Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Laikun Studiossa: Jonna Karanka

Julkaistu 31.10.2019 14.22

Kulttuuritalo Laikun Studion marraskuun näyttelynä nähdään Jonna Karangan Into the Groovey. Näyttelyssä on esillä ryijyjä, joiden aiheet ammentavat taiteilijan varhaisteini-iän esteettisestä heräämisestä. Hänen työskentelyssään sekoittuvat käsityön perinteet, pop, askartelu-glamour ja kierrätysmateriaalien käyttö. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Värikäs ryijy
 

"Teen ryijyjä. Ompelen ja tuftaan rytmejä, kompositioita, ikuisia bileitä ja psykedeelistä Röllin taljaa. Työskentelyssäni sekoittuvat käsityön perinteet, pop, askartelu-glamour ja kierrätysmateriaalit.

Taidehistorialle tuntemattomaksi jääneet kansannaiset kätkivät kutoen omia tunteitaan ja muistojaan ryijyjen kuva-aiheisiin. 1700-luvun morsiusryijyihin saattoi kristillisten symbolien oheen ilmaantua ikivanhoja taikamerkkejä: hannunvaakunoita, rengassolmuja ja nelisydämiä, jotka suojelivat ryijyn omistajaa pahoilta hengiltä ja huonolta onnelta. Tekstiileillä on ollut oma kuvioihin perustuva mytologiansa, jota ovat kertoneet erilaisten kulttuuripiirien jakamat symbolit. Esimerkiksi hannunvaakunaa on käytetty egyptiläisten tekstiileissä jo 300-luvulla, myöhemmin Ruotsissa samalla symbolilla suojeltiin karjaa noidilta ja nykypäivänä se tunnetaan kai parhaiten Apple-tietokoneen komentonäppäimenä.

Omat ryijyaiheeni ammentavat varhaisteini-iän esteettisestä heräämisestä. Se syntyi yliviivaustusseilla tehtyjen piirrosten, Tiimarin kuvatarrarullien ja pop-faniuden myötä. Kirjevihkoon kirjoitettiin tikkukirjaimilla ACID, ja viereen piirrettiin neonkeltainen Hymynaama."

Jonna Karanka (s.1978) on kuvataiteilija ja muusikko. Hän työskentelee myös osana Sorbus-kollektiivia.


Lisätietoja

Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]


Teksti Jonna Karanka ja Karoliina Paappa

Kuvat Jonna Karanka