Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

2003-2004

Rehtorin lukuvuosikatsaus 2003–2004

Nykylukio ei voi olla erillinen saareke, joka elää omaa elämäänsä ottamatta huomioon ympäröivää maailmaa. Siksi Tampereen klassillinen lukiokin on hankkinut lukuisia yhteyksiä koulun ulkopuolisiin tahoihin.

Lukuvuoden aikana lukiossamme kävi Tampereen yliopiston Historiatieteen laitokselta tutkijoita pitämässä useita mielenkiintoisia luentoja. Tutkija Tapio Salminen luennoi aiheesta "Keskiajan elämä", tutkijatohtori Jussi Hanski aiheesta "Keskiajan historia" ja tutkija Kirsi Salo aiheesta "Antiikin ja keskiajan elämä". FL Ville Vuolanto puolestaan luennoi aiheesta "Lapsen ja perheen asema antiikin Roomassa", tutkija Raisa Maria Toivo aiheesta "Noituuden historia" ja FT Juhani Sarsila aiheesta "Faust kirjallisuudessa ja kulttuurissa". Edellä mainitut luennot liittyvät suosittuun koulukohtaiseen soveltavaan historian ja latinan kielen integraatiokurssiin "Antiikin ja keskiajan elämä".

Kansainvälisellä taholla jatkui edellisen lukuvuoden tiivis tahti. Alkusyksyllä 20 opiskelijaa lähti opintomatkalle Roomaan. Mukana matkustivat lehtorit Tuija Laurikka ja Kari Talikainen. Keväällä saapui kouluumme vierailulle 20 opiskelijaa ja kaksi valvojaa ystävyyskoulusta Ranskasta. Loppukeväällä Suomeen saapui työharjoitteluun opiskelijoita Essenin-ystävyyskoulusta ja he vierailivat myös lukiossamme.

Tammerkosken lukion kanssa yhteisessä Comenius-projektissa oli alkusyksyllä vuorossa vierailu Belgiaan, Charleroin kaupunkiin. Matkalla oli mukana yhteensä 8 opiskelijaa ja Klassillisesta lukiosta apulaisrehtori Terhi Rautio sekä lehtorit Annukka Kalliovalkama ja Sisko Salomaa. Keväällä puolestaan saapui vastavierailijoita Belgiasta. Tämän jälkeen saimme vieraita Tammerkosken ja Klassillisen lukion yhteisestä ystävyyskoulusta Hollannista. Lisäksi englannin tunneilla kävivät mm. eteläafrikkalainen Patrick Rafferty ja intialainen Harsh Mehta. Nämä vierailut mahdollisti jälleen kerran Nokian Helping Hands -ohjelma.

Aurinkoisen tuulahduksen Italiasta toi Tampereen klassillisen koulun kanssa yhteinen apuopettaja Roberta Leverone, joka saapui EU-projektin rahoittamana. Roberta osallistui englannin ja italian kielen tuntien opetukseen sekä piti meille omaa tanssikoulua. Vaihto-oppilaana kuluvana lukuvuotena lukiossamme oli urheilullinen Jeff English Kanadasta.

Tammikuussa lukiossamme pidettiin kolmannen vuoden opiskelijoille yrittäjyyspäivä. Uusyrittäjyyspalvelu Ensimetrin projektipäällikkö Erkki Uitti saapui luennoimaan sisäisestä ja ulkoisesta yrittäjyydestä. Ilmaisutaidon ryhmä osallistui Vanhassa kirjastotalossa pidettyyn Nykysuomen seuran teemapäivään "Murteet kirjallisuudessa" esittämällä lehtori Oili Sainilan ohjaaman katkelman Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Taustakuvituksesta vastasi tietotekniikan opettaja Antti Ikäläinen, ja Ecoscout OY:n toimitusjohtaja Matti Lehtomäki avusti lavastuksen järjestelyissä. Asusteita saatiin Tampereen yliopiston Näyttelijätyönlaitoksen puvustajalta Heli Pakkaselta.

Yhteistyö Museokeskus Vapriikin kanssa on muodostunut jo perinteeksi. Arkeologian saloihin saimme tutustua useiden luentokertojen aikana museonlehtori Aino Nissinahon kanssa. Tulevana lukuvuotena kehitämme yhteistyötä edelleen tarjoamalla osallistumismahdollisuuden myös Tammerkosken opiskelijoille.

Miksi opettajat ovat olleet lukuvuoden aikana tavallista useammin poissa? Onko opsi jokin epidemia, joka on tarttunut Clasun opettajiin? Näitä asioita ovat monet opiskelijat lukuvuoden aikana pohtineet.

Syksyllä 2005 kaikissa lukioissa tulee voimaan uusi tuntijako; samalla tulevat voimaan uudet opetussuunnitelmat eli lyhyemmin opsit. Uusien opsien teko on työllistänyt kuluvan lukuvuoden aikana opettajakuntaa melkoisesti – oppilaat ovat huomanneet tunneillaan tavallista suuremman sijaisopettajien lukumäärän. Rehtori on osallistunut kaupungin lukioiden ops-ohjausryhmään, jonka tehtävänä on ollut laatia kunnan opetussuunnitelman yleinen osa. Peräti 11 opettajaa on osallistunut kunnan ops-aineryhmiin, jotka puolestaan ovat laatineet kaikille lukioille yhteiset oppiainekohtaiset opetussuunnitelmat. Voikin todeta, että Klassillisen lukion edustus kunnan opetussuunnitelman laadinnassa on ollut varsin merkittävä.

Lukiossamme on toiminut lukuvuoden aikana lisäksi kolmihenkinen ops-työryhmä tehtävänään perehtyä lukiomme oman opetussuunnitelman yleiseen koulukohtaiseen osaan. Lähtölaukauksen koulukohtaiseen työhön antoi opettajien yhteinen koulutuspäivä tammikuun viimeisenä lauantaina, jolloin kävimme mielenkiintoisen ja hedelmällisen arvokeskustelun. Koulukohtainen opetussuunnitelmatyö painottuu kuitenkin seuraavaan lukuvuoteen, koska kuntakohtainen lukion opetussuunnitelma saa koulutuslautakunnan siunauksen alkusyksyllä. Toivommekin, että saisimme opiskelijoiden ja heidän vanhempiensa tuen tähän laajamittaiseen projektiin. Opetussuunnitelma on koulun tärkein opus. Siihen kirjataan koulun arvot ja toiminta-ajatus. Siinä on koko koulun toimintakulttuuri.

Keväällä lukuvuoden lopussa on aina mieliala ylimmillään – varsinkin, kun ilmat ovat meitä harvinaisella tavalla hellineet. Silti tiettyä haikeuttakin on havaittavissa, sillä lukiomme pidetty uskonnon lehtori Helena Nyberg jäi eläkkeelle alkusyksystä toimittuaan Clasussa 27 vuotta opettajana. Helenan muistamme kaikki tärkeänä työyhteisön hengen luojana, taitavana pedagogina ja vahvana opettajapersoonana, joka laittoi itsensä aina täysillä likoon. Me kaikki haluamme kiittää Sinua, Helena, näistä yhteisistä vuosista – jättämääsi aukkoa ei ole helppo täyttää.

Kari Hanninen, rehtori