Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Vuoden nuori taiteilija 2018 ja Paikan muisti Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 8.6.2018 15.33

Tampereen taidemuseossa avautuu lauantaina 9.6.2018 kaksi hyvin erilaista näyttelyä. J. A. Juvanin työskentelyn ytimessä on aiheita kuten queer, feminismi, kuolema, himo, runous, rakkaus, viha, stereotypiat, loppuun kuluneet kliseet ja yleinen sekoilu. Tamperelaisen kuvataiteilijan Tuomo Rosenlundin (s.1976) sekä Berliinissä ja Rymättylässä asuvan tutkijan, kirjailijan ja kriitikon Mika Hannulan (s.1967) yhteisnäyttely Paikan muisti yhdistää taiteellisen ja tieteellisen, kuvallisen ja sanallisen tavan hahmottaa ja luoda todellisuutta.

 

9.6.–19.8.2018

Vuoden nuori taiteilija 2018 – J. A. Juvani WITH ALL MY LOVE

J. A. Juvanin työskentelyn ytimessä on aiheita kuten queer, feminismi, kuolema, himo, runous, rakkaus, viha, stereotypiat, loppuun kuluneet kliseet ja yleinen sekoilu. Hän työskentelee videon, valokuvan, äänen, objektien ja tekstin parissa, joista kaikissa on löydettävissä performanssitaiteen ominaisuuksia.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt nähdään ja niitä käsitellään aina suhteessa normiin. WITH ALL MY LOVE -näyttelyn tarkoitus on osoittaa, että me olemme itseisarvoisia. Olemassaolomme ei ole kiinni heteroseksuaalisuudesta tai sukupuolen binäärisistä oletuksista.

"Komedia on rakkain instrumenttini. Kun nauru loppuu, sinun on mietittävä, mitä todella yritän sanoa. Luotan siihen että vitsini käyvät vanhoiksi. Toivon että kokemuksesi ei helpota oloasi, eikä se jätä sinua rauhaan."

Näyttelyn yhteydessä on myynnissä saman niminen julkaisu sekä valokuvakalenteri.


9.6.–19.8.2018

Tuomo Rosenlund ja Mika Hannula: Paikan muisti

Paikan muisti on tamperelaisen kuvataiteilijan Tuomo Rosenlundin (s.1976) sekä Berliinissä ja Rymättylässä asuvan tutkijan, kirjailijan ja kriitikon Mika Hannulan (s.1967) yhteisnäyttely. Näyttelyn teemana on paikallisuuden kokemus, jonka kautta Rosenlund ja Hannula tarkastelevat historian ja nykyisyyden vuorovetoa. Näyttely yhdistää taiteellisen ja tieteellisen, kuvallisen ja sanallisen tavan hahmottaa ja luoda todellisuutta. Paikallisuutta ja sen kerroksellisuutta lähestytään tamperelaisuuden näkökulmasta. Paikan muisti hahmottuu viimeisen sadan vuoden ajalta alkaen kansalaissodan 1918 tapahtumista edeten nykypäivään saakka.

Näyttelyn kuvataiteellinen osuus koostuu Tuomo Rosenlundin virtuoosimaisen tarkoista, suoraan seinälle piirretystä arkkitehtuuri- ja kaupunkimaisemakuvista, joita täydentävät pienemmät kehystetyt saman aiheiset teokset. Kaikkiaan piirustuksia on esillä näyttelyssä lähes viisikymmentä. Niissä on kuvattu ikonisia tamperelaisia rakennuksia ja paikkoja, jotka ovat olleet myös kansalaissodan aikana merkittäviä tapahtumapaikkoja. Piirustuksissa on kaikkien tuntemia rakennuksia ja paikkoja Raatihuoneesta Milavidaan ja Finlaysonin teollisuuskiinteistöistä Satakunnan siltaan. Osa piirustuksista on lähietäisyydeltä kuvattuja ajan jälkiä rakennusten pinnoilla, kuten halkeamia ja rapautumia, sodan jättämiä luotien jälkiä seinissä tai oman aikamme graffiteja.

Näyttelyn sanataiteellisen osuuden on luonut Mika Hannula, jonka kirjoittamat tekstit on sommiteltu seinille rinnakkain piirustusten kanssa käymään muistoja herättävää dialogiaan niiden kanssa. Hannulan teksteissä runomuotoon kirjoitetut hetkelliset havainnot ja tuntemukset vuorottelevat asiapohjaisemman ja tilastotietoon pohjautuvan proosan kanssa. Hannulan mikrohistoriallisista teksteistä selviää muun muassa, millaista oli sodan jälkeisessä Suomessa kahvin, tupakan ja elintarvikkeiden säännöstely, montako kampaamoa, ravintolaa tai hotellia Tampereella oli vuonna 1933 ja 1945 tai millainen on Tampellan historia.

Historian monikerroksellisuus, muistojen ja jälkien samanaikaisuus suhteessa menneeseen, nykyiseen ja tulevaan on molempien taiteilijoiden lähestymistapana. Sekä Rosenlund että Hannula kuvaavat omasta näkökulmastaan paikkojen historiaa ja nykyisyyttä, sitä miten paikka on koettu ja ilmaistu tietyssä hetkessä. Paikkojen muuttuminen sadan vuoden aikana kertoo samalla laajemmin siitä, mitä suomalaisuus on.

Tuomo Rosenlund: Sorinkadun takana (Hunter Man).


Lisätietoja

Tampereen taidemuseo
sähköposti [email protected]
puhelin 041 730 3104
avoinna ti–to klo 9–17, pe–su klo 10–18

Museo on esteetön myös pyörätuolilla kulkeville.

Aikuiset 12 euroa, lapset (7–17-vuotiaat), eläkeläiset ja opiskelijat 5 euroa.