Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Pirkanmaalla kehitetään yhteistä ikäihmisten asiakasohjausta – maakunnalle myös oma ikäihmisten muutosagentti

Julkaistu 27.10.2016 10.23

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 2,34 miljoonaa euroa hallituksen kärkihankkeesta "Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa" (I&O) Pirkanmaan Ikäneuvo-hankkeelle. Hankkeessa kehitetään Pirkanmaalle yhteinen ikääntyneiden neuvonnan ja asiakasohjauksen toimintamalli. Pirkanmaa on myös saanut I&O-kärkihankkeen muutosagentin, joka johtaa muutosta maakunnallisen yhteen sovitetun palvelukokonaisuuden rakentamisessa ja juurruttamisessa.

Asiakasohjauksen mallissa kotona asumiseen tai arjessa selviytymiseen apua tarvitseva pirkanmaalainen ikäihminen tai hänen läheisensä ottaisi yhteyttä asiakasohjaukseen soittamalla, verkon kautta tai käymällä paikan päällä. Keskitettyä asiakasohjausta ja neuvontaa täydentäisivät asiakkaan lähellä kunnissa tai kaupunginosissa olevat paikalliset palvelut.

Keskitetystä sekä paikallisista pisteistä saisi yleistä tietoa ja ohjausta hyvinvointiin ja terveyttä edistäviin palveluihin sekä sosiaaliturvaan liittyvää neuvontaa. Mikäli tarvetta asiakas ja asiakasohjaaja yhdessä pohtivat palvelujen tarvetta tarkemmin ja rakentavat yhdessä asiakkaalle sopivan palvelupaketin, johon voi kuulua yksityisiä tai julkisia palveluita tai molempia.

Pirkanmaa on asiakasohjauksen edelläkävijä, mutta sen haasteena ovat alueellisesti moninaiset käytännöt. Maakunnallinen yhteistyö ja sote-alueet edellyttävät yhtenäisiä toiminnan linjoja, mistä syystä toimintakäytännöt nyt yhtenäistetään.

Ikäneuvo-hanke kestää 1.11.2016–31.10.2018. Siihen osallistuvat Pirkanmaalta Akaan, Urjalan, Hämeenkyrön, Ikaalisen, Kangasalan, Pälkäneen, Lempäälän, Nokian, Pirkkalan (sis. Vesilahti), Sastamalan (sis. Punkalaidun), Valkeakosken, Virtojen (sis. Ruovesi), Ylöjärven ja Tampereen (sis. Orivesi) kunnat ja kaupungit. Hankekumppaneina toimivat Mawell Care Oy, Pirkanmaan Senioripalvelut Oy ja Tampereen Kaupunkilähetys ry.

Kehittäjäkumppaneina hankkeessa ovat mukana Pirkanmaan Muistiyhdistys ry, Posti, VideoVisit Oy, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan pelastuslaitos, Pikassos, Insta Care Oy ja Kehitysvammaisten palvelusäätiö sr. Hankkeen aikana tehdään lisäksi yhteistyötä paikallisten oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa.

Maakunnan oma muutosagentti johtaa iäkkäiden palvelujen uudistamista maakunnassa

Pirkanmaan lisäksi keskitettyä asiakas- ja palveluohjausta kehitetään Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa. Kaikki kolme hanketta kuuluvat Kaapo-kokeiluun, joka on osa ikäihmisten kotihoitoa uudistavaa ja kaikenikäisten omaishoitoa vahvistavaa I&O-kärkihanketta.

I&O-kärkihankkeessa jokainen maakunta saa oman muutosagentin. Pirkanmaan muutosagentti on Mari Patronen. Hänen tehtävänä on johtaa iäkkäiden palvelukokonaisuuden uudenlaista rakentumista ja varmistaa, että iäkkäiden palvelut ovat jatkossa entistä paremmin yhteen sovitettu ja matalalla kynnyksellä saavutettavissa.

I&O-hankkeeseen liittyen sosiaali- ja terveysministeriö järjestää marraskuussa maakuntakierroksen ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon parissa työskenteleville sekä kaikille aiheista kiinnostuneille. Tampereen tilaisuus pidetään maanantaina 14.11.2016 Tampereen yliopiston juhlasalissa (Kalevantie 4). Ulkoinen linkkiLue lisää ja Ilmoittaudu mukaan verkossa .Tilaisuuden alussa klo 10.00 - 11.30 pidetään tietoisku omais- ja perhehoidon lainsäädäntöuudistuksesta. Tietoiskuun ei tarvitse ilmoittautua.

Tiedotetta muokattu 28.10.2016:
Siirretty Tampereen Kaupunkilähetys ry kehittäjäkumppaneista hankekumppaneihin sekä korjattu maakuntakierroksen ajankohta marraskuuksi.


Lisätietoja

Kehittämisjohtaja
Anniina Tirronen
puhelin 040 801 6378
sähköposti [email protected]

Ikääntyneiden palvelujen kehityspäällikkö, muutosagentti
Mari Patronen
puhelin 040 801 6008
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala