Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun
Etusivu / Kurssit / Taide / Kirjoittaminen JA KIRJALLISUUS, Viita-akatemia

Kirjoittaminen JA KIRJALLISUUS, Viita-akatemia

Kuvassa mustavalkoinen kasvokuva Lauri Viidasta, kuvan alla lukee Viita-akatemia

Viita-akatemia on luovan kirjoittamisen koulutusohjelma, joka sisältää kolmivuotisen kirjoittajakoulun, lasten ja nuorten sanataideryhmät sekä avoimet kirjoittajakurssit. Kurssit eivät ole terapialuonteisia. Jos kurssitekstin yhteydessä ei toisin mainita, aikuisten kurssit on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille.

Viita-akatemia perustettiin vuonna 1989 Tampereen työväenopiston, Pirkkalaiskirjailijoiden, Tampereen kaupungin kulttuuritoimen, kaupunginkirjaston, Tampereen yliopiston taideaineiden laitoksen ja Pirkanmaan äidinkielen opettajien yhteistyönä.

Haku kolmivuotiseen kirjoittajakouluun on kesäisin. Katso lisää kirjoittajakoulun tiedoista.


Syventävän Elämä tarinaksi -kirjoituskurssin opiskelijoita, kuvassa kirjoittajat vasemmalta oikealle Seija, Tuija, Simo ja Arja.

Onnea Seija, Tuija, Simo ja Arja!

Tampereen seudun työväenopiston syventävän Elämä tarinaksi -kirjoituskurssin opiskelijoista peräti neljä sai valmiiksi oman kirjan joko kesällä tai syksyllä 2020.

Seija Penttilän iloisen pinkkiin Nonstoppiin on koottu elämänmakuisia ja humoristisia pakinoita. Teksteihin on helppo samastua, ne ovat samaan aikaan teräviä ja hersyviä.

Tuija Sirosen esikoisteos on historiallinen romaani Hiljaa Sulaa surujää (Warelia 2020). 1800-luvun Hämeenkyrössä torpparit ja palkolliset elävät talollisten ehdoilla ja silmän alla. Nälkävuodet riisuvat ihmisen, mutta toivo säilyy niin kauan kuin jaksaa rakentaa tulevaisuutta.

Simo Huhta kertoo kirjassaan Elämä on lahja (Herättäjä-Yhdistys 2020) paitsi pohjalaissavolaisista juuristaan myös työstään, jossa hän on nähnyt kirkon muutokset aitiopaikalta.

Arja Lehdon Roineen tuulia on lämmöllä kirjoitettu omaelämäkerta. Lehto kuvaa sotien jälkeen syntyneen naisen elämänpolkua, joka pitää sisällään niin iloja, saavutuksia, pettymyksiä kuin menetyksiäkin.

Elämä tarinaksi -syventävä kurssi ottaa uusia opiskelijoita seuraavan kerran syksyllä 2021. Ryhmän opettajana toimii FM, sanataideopettaja Tiina Laaninen.

Elämäntarinakurssin opiskelijat Olli-Pekka Mäkinen ja Heikki Laitinen

Olli-Pekka ja Heikki kirjoittivat muistonsa kirjaksi

Olli-Pekka Mäkinen ja Heikki Laitinen ovat opiskelleet Tampereen seudun työväenopistossa elämäntarinakirjoittamista. Molempien miesten esikoisteokset ilmestyivät kuluneen vuoden aikana.

Olli-Pekka Mäkinen tarinoi kirjassaan lapsuutensa ihmisistä ja maisemista leppoisasti ja hyväntahtoisesti. Porilainen puhe sujuu elävällä murteella. Hyvelän kylässä Porin esikaupunkialueella lapsilla oli 1950-luvulla tilaa seikkailla ja ilmaa hengittää. Isät ahkeroivat palkkatyössä ja pelloilla, äidit hoitivat kodin, lapset, puutarhan ja eläimet. Lapset leikkivät pihoilla, kylällä ja metsässä.

Heikki Laitinen kertoo lapsuudestaan ja koulunkäynnistä Pieksämäellä huumorin pilke silmissään. Mukana on myös kertomukset vuoden 2019 riemuylioppilasjuhlista ja riemuteekkarijuhlista, joissa ystävät kertasivat hilpeitä muistoja entisistä opettajistaan. Kirja kertoo myös opiskelusta Tampereella aikana, jolloin reikäkortti edusti tietotekniikan huippua, teatterissa esitettiin Hair-musikaalia, ja opiskelijat olivat lakossa harva se viikko.

Onnea Heikki ja Olli-Pekka!