Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2012-2013

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2012–2013

Lukiomme laajenemisen ensimmäinen vaihe toteutui syksyllä 2013, kun 108 opiskelijan sijaan sisäänottomme oli 155 opiskelijaa. Vaikka lisäys oli melko suuri, tuntui koulun alku sujuvan ihan normaaliin tapaan ensimmäisen vuoden opiskelijoidenkin osalta. Kasvuvauhti jatkuu samanlaisena kahden seuraavan vuoden aikana. Näin lukiomme kasvaa lähitulevaisuudessa 500 opiskelijan opinahjoksi.

Loppusyksyllä saimme koulumme tulevan luonnontiedepainotuksen opetussuunnitelman valmiiksi. Samoin valmistuivat remonttisuunnitelmat molempien pihapiirissä olevien rakennusten ja rakennusten välisen yhdyskäytävän osalta. Luonnontiedelinjan toteutuminen syksystä 2013 alkaen ja remonttien rahoitus varmistuivat meidän kaikkien helpotukseksi lopulta joulukuun lopussa, kun Osaamis- ja elinkeinolautakunta hyväksyi esitykset. Jo ensi syksynä saamme käyttöömme upouudet laboratoriotilat ja peruskoululta vapautuvat teknisentyön tilat.

Tampereen kaupungin ylläpitämissä lukioissa oli lukuvuoden aikana yhteisenä painopisteenä koeviikkojärjestelmän kehittäminen. Työryhmässä lukiotamme edusti apulaisrehtori Mirkka Iivonen. Tavoitteena oli maksimoida oppituntien määrä koeviikon aikana sekä kehittää uusia ajatuksia monipuolisemman arvioinnin toteuttamiseksi. Lukioiden erilaiset koeviikkojärjestelmät innostivat nuoria jopa kirjoittamaan Aamulehden yleisönosastolle. Ensi lukuvuodesta lähtien on jokaisessa Tampereen kaupungin ylläpitämässä lukiossa samanlainen koeviikko, josta jatkossa käytetään nimeä päättöviikko.

Syksystä alkaen on lukiomme ollut mukana tutkimuksessa "Aktiivisia oppimistiloja kieltenopiskeluun: Sosiaalinen media ja pelit osaksi lukion vieraan kielen oppimisen arkea". Ongelmana on ollut pitkään, ettei teknologian käyttö koulussa ole ponnisteluista huolimatta lisääntynyt tavoitteiden mukaisesti. Tampereen yliopiston koordinoima Aktiiviset oppimistilat-hanke, jossa Tampereen kaupunki on hankepartnerina, kehittää ja soveltaa moniaistista ja yhteisöllistä vuorovaikutusteknologiaa oppimiseen ja opetukseen. Teknologisia innovaatioita ja niihin liittyviä pedagogisia ratkaisuja suunnitellaan ja kokeillaan näin opiskelija- ja tarvelähtöisesti erilaisissa opetustilanteissa. Kieltenopetukseen liittyvä osahanke keskittyy erityisesti sosiaalisen median ja muiden interaktiivisten internet-sovellusten sekä pelien opetuskäytön mahdollisuuksien tutkimiseen. Lukiostamme on tutkimuksessa mukana viisi kieltenopettajaa: Laura Pihkala-Posti, Annukka Suonio, Tuija Laurikka, Elina Kiiskinen ja Anita Ahonen.

Kolmannen vuoden opiskelija Teele Jantsikene (10A) ilahdutti meitä keväällä pitämällä konsertin lukiomme juhla-aulassa. Konsertti piti sisällään klassista viulumusiikkia ja kevyempiä lauluja. Säestyksestä ja laulujen lisä-äänistä vastasivat hänen oman perheensä jäsenet. Konsertti oli osa Teelen lukiodiplomin suoritusta, ja yleisöksi oli kutsuttu lukion henkilökuntaa.

Huhtikuussa opiskelijat pitivät yökoulua perjantain ja lauantain vastaisena yönä. Oppilaskunnan järjestämä tapahtuma sujui musiikin kuuntelun ohella erilaisten pelien ja leikkien merkeissä. Osallistujat olivat lähinnä toisen vuoden opiskelijoita.

Joona Suhonen (11C) sijoittui toiseksi Helsingissä pidetyssä lukiolaisten Talousguru 2013 -kilpailussa. Palkinnoksi Joona sai 500 euroa ja lisäksi varmistettua omavalintaisen korkeakoulupaikan.

Jari-Matias Martikainen (12 C) sijoittui kolmannelle sijalle Tampereen Suomalaisen Klubin järjestämässä kirjoituskilpailussa. Kilpailun aihealueet olivat "Mitä suomen kieli ja suomalaisuus merkitsevät minulle?" ja " Nuorisokulttuuri ja suomalaisuus".

Lukiomme osallistui jälleen EU:n järjestämään Juvenes Translatores -kilpailuun. Kustakin maasta voidaan valita vain yksi voittaja, vaikka erinomaisia käännöksiä voi olla useita. Anna-Sofia Suoranta (11D) sai kilpailukäännösten arvostelijoilta erityismaininnan ja onnittelut erinomaisesta käännöksestä.

Lukiomme joukkue, Nooa Jekunen (11C), Janniina Jokinen (10A), Ruben Mikkonen (09H) ja John Mäkelä (11C), voitti lukiolaisten kansallisen Sokrates-väittelykilpailun Nuorten filosofiatapahtuman yhteydessä Helsingissä.

Pirkanmaan reservipiirien henkisen maanpuolustuksen toimikunta järjesti edellisten vuosien tapaan turvallisuuspoliittisen tietokilpailun Pirkanmaan lukiolaisille. Tampereen klassillinen lukio tuli tänä vuonna toiseksi ollen paras tamperelainen lukio. Joukkueeseen kuuluivat Joona Suhonen (11C), Panu Saari (10C) ja Eero Heikkilä (11A).

Lukiomme sai hopeamitalin lukioiden ja ammattiopiston tyttöjen lentopalloturnauksessa. Joukkueessa pelasivat Elina Kiili (10B), Sanni Häkkinen (10A), Anna Vahromejeva (10H), Anni Sundvall (11B), Tuuli Marttila (11B), Maiju Viitanen (11A), Maria Romanova (11B), Taija Kirstua (12B), Marianna Poranen (12D) ja Susanna Poranen (12E). Vastaavasti hopeaa saivat Mira Lindholm (12B), Emma Mäkinen (12C) ja Markus Hautamäki (12A) Pirkanmaan koulujen suurpujottelukilpailun joukkuekisassa.

Saksan kielen vaativamman kielidiplomikokeen (DSD2) läpäisivät Elmo Heikkilä (11A), Kaari Konttila (11D), Heini Lehikoinen (10B), Salla Miettinen (11B) ja Anna Sofia Suoranta (11D).

Maria Maunula (11B), Joona Suhonen (11C) ja Kaari Konttila (11D) osallistuivat Opetushallituksen rahoittaman Münchnen Nyt -projektin ekskursiolle Saksaan.

Huhtikuun lopussa saapui lukioomme kaksi opettajaa Saksasta Recklinghausenin kaupungista Hittorf-Gymnasiumin koulusta. Tehtävänä heillä oli kartoittaa mahdollisen yhteistyön mahdollisuuksia ensi lukuvuodesta alkaen. Yhteispalaverit olivat erittäin lupaavia ja niissä virisi monia hyviä ajatuksia laaja-alaisemmankin yhteistyön toteuttamiseksi.

Opetushallitus järjestää edellisten vuosien tapaan kesällä 2013 yhdessä Venäjän Federaation opetus- ja tiedeministeriön ja Moskovan alueen valtion yliopiston sekä Venäjän Federaation Avaruuslentojen komentokeskuksen kanssa venäläis-suomalaisen matematiikan ja fysiikan kesäkoulun. Lukiostamme kesäkouluun osallistuu Jussi-Pekka Pouru (12D). Vastaavasti Kaari Konttila (11D) on valittu Pohjola-Nordenin kesäkurssistipendiaatiksi. Hän pääsee ensi kesänä viikon kestävälle kieli- ja kulttuurikurssille Ruotsiin. Milja Miettinen (12C) voitti Saksan Helsingin-suurlähetystön järjestämässä kirjoituskilpailussa kielikurssimatkan Saksaan kesällä 2013.

Syksyllä jäi eläkkeelle venäjän- ja saksan kielen lehtori Riitta Lumme. Kesällä puolestaan eläköityvät ruotsin kielen lehtori Esko Väyrynen ja lukiomme vahtimestari Jukka Nurmisto. Jokainen teistä on antanut oman tärkeän panoksensa lukiomme eteen. Oikein hyviä eläkepäiviä teille kaikille!

Aurinkoista kesää teille kaikille clasulaisille!

Kari Hanninen

Rehtori