Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Ohjeita digitaalisen yo-kokeen suorittamiseen

Oletko tulossa Abitti-kokeeseen?

Boottausohjeet löytyvät sivustolta Ulkoinen linkkihttp://boottaus.fi/

Ohjeita kokeeseen

1. Kokeessa sinulla täytyy olla omat langalliset kuulokkeet ja oma langallinen hiiri (jos haluat käyttää langallista).

2. Vastaukset kirjoitetaan suoraan vastausruutuun, jolloin ne tallentuvat automaattisesti. Ruutua voi suurentaa oikeasta alanurkasta nuolesta raahaamalla.

Pidempiä vastauksia voit kirjoittaa myös Sovellusten puolella Libre Officen Writerilla. Silloin sinulla on enemmän tilaa kirjoittaa ja normaalit tekstinkäsittelyn muotoilut käytettävissäsi. Writerilla kirjoittaessa sinun täytyy muistaa tallentaa vastauksesi. Tiedosto tallentuu työpöydälle ja pysyy tallessa, vaikka ohjelma kaatuisi. Tallentaminen koskee myös muita sovellusten ohjelmia, kuten piirto-ohjelmia ja taulukkolaskentaa. Sen sijaan Casion laskinohjelma tallettaa automaattisesti. Kun vastaus on valmis, se siirretään kokeen vastauslaatikkoon. Tekstit siirretään AINA copy/pastella, kuvat kuvankaappauksella.

3. Jos kokeessa on aineistoja, ne avautuvat "avaa/näytä aineistot"-painikkeella. Aineistot kannattaa ladata vain yhden kerran. Jo kerran ladattuihin aineistoihin pääsee uudelleen käsiksi latausnuolesta. Jos aineistoja lataa useampaan kertaan, koneen välimuisti saattaa täyttyä ja se pitää tyhjätä. Tyhjääminen tapahtuu menemällä työpöydälle, avaamalla kansion ja poistamalla sieltä ylimääräiset lataukset.

Saat aineistoikkunan ja oman tekstisi näkyviin yhtä aikaa raahaamalla ikkunat rinnakkain ja sovittamalla sopivan kokoisiksi.(yksityiskohtainen ohje videolla: Ulkoinen linkkihttps://vimeo.com/groups/362555/videos/158364449 ).

4. Ole tarkkana, että et avaa useita Koe-välilehtiä. Avaaminen ei sinänsä ole vaarallista, kunhan jatkat vastaamista samaan Koe-välilehteen. Vastaukset nimittäin EIVÄT synkronoidu kaikkiin Koe-välilehtiin. Jos useita Koe-välilehtiä on avoinna kokeen päättämisen yhteydessä, ohjelma huomioi vain viimeiseksi muokatun välilehden vastaukset.

Jos kaikki ikkunat sulkeutuvat vahingossa, ne avataan yläreunan "Selain"- painikkeella.

5. Kuvankaappaaminen tapahtuu painamalla kameran kuvaa ruudun oikeassa yläkulmassa. Rajaa kuva haluttuun kokoon ja klikkaa "liitä kuvankaappaus" painiketta.

Jos kuvankaappaus menee vahingossa päälle, paina Esc, jolloin pääset normaalitilaan. Tämä vahingossa päällemeneminen näkyy siten, että kursori muuttuu plussaksi, etkä pysty kirjoittamaan mitään.

Kuvankaappaukset tallentuvat myös työpöydälle. Jos kone herjaa, että muisti ei riitä, täytyy jo liitetyt kuvankaappaukset käydä poistamassa työpöydällä olevasta kansiosta.

6. Kokeissa on myös kuunneltavia aineistoja. Jos ääni ei tule kuulokkeista vaan koneesta, valitse Sovelluksista Pulse Audion äänenvoimakkuuden hallinta. Valitse Portti -kohdasta kuulokkeet (analoginen, jos 3,5 liitännällä tai digitaalinen, jos USB-liitännällä).

Jos haluat säätää äänenvoimakkuutta, paina ruudun yläreunan kuulokkeista. Se avaa äänitestin, josta volume löytyy. Jos ääntä ei kuulu vaikka ääni olisi täysillä, valitse Sovelluksista äänenvoimakkuuden hallinta ja katso, ettei se ole nollilla.

7. Jos sinulla on näytön kanssa ongelmia (kirkkaus, värit, fontin koko); muutokset tehdään sovellusvalikon kohdassa "näyttö". Valitse sieltä “tarkkuus"-kohdasta joku muu vaihtoehto ja paina “toteuta". Uusi valinta voi muuttaa sekä fontin kokoa, väriä tai kirkkautta. Loogista. :)

8. Jos koneesi jumittaa, et saa otettua kuvankaappauksia tai tapahtuu jotain muuta outoa, kone täytyy käynnistää uudelleen. Saat silloin opettajalta jatkamiskoodin. Kaikki kokeeseen tehdyt muutokset ovat tallessa (ja myös sovelluksissa olevat, jos olet tallentanut ne)

9. Koe lopetetaan painamalla ensin “päätä koe". Koe kysyy sähköpostiosoitettasi. Useissa koneissa @-merkin saa tehtyä painamalla Alt Gr + 2. Lopuksi sammuta kone oikeasta ylänurkasta. Odota, että järjestelmä sammuu kokonaan ennen kuin irrotat tikun.