Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Damir löysi itselleen mieluisan alan TAKK:n uraohjauksessa

Julkaistu 7.10.2021 11.10

Oppilaitosten uraohjaus auttaa kuntakokeilun työnhakija-asiakkaita opiskelupaikan löytämisessä ympäri vuoden. Uraohjausta tarjoavat TAKK, Tredu, SASKY ja VAAO. Damir Terzić pääsi TAKK:n uraohjauksen kautta CNC-koneistajan opintoihin.

Vielä muutama kuukausi sitten Damir Terzić etsi itselleen uutta urasuuntaa. Suunnitelmat valkenivat, kun Damir ohjautui työllisyys- ja kasvupalvelujen OMA-valmentajan kautta Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen uraohjaukseen.

Uraohjauksessa minulta kysyttiin, mitä haluaisin opiskella. Aluksi olisin halunnut sähköasentajaksi, sillä se on ollut työni myös kotimaassani Bosnia-Hertsegovinassa. Kuulin kuitenkin, että siihen koulutukseen on vaikea päästä. Niinpä minulle ehdotettiin CNC-koneistajan koulutusta ja päätin, että se onkin paras vaihtoehto. Alalla riittää töitä, Damir kertoo.

Damir tapasi TAKK:n uraohjaajan kolme kertaa. Päätös opinnoista lyötiin lukkoon jo ensimmäisellä tapaamiskerralla, mutta myöhemmissä tapaamisissa järjesteltiin vielä käytännön toteutusta.

Aluksi Damir tutustui CNC-koneistajan koulutukseen kuukauden verran. Tutustumisjaksoon sisältyi erilaisten koneistajan tehtävien opettelua, kuten koneiden asennusta ja purkamista sekä hydrauliikkaa.

Kuukauden jälkeen Damir pääsi aloittamaan opiskelun linjalla virallisesti. Opinnot kestävät 22 kuukautta.

Opinnoissa on ollut mahtavaa tavata ihmisiä eri taustoista ja nähdä, kuinka kaikki kannustavat toisiaan, Damir kertoo.

Tulevaisuudelta Damir odottaa koulusta valmistautumista ja työpaikan löytämistä.

Uraohjauksessa syntyy yksilöllisiä opintopolkuja

Tampereen Aikuiskoulutuskeskus TAKK, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, SASKY koulutuskuntayhtymä ja Valkeakosken seudun koulutuskuntayhtymä VAAO tarjoavat kuntakokeilun kohderyhmään kuuluville työnhakija-asiakkaille yksilöllistä uraohjausta.

Uraohjauksessa työnhakija pääsee kartoittamaan omaa osaamistaan ja oppimisvalmiuksiaan, kuulee työllistävistä aloista ja tutustuu koulutuksiin. Uraohjaajan kanssa työnhakija pääsee laatimaan suunnitelman, kuinka aloittaa opiskelun.

Oppilaitosten uraohjaus on hyvin yksilöllistä osaamisen kehittämisen suunnittelua ja osaamisen kartoittamista. Yksilölliset osaamisen kehittämisen mallit ovat tätä päivää. Jokainen pääsee kehittämään oman osaamisensa puuttuvia palasia omista tarpeista sekä työmarkkinoiden tarpeista käsin, eikä jäykistä ja ennalta määrätyistä kokonaisuuksista, kertoo erityisasiantuntija Sari Pirttiluoto Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista.

Oppilaitosten yksilöllinen uraohjaus soveltuu erityisesti alan vaihtajille, pitkään työttömänä olleille sekä heille, joilla ei välttämättä ole vielä lainkaan ammatillista koulutusta. Uraohjauksessa tunnistetaan henkilön jo olemassa oleva osaaminen, jolloin kaikki valmiina oleva osaaminen ja työkokemus hyväksiluetaan, mikä lyhentää opiskeluaikaa. Asiakkaan tarvitsee opiskella vain ne osa-alueet, jotka hänelle itselleen ovat tarpeellisia.

Tällä hetkellä oppilaitosten uraohjauspalvelut toteutuvat suureksi osaksi verkossa. Kuntakokeilun työnhakija-asiakas voi hakeutua uraohjaukseen OMA-valmentajan kautta.


Teksti Emilia Aakko

Kuvat Emilia Aakko