Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kaupin urheilupuiston rakentaminen etenee

Julkaistu 22.4.2021 19.17

Kaupin pesäpallo- ja hiihtostadionin hankesuunnitelma hyväksyttiin jatkosuunnittelun pohjaksi asunto- ja kiinteistölautakunnassa 21.4.2021 ja sivistys- ja kulttuurilautakunnassa 22.4.2021.

Hankesuunnitelman mukainen Kaupin stadion lähialueineen ilmasta nähtynä.
 

Kaupin rakennushanke on jo osittain edennyt toteutukseen, sillä pesäpallokenttä ja jalkapallokentät on toteutettu suunnitelmien mukaisille paikoille. Parhaillaan rakennetaan uutta huoltorakennusta, joka valmistuu elokuussa. Seuraavaksi aloitetaan pesäpallo- ja hiihtokatsomon toteuttaminen. Kaupin tulevia suunnittelukohteita ovat jalkapallokatsomo ja pysäköintialueen muutostyöt.

Kaupin urheilupuiston toiminnallisen suunnitelman pohjalta on valmisteltu asemakaavamuutosta. Asemakaavaehdotus on ollut nähtävillä helmikuussa 2021 ja sen pohjalta asemakaavaa valmistellaan hyväksymiskäsittelyyn. Asemakaava on etenemässä hyväksymiskäsittelyyn arviolta kesäkuussa 2021. Asemakaavan voimaantulo tai poikkeamislupa ovat edellytyksenä pesäpallo- ja hiihtostadionin rakennusluvalle.

Perustusten rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi syksyllä 2021. Katsomon teräsrakenteiden pystytys alkaa arviolta tammikuussa 2022. Tämä työvaihe kestää noin kolme kuukautta. Katsomon ja tilojen rakentaminen alkaa arviolta huhtikuussa, jolloin rakennus valmistuisi heinäkuussa 2022. Toteutusaikataulu on poikkeuksellisen tiivis.

Pesäpallo- ja hiihtostadioniin tulee yhteensä 2516 katoksella suojattua katsomopaikkaa, joista kuusi on esteettömiä. Katsomon alle sijoittuu huoltotiloja, lisäksi rakennetaan tekniset tilat ja kulkuväylät. Rakennuksen pääasiallisena kantavana runkona on teräs. Ulkoseinärakenteet toteutetaan eristettyinä peltiseininä, osa julkisivuista tulee puuverhoukselle.

Kaupissa on useita Tampereen kaupungin liikuntapalveluiden ylläpitämiä urheilupaikkoja ja noin 32 kilometriä valaistua ulkoilureittiä. Kenttäalueella on seitsemän jalkapallokenttää ja yksi pesäpallokenttä. Kaupissa sijaitsee useita liikuntapalveluita, kuten yksityinen keilahalli ja liikuntahalli, vinttikoirarata ja jousiammuntarata.

Pesäpallo- ja hiihtostadionin uudisrakennuksen kustannusarvio on 8 160 000 euroa. Rakenteilla olevan huoltorakennuksen rakennuskustannukset ovat 3,42 miljoonaa euroa. Nykyisen huoltorakennuksen muutostöiden kustannusarvio on 200 000 euroa, jalkapallokatsomon 1 315 000 euroa, sen yhteyteen toteutettavien tilojen 220 000 euroa ja pysäköintialueen muutostöiden 400 000 euroa. Rakennuskustannusten nousuun varataan 85 000 euroa.

Kustannusarvio on kasvanut hankesuunnitteluvaiheessa merkittävästi. Valmisrakenteinen elementtikatsomo ei sovellu pesäpallokatsomoksi tähän tarkoitukseen, koska valmiskatsomoita ei ole tarvittavan kokoisina. Katsomorakenne edellyttää huomattavan suuret perustukset, joka myös nostaa kustannuksia. Kaupin urheilupuiston talonrakennushankkeiden tarvitsema määräraha on kokonaisuudessaan 13,8 miljoonaa euroa. Hankkeiden yhteiskustannukset ylittävät talousarviossa varatun 10,499 miljoonan euron määrärahan. Niiden toteuttaminen edellyttää lisämäärärahaa 3,301 miljoonaa euroa.

Kokouksen aikana sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen Anne-Mari Jussila (kok.) teki palautusesityksen kohonneiden kustannusten vuoksi. Palautusesitys hävisi äänin 6-7, joten hankesuunnitelma hyväksyttiin esityslistan mukaisesti.


Lisätietoja

Hankearkkitehti
Arto Huovila
puhelin 040 642 7519
sähköposti [email protected]

Apulaispormestari
Johanna Loukaskorpi
puhelin 040 806 3691

Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin 045 137 8505


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Havainnekuva Kaupin urheilupuiston pesäpallo- ja hiihtostadionista.