Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Lapsiystävällinen kunta

Lapsiystävällinen kunta -malli pähkinänkuoressa

Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEF:n kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikommassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat. Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEF:n kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin. Suomessa mallia on toteutettu vuodesta 2012 lähtien.

Miten malli toimii?

  • Mallin avulla kunta tunnistaa, millä lapsen oikeuksien osa-alueilla sillä on kehitettävää.
  • Malli auttaa kuntaa määrittelemään, mitä sen tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuisivat kunnassa mahdollisimman perusteellisesti.
  • Lisäksi malli auttaa kuntaa seuraamaan työn edistymistä systemaattisesti.

Työtä johtaa kuntaan perustettu koordinaatioryhmä, johon kuuluu viranhaltijoita kunnan eri toimialoilta sekä lasten ja nuorten, kuntapäättäjien ja kolmannen sektorin edustajia.

UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -tunnustus

Onnistuneesta kehittämistyöstä UNICEF voi myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Uusina mallissa aloittavien kuntien kehittämistyö ennen tunnistuksen myöntämistä kestää hieman yli kaksi vuotta. Tunnustuksen on tähän mennessä saanut 14 kuntaa: Forssa, Hämeenlinna, Jyväskylä, Kirkkonummi, Kokkola, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori, Raasepori, Rovaniemi, Tammela ja Turku.

Lisätietoja:

Kohti lapsiystävällisempää kaupunkia -tilaisuus 10.6.2021


Nyt

Yhteystiedot

Lapsiasiamies
Tiia Heinäsuo
puhelin 050 411 2434

Projektisuunnittelija
Johanna Pyymäki
puhelin 041 730 7248

Kehittämisjohtaja
Leena Viitasaari
puhelin 050 553 8672

Sähköpostit ovat muotoa [email protected]