa ilman erillistä kielikoetta. Yliopistotasoiseen opiskeluun vaaditaan kuitenkin Sprachdiplom II. Sprachdiplom-tutkintojen suorittaminen on lukio- opiskelijoille maksutonta.

​Sprachdiplom-tutkintojen vaatimustaso ja arviointi:

Sprachdiplom I -tutkintoon (tavoitetaso A2/B1) vaaditaan A-saksan tiedot tai hyvä lyhyen saksan taito. Sprachdiplom II -tutkinto (tavoitetaso B2/C1) on vaativampi ja edellyttää hyviä A-saksan taitoja tai muuta kautta hankittua saksan kielen taitoa (DfG-kesä-/lukuvuosivaihto yms.). Sprachdiplom I -tutkinnon suorittamista suositellaan A-saksan lukijoille 1. tai 2. opiskeluvuotena. Lyhyen kielen opiskelijoille Sprachdiplom I -tutkintoa suositellaan 2. tai 3. opiskeluvuotena. Sprachdiplom II suositellaan suoritettavaksi 2. tai 3. opiskeluvuotena.

Sprachdiplom-kielikokeessa on neljä osasuoritusta: luetunymmärtämiskoe, kuullun- ymmärtämiskoe, kirjoitelma ja suullinen koeosio. Jokaisen koeosion maksimipistemäärä on 24p. ja hyväksytty minimipistemäärä 8p. (luetun ja kuullunymmärtämiskokeissa 10p.). Tutkinnon läpäisemiseksi kaikki osiot on suoritettava hyväksytysti vähintään osion minimipistemäärällä.

Sprachdiplom-kurssi ja -kokeet:

Sprachdiplom-kurssit valmentavat tutkinnon suorittamiseen. Klassillisella lukiolla järjestetään syyslukukauden aikana (loka-tammikuussa) hajautettu Sprachdiplom II -kurssi (SAA12,SAB213,SAB313), ja kevätlukukauden aikana samoin (maalis-huhtikuussa) hajautettu Sprachdiplom I -kurssi (SAA11,SAB212,SAB312). Sprachdiplomkursseihin kuuluu sekä lähiopetusta että itsenäistä valmistautumista kokeisiin mm. Moodlessa.

Ilmoittautuminen Sprachdiplom-tutkintoon on sitova. Jos opiskelija ei voi sairastumisen vuoksi osallistua kirjalliseen tai suulliseen osioon, kokeen suorittamiseen saman lukukauden aikana tarvitaan ehdottomasti lääkärintodistus. Sprachdiplom II -kokeesen ilmoittaudutaan viimeistään 30.9. Kirjallinen koeosio on joulukuussa (luetun- ja kuullunymmärtämiskoe ja kirjoitelma), ja suullinen koeosio on yleensä tammikuussa).

Sprachdiplom I -kokeeseen ilmoittaudutaan viimeistään joulukuussa. Kokeen kirjallinen osio on yleensä maaliskuun aikana ja suullinen koeosio huhtikuussa. Lisätietoa Sprachdiplom-tutkinnoista ja kursseista saksanopettajilta.