Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Katupölyä ilmassa Tampereella - raja-arvotaso ylittyi sunnuntaina

Julkaistu 21.3.2016 11.09

Hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotaso ylittyi Tampereella tänä vuonna ensimmäisen kerran sunnuntaina 20.3.2016 Epilän mittausasemalla. Ilmanlaatu oli kuitenkin palautunut tänä aamuna hyväksi Epilässä lumisateen myötä. Pirkankadun varrella ilmanlaatu oli aamulla tyydyttävä.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) pitoisuudeksi mitattiin Epilän mittausasemalla 61 µg/m3. Vuorokausiraja-arvotaso ylittyy, kun lukema on korkeampi kuin 50 µg/m3. Ilmanlaatu oli Epilässä sunnuntai-iltana erittäin huono, mutta pölypitoisuudet laskivat yön aikana.

Ylityksiä todettiin myös ympäri Suomea. Pölypitoisuudet pysynevät Itä-Suomessa korkeina tänäänkin, mutta Länsi-Suomessa tilanne on lumisateiden takia parempi.

Hengitettävien hiukkasten (PM10) vuorokausiraja-arvon numeroarvo (50 µg/m3) saa ylittyä 35 kertaa kalenterivuoden aikana kullakin mittausasemalla ennen kuin raja-arvo katsotaan ylittyneeksi.

Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille herkkiä ovat lapset, vanhukset ja hengitys- ja sydäntauteja sairastavat. Korkeat hiukkaspitoisuudet aiheuttavat mm. nuhaa, yskää ja silmien ärtymistä, lisäävät astmakohtauksia, heikentävät keuhkojen toimintakykyä ja lisäävät hengitystulehduksia.

Hiekanpuhdistuksessa kastelu tarpeen ja lehtipuhallin pannassa

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan jalkakäytäviä ei saa harjata ilman kastelua. Pakkaset tuovat tietysti oman haasteensa hiekankorjuuseen, kun liukkauttakin on torjuttava.

Määräyksissä todetaan, että hiekoitushiekan koneellisen poistamisen aiheuttama pölyäminen on estettävä esimerkiksi kastelemalla puhdistettava alue tarvittaessa. Lehtipuhaltimien käyttö hiekoitushiekan poistamiseen on kielletty.


Lisätietoja

Ympäristötarkastaja
Ari Elsilä
puhelin +358505215149


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen