Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Anj Smithin näyttely Sara Hildénin taidemuseossa

Julkaistu 12.9.2018 13.29

Sara Hildénin taidemuseon yläkertaan 22. syyskuuta avautuva näyttely on Lontoossa asuvan ja työskentelevän taidemaalari Anj Smithin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

 

Anj Smithin (s. 1978) tuotannon keskiössä on maalaaminen niin aiheena, tekniikkana, henkilökohtaisena kielenä kuin kulttuurisena ilmiönä. Hänen teoksissaan limittyvät perinteiset maalaustaiteen alalajit: maisema, muotokuva ja asetelma. Teoksiinsa hän on saanut innoitusta moninaisista lähteistä, kuten taiteen historiasta, kirjallisuudesta, muodin alakulttuureista sekä kasvi- ja eläinmaailman mysteereistä.

Näyttelyn nimeä pohtiessaan Smith löysi krinoidit, eli merililjat ja hiustähdet. Krinoidit ovat olleet kanssamme aina ja kehittyneet verkkaisesti, mutta pysyneet pohjimmiltaan samana. Smithille niistä tuli henkilökohtainen vertauskuva maalaamiselle.

Öljyvärimaalauksen kielen Smith kokee erityisen rikkaana käsittelemiensä aiheiden ilmaisuun. Hän hyödyntää monipuolisesti sen erilaisia ilmaisukeinoja: läpikuultavia ja paksuja maalikerroksia, ohuella siveltimellä maalattuja yksityiskohtia ja suoraan tuubista puserrettua värimassaa.

Uusimmissa maalauksissaan Smith on käsitellyt muun muassa identiteetin haurauteen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Yhtenä vaikuttimena on ollut hänen läheinen ystävänsä, joka kävi läpi pitkäkestoisen ja traumaattisen sukupuolenkorjausprosessin.

Smith myöntää, että uusimmissa muotokuvissa on todennäköisesti omaelämäkerrallisia elementtejä – ei fyysisen näköisyyden, vaan sisäisen mielentilan tasolla. Nämä psykologiset muotokuvat ovat tutkimusta siitä, miten itseä tai kokemusta itsestä voi kuvata luovan ilmaisun keinoilla

"Tärkein välineeni ovat ajatukset pikemminkin kuin maalaaminen, vaikka itse maalaaminen on myös teosteni aihe", sanoo Smith. Tuotannossaan hän tutkii millä tavoin taide ja elämä välittyvät maalatusta pinnasta.

"Anj Smithistä tekee kiinnostavan se, että hän yhdistää traditionaalisen öljyvärimaalauksen käsitteelliseen nykytaiteeseen", luonnehtii museonjohtaja Päivi Loimaala.

Anj Smith on Sara Hildénin taidemuseon kokoelmataiteilija. Samanaikaisesti hänen yksityisnäyttelynsä kanssa museon alakertaan avautuu Sara Hildénin säätiön kokoelmaan perustuva näyttely Sara Hildén ja klassikot.

Anj Smith esittelee näyttelynsä yleisölle taiteilijatapaamisessa lauantaina 22. syyskuuta klo 11. Tilaisuus on englanninkielinen.

Anj Smith – Sea Lily, Feather Star 22.9.2018–20.1.2019


Lisätietoja

Museonjohtaja
Päivi Loimaala
puhelin 040 580 6552
sähköposti [email protected]

Näyttelypäällikkö
Sarianne Soikkonen
puhelin 040 801 6088
sähköposti [email protected]

Viestintäsuunnittelija
Anne Kauramäki
puhelin 040 837 0357
sähköposti [email protected]

Sara Hildénin taidemuseo


Teksti Anne Kauramäki

Kuvat Anj Smith, Uncurtaining the Night, 2014. Sara Hildénin säätiö. Kuva: Jussi Koivunen / Sara Hildénin taidemuseo