Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kiina–Suomi-koulutusyhteistyötä vauhditetaan Tampereella

Julkaistu 11.4.2016 11.43

Kiinan ja Suomen koulutusyhteistyön kehittämiskeinot ja tulevaisuuden näkymät ovat teemana tänään maanantaina 11.4.2016 Tampereella alkaneessa koulutusalan asiantuntijatapaamisessa. Pekingistä ja Tampereen ystävyyskaupungista Guangzhousta (Kanton) on saapunut vierailulle noin 40 koulutusalan asiantuntijaa, muun muassa vaikutusvaltaisia opetusministeriön alaisten laitosten edustajia, vauhdittamaan koulutusyhteistyötä. Tapaamista isännöi Tampereen kaupunki, ja mukana järjestelyissä on myös opetus- ja kulttuuriministeriö.

Vierailun tavoitteena on edesauttaa Kiinan ja Suomen välistä koulutusvientiä, koulutusyhteistyötä ja tehdä tunnetuksi suomalaista ja tamperelaista koulutusosaamista. Maiden välisen yhteistyön kehittämisessä ovat mukana muun muassa tamperelaiset korkeakoulut ja oppilaitokset sekä myös Jyväskylän ammattikorkeakoulu, jossa osa ryhmästä vierailee tiistaina. Kolmipäiväisen tapaamisen aikana Kiinan koulutuspolitiikkaa suunnittelevat ja valmistelevat asiantuntijat perehtyvät suomalaiseen korkeakoulutukseen, koulutuksen laatuun ja tutkimukseen, työelämäehtoiseen opetukseen ja opiskeluun sekä opettajien koulutukseen.

Ryhmä vierailee Tampereen yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa ja Tampereen ammattikorkeakoulussa. Perusopetukseen kiinalaiset tutustuvat Tampereen kaupungin Karosen koulussa ja Etelä-Hervannan koulussa.

Kuva: Koulutuspoliittinen asiantuntija Mika Tirronen Suomen Pekingin suurlähetystöstä.
Sino-Finnish Learning Garden on hedelmällinen alusta yhteistyölle, joka varmistaa että parhaat osaajat ovat käytössä. Se tuo yhteen sopivat kumppanit ja yhdistää suunnitelmallisesti voimavaroja ja projekteja, kertoi yhteistyöalustan kehittäjä, koulutuspoliittinen asiantuntija Mika Tirronen Suomen Pekingin suurlähetystöstä.

Sino-Finnish Learning Garden

Kiina ja Suomi ovat allekirjoittaneet Sino-Finnish Learning Garden -raamisopimuksen kesällä 2014. Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti syksyllä 2015 ottaa Tampere–Guangzhou-yhteistyön pilottimalliksi muille Suomen kaupungeille. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on hyvin tyytyväinen koulutusyhteistyön kehittymiseen Tampereen ja Guangzhoun välillä.

– Kansainvälisen yhteistyö ja sen merkitys ovat lisääntyneet kaikilla koulutusaloilla. Kehittyvä globaali, digitaalinen talous edellyttää meiltä avoimia oppimisympäristöjä, kansainvälistä verkostoitumista ja luovia yhteistyömalleja yli eri sektoreiden. Kykymme tutkia ja kehittyä ovat tärkeimpiä elementtejämme menestyksen saavuttamisessa. Näitä elementtejä tukemalla koulutusyhteistyössä luomme Tampereen ja Guangzhoun välille menestyksekkäät toimintaperiaatteet, pormestari Ikonen painotti foorumin avauspuheenvuorossaan.

Sino–Finnish Learning Garden on alusta Kiinan ja Suomen väliselle koulutusalan keskustelulle, suunnittelulle, tutkimuksella ja modernien oppimisratkaisujen kehittämiselle. Learnig Garden pyrkii tuomaan yhteen eri koulut ja oppilaitokset, kansallisen tutkimuksen, yritykset sekä viranomaiset ja luomaan näiden tahojen yhteistyöhön pohjaavia moderneja oppimisratkaisuja.

– Sino-Finnish Learning Garden on hedelmällinen alusta yhteistyölle, joka varmistaa että parhaat osaajat ovat käytössä. Se tuo yhteen sopivat kumppanit ja yhdistää suunnitelmallisesti voimavaroja ja projekteja, kertoi yhteistyöalustan kehittäjä, koulutuspoliittinen asiantuntija Mika Tirronen Suomen Pekingin suurlähetystöstä.

Tampere-Guangzhou-koulutusyhteistyösopimus allekirjoitettiin

Kiina-Suomi koulutusfoorumi Tampereella tarjoaa tiiviin poikkileikkauksen koulutusosaamisen tarjonnasta ja millaista yhteistyötä Kiinan ja Suomen välillä on ja voidaan edelleen kehittää. Vierailun ensimmäisen päivän seminaarissa allekirjoitettiin Tampereen ja Guangzhoun välinen koulutusyhteistyösopimus.

Seminaarissa puhutaan muun muassa Kiina-Suomi koulutusyhteistyöstä, koulutuksen laatuvaatimuksista, ammatillisesta koulutuksen kehittämistrendeistä, suunnittelusta ja käytännön opetustyöstä. Illansuussa kiinalaiset vieraat tutustuvat pienryhmissä Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen (TAKK) järjestämään kestävän kehityksen ja ympäristöalan koulutukseen, yrittäjyyskoulutukseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon koulutukseen.

Tiistaina 12.4. osa ryhmästä vierailee Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (JAMK), ja osa tutustuu Tampereella peruskoulun arkeen Karosen ja Etelä-Hervannan kouluissa. Vieraat osallistuvat myös koululounaalle. Iltapäivällä ryhmä tutustuu muun muassa kasvatustieteen laitoksen opettajakoulutukseen, mediakasvatukseen ja englanti toisena kielenä -opetukseen Tampereen yliopistossa.

Keskiviikkona 13.4. osa ryhmästä vierailee Tampereen teknillisessä yliopistossa ja perehtyy muun muassa innovatiivisen kampuksen kehittämistyöhön ja opettajien pedagogisten taitojen monipuoliseen edistämiseen. Toinen ryhmä tutustuu mm. Demolaan, Uuteen Tehtaaseen ja Protopajaan Tampereen ammattikorkeakoulussa, jossa lopuksi vedetään yhteen päivien anti.

Kuva: Tampereen ja Guangzhoun välisen koulutusyhteistyösopimuksen allekirjoitus.
Kiina-Suomi koulutusfoorumin ensimmäisen päivän seminaarissa allekirjoitettiin Tampereen ja Guangzhoun välinen koulutusyhteistyösopimus.

Lisätietoja

Kansainvälisten asioiden päällikkö
Satu Vuorinen
puhelin 03 5656 6931
puhelin +358 40 538 8402
sähköposti [email protected]

Projektikoordinaattori
Jin Muranen
puhelin +358404804366
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell

Kuvat Hanna Leppänen