Rytinällä alkuun

Kulttuuritoimi lähti yhdessä Temun, Folk-yhdistyksen ja Jazzkerho Breakin kanssa suunnittelemaan tullikamarille toimintaa. Lähtökohtana oli saada aikaan kulttuurin monitoimitila. Pakkahuoneesta haluttiin tehdä vierailutila, joka tulisi toimimaan kulttuuritoimen alaisena. Klubi puolestaan toimisi elävän musiikin tilana, jota pyörittämään mainitut yhdistykset perustivat Rytmiravintola Oy:n.

Lehtijuttu Tullikamarin kulttuurikeskuksen perustamisesta

Pakkahuoneen remontointisuunnitelma tehtiin monikäyttötilan lähtökohdista, ja remontti toteutettiin ennen Tampereen Teatterin talvikauden alkamista. Rakennusvaiheessa tilaan tehtiin lattialämmitys, esitystekniikkaa ja muita perusrakenteita. Remontin valmistuttua Tampereen Teatteri tuli rakentamaan lavasteita sekä katsomo- ja näyttämövirityksiä ja esitti talvikauden 1987- 88 menestyksekkäästi näytelmää Ghetto.

Kun Tullikamari vapautui teatterin käytöstä kesällä 1988, Rytmiravintola Oy:ssä mukana olleiden yhdistysten jäsenistä ja muista vapaaehtoisista koottu talkooporukka alkoi kunnostaa klubin puolta tulevaa käyttötarkoitusta varten. Tullikamarin klubi avattiin 12.8.1988 rytinällä, kun kolmipäiväinen Tullikamarin karnevaali toi alueelle lukuisia bändejä paitsi klubin ja Pakkahuoneen, myös ulkopuolelle pystytetyn teltan lavoille.

Tampereen vilkas bänditoiminta oli saanut alkunsa jo 70-luvulla, joten paikalliset bändit täyttivät iltoja yhtä lailla vierailevien muusikoiden rinnalla. ”Joinain iltoina täällä oli 3-4 autotallibändiä ja paikka oli tupaten täynnä porukkaa kuuntelemassa niiden kavereita”, silloinen Folk-yhdistysaktiivi Pentti Ruoholahti muistelee. Myös ulkomaisia nimiä nähtiin Klubilla ja Pakkahuoneella heti alusta alkaen. Kansallista tunnettuutta Tullikamarille toivat ensimmäisistä vuosista lähtien TV 2:n paikalla kuvaamat musiikkiohjelmat kuten Yölinja, Tulilinja sekä Mikko Kuustosen luotsaama Q-Klubi.

Pakkahuoneen ”isäntänä” toimi Tampereen kulttuuritoimisto, jonka Tullikamarin osasta alettiin käyttää nimitystä Tullikamarin kulttuurikeskus. Kulttuurikeskuksen johtajaksi tuli aiemmin kulttuurisihteerinä toiminut Ilmo Korhonen. Kulttuurikeskuksen toimistotilat saivat paikkansa Tullikamarin toisessa kerroksessa, jonne myös Tampereen elokuvajuhlien, Tampereen musiikkijuhlien ja Teatterikesän festivaalitoimistot sijoittuivat vuonna 1990.

”Bändeihin suhtauduttiin alusta lähtien tietynlaisella arvonannolla.”

Jyrki Witch 3.7.2008

Pakkahuone otettiin alusta lähtien käyttöön myös festivaalien keskeisenä ohjelmapaikkana. Toimintaolosuhteet olivat Korhosen mukaan alussa kuitenkin hyvin vaatimattomat: ”Meillä oli aseman puolella vessavaunut, sisäänkäynti oli Tullintorin puolella ja tuulikaappi oli kyhätty isolle ovelle. Joskus talvipakkasilla putketkin jäätyivät, mutta näin toimittiin kuitenkin kolmisen vuotta. Vuoden 1991 remontin jälkeen toimintaolosuhteet paranivat huomattavasti.”