Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Pelimuseo esittelee sijaintipohjaisia pelejä pienoisnäyttelyssä

Julkaistu 12.9.2019 15.53

Suomen pelimuseo Vapriikissa avaa perjantaina 13.9. Studiossaan pienoisnäyttelyn Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin. Näyttely esittelee sijaintipohjaisten pelien historiaa. Näyttelyyn liittyy peli Wayfinder Live: Vapriikki, jota voi pelata museokeskuksen tiloissa. Avoimiin avajaisiin kello 17 ovat tervetulleita kaikki museovieraat.

 

Sijaintipohjaiset pelit muuttavat kaupungin ja sen kadut, arkkitehtuurin ja esineet pelilaudaksi. Ne tuovat fyysisen ympäristön mukaan peliin pelaajien sijaintia seuraavien mobiili- ja GPS-teknologioiden avulla. Vuonna 2016 julkaistu Pokémon GO toi sijaintipohjaiset pelit osaksi valtavirtaa. Näiden pelien historia on kuitenkin paljon pidempi ja yltää aina 2000-luvun alussa tehtyihin taiteellisiin ja kaupallisiin kokeiluihin asti.

Näyttely esittelee sijaintipohjaiset pelien laajempaa historiaa alkaen geokätköilystä ja ensimmäisistä kokeellisista peleistä, kuten Can You See Me Now? ja Pac-Manhattan.

Sijaintipohjaisia pelejä alkoi syntyä, kun Yhdysvaltain viranomaiset julkistivat GPS-järjestelmän (Global Positioning System) tiedot siviilikäyttöön toukokuussa 2000. Taiteilijat, amatöörit ja pelinsuunnittelijat käyttivät matkapuhelimia, GPS-seurantalaitteita ja myös itse suunniteltuja laitteita kokeiluissa, joissa pelaamista jalkautettiin kaduille.

Apple julkisti iPhone 3G:n sekä App Store -palvelun kesäkuussa 2008. Tämän sisäänrakennetun 3G-yhteyden sekä sovellusjakelumallin yhdistelmän ansiosta sijaintipohjaisten pelien suunnittelijat saattoivat saavuttaa globaalin yleisön yhden alustan kautta. Parallel Kingdom oli iOS:n ja Androidin ensimmäisiä sijaintipohjaisia pelejä. Se oli myös ensimmäinen aavistus sellaisten älypuhelinsovellusten suursuosiosta, kuin Pokémon GO ja Harry Potter: Wizards Unite.

Näyttelyn kuraattori on tohtori Dale Leorke, joka työskentelee tällä hetkellä Tampereen yliopistossa pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikössä.

Näyttelyssä voi kokeilla myös ainutlaatuista sijaintipohjaista peliä. Wayfinder Live -pelin isän Troy Innocentin luoma Wayfinder Live: Vapriikki levittäytyy ympäri museokeskus Vapriikkia ja on museovieraiden pelattavissa omalla puhelimella.

Tervetuloa näyttelyn avoimiin avajaisiin perjantaina 13.9. klo 17.

Tapahtumassa kuraattori Dale Leorke kertoo näyttelyn taustoista. Lisäksi Pac-Manhattan -pelin suunnittelija Pete Vigeant New Yorkista kertoo Pac-Manhattanin suunnittelusta. Tilaisuus on englanninkielinen.

Sunnuntaina 15.9. klo 14 Dale Leorke opastaa näyttelyssä.

Suomen pelimuseo Studio 13.9. — 1.12.2019
Pelikenttänä kaupunki – Geokätköilystä Harry Potteriin

Ulkoinen linkkiMuseokeskus Vapriikki