Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Tarkistuslista Abitti-kokeeseen tulijalle

Tsekkauslista sähköiseen yo-kokeeseen tulijalle

Kyllä vai ei?

1. Tiedän, että yo-koe tehdään langallisessa verkossa ja koneessani on paikka ethernet-kaapelille (verkkopiuhalle). Jos paikkaa ei ole, minulla on adapteri ethernet-kaapelia varten.

2. Osaan buutata (käynnistää muistitikulta) oman koneeni.

3. Tiedän, että yo-kokeessa ei saa käyttää mitään langatonta. Langaton liittäminen (esim. Bluetooth) ei saa olla laitteella edes mahdollista -> Otan mukaani langalliset kuulokkeet ja langallisen hiiren.

4. Osaan laskea, että koneessani on riittävästi USB-portteja. Abitti-tikku tarvitsee yhden portin. Tarkistan, millaisella liitännällä hiireni ja kuulokkeeni ovat. Jos USB-portteja on liian vähän, minulla on oma USB-jakaja.

5. Olen huomannut, että vastausruutua voi venyttää niin, että kirjoitustila muuttuu isommaksi.

6. Osaan käyttää sovelluksia tekstin kirjoittamiseen, kuvien piirtämiseen yms. Muistan, että sovellusten puolella tallennus ei ole automaattista, vaan minun on häiriötilanteiden varalta tallennettava tuotokseni itse.

7. Osaan ottaa kuvankaappauksen ja liittää sen vastaukseen. Muistan myös, että kirjoitetut tekstit liitetään varsinaiseen vastaukseen aina copy/paste -toiminnolla.

8. Jos vahingossa painan komentoa, jolla kuvankaappaustila menee päälle, tiedän miten siitä päästään pois.

9. Osaan laittaa kaksi ikkunaa rinnakkain niin, että toisessa on vastauslaatikko ja toisessa aineisto.

10. Osaan tarvittaessa käyttää Okular-ohjelmaa tehdäkseni merkintöjä/alleviivauksia aineistoihin.

11. Jos kokeessa on video tai kuuntelu, osaan tehdä tarvittavat toiminnot, jotta äänet kuuluvat kuulokkeista.

12. Osaan vieraiden kielten kokeessa kirjoittaa tekstiini kielen erikoiskirjaimet ja tiedän, mistä näen ohjeet erikoismerkkeihin.

13. Tiedän, mistä videon saa katseltua uudestaan, ilman että lataan sitä aineistojen kohdalta uudestaan. (Jos lataat videon aina uudestaan ja uudestaan, ohjelma voi valittaa, että välimuisti on täynnä. Tällöin ladattuja tiedostoja täytyy tyhjätä.)

14. Jos kokeen fontti on liian pienellä tai näyttö on liian kirkas/himmeä, tiedän, mistä näyttöä säädetään.

15. Tiedän, miten saan ruudun pimeäksi, jos poistun paikaltani.

16. Tiedän, että vaikka koneeni kaatuisi ja kaikki tekemäni työ näyttää ikiajoiksi hävinneen, kaikki vastaukseni ovat tallessa jossain. Paitsi ne sovelluksissa tehdyt jutut, joita en ole tallentanut.

(Tällainen tilanne vaatii vähän säätämistä, ehkä uudelleen käynnistämistä, koneen vaihtamista, jatkamiskoodin syöttämistä. Tässäkään tilanteessa en kuitenkaan panikoidu, koska tiedän, että kokeen valvojat ovat osaavaa väkeä ja homma saadaan jatkumaan.)

17. Tiedän, että kokeessa voi vahingossa avautua toinenkin koevälilehti. Tällöin toinen (tyhjä) välilehti pitää sulkea välittömästi pois, koska vain yksi koe tallentuu.

18. Osaan tarkistaa, että olen vastannut juuri oikeaan määrään kysymyksiä ja muihin vastaustiloihin ei jää mitään merkintöjä, ei edes välilyöntiä.

19. Tiedän, että opettajat eivät saa auttaa minua yo-kokeessa teknisissä asioissa, siksi olen opetellut nämä asiat etukäteen.