Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja

Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto on lukion päättötutkinto. Tutkinnon voi suorittaa yhdellä kertaa tai ajallisesti hajautettuna kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana, esim. kevät - syksy - kevät. Tutkinnon suorittaminen katsotaan aloitetuksi, kun opiskelija ilmoittautuu ensimmäisen kerran joko pakolliseen tai ylimääräiseen kokeeseen. Tutkintokertoja on kaksi vuosittain, syksyllä ja keväällä.


Osallistumisoikeus

Ylioppilaskirjoituksiin saa osallistua, kun kirjoitettavan aineen pakolliset kurssit on suoritettu. Ylioppilastutkinto pohjautuu pakollisiin ja valtakunnallisiin syventäviin kursseihin, joten syventäviä kursseja kannattaa valita ennen osallistumista.

Pakolliset ja ylimääräiset kokeet

Tutkinnossa suoritetaan pakollisena neljä ainetta ja näiden lisäksi voi suorittaa haluamansa määrän ylimääräisiä aineita. Pakolliset ja ylimääräiset kokeet on mietittävä tarkasti alusta lähtien, sillä ilmoittautumisen jälkeen niitä ei voi muuttaa. Ylioppilastutkinnossa äidinkieli on kaikille pakollinen aine ja loput kolme valitaan seuraavista: toinen kotimainen kieli, vieras kieli, matematiikka tai reaaliaineen koe. Vähintään yhdessä tutkintoon kuuluvassa aineessa (matematiikka, toinen kotimainen kieli tai vieras kieli) on suoritettava vaativamman tason (A-taso) koe. Pakollisten kokeiden lisäksi voi suorittaa ylimääräisiä kokeita vieraissa kielissä, matematiikassa ja reaaliaineissa.


Uudistuva ylioppilastutkinto, kevät 2022

Tutkinnon rakenne muuttuu siten, että kokelaan on suoritettava viisi koetta, joihin sisältyy äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe sekä kokelaan valinnan mukaan vähintään kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat matematiikan, toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen ja reaaliaineen koe. Kokelas päättää itse, minkä viidennen kokeen suorittaa, esimerkiksi toisen reaaliaineen kokeen tai vieraan kielen.

Uuden lain mukaiset muutokset koskevat kokelaita, jotka aloittavat tutkinnon suorittamisen kevään 2022 tutkintokerralla tai sen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa opiskelunsa syksyllä 2020 aloittavia lukiolaisia. Tutkinnon suorittamisen jo aloittaneet tai viimeistään syksyllä 2021 aloittavat kokelaat suorittavat tutkinnon nyt voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti.Erityistä tutkintoaineista

Äidinkielen ylioppilaskokeessa on kaksi osaa: tekstitaidon koe ja esseekoe. Samalla tutkintokerralla on osallistuttava molempiin kokeisiin. Arvosana muodostuu kokeiden painotetun yhteispistemäärän perusteella. Opiskelija voi kirjoittaa useita reaaliaineiden kokeita, mutta voi valita vain yhden niistä pakolliseksi.


Kokeen uusiminen

Ylioppilastutkinnossa hyväksytyn kokeen saa uusia rajattomasti ja hylätyn kokeen kolme kertaa. Ylioppilastutkintotodistus voidaan kirjoittaa, kun kaikki pakolliset kokeet on hyväksytysti suoritettu. Ylioppilaaksi valmistuminen ja lukion päättötodistus ovat kuitenkin sidoksissa toisiinsa: ylioppilastutkintotodistusta ei saa, ellei opiskelija saa myös lukion päättötodistusta (edellyttää kaikkien pakollisten kurssien ja yhteensä vähintään 75 kurssin suorittamista).

Tarkemmat ohjeet ylioppilastutkintoon osallistumisesta ovat erillisessä Tammerkosken lukion abin ohjeistossa. Hyvä tietopaketti löytyy myös netistä osoitteesta

Ulkoinen linkkihttp://ylioppilastutkinto.fi

Digitaalinen ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto suoritetaan kokonaan digitaalisesti. Tutkinto suoritetaan omalla tietokoneella Tammerkosken lukion omissa tiloissa. Digitaaliseen kokeisiin valmistaudutaan koko lukio-opintojen ajan.