Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Jaettu kokemus

Julkaistu 24.2.2017 10.09
Meitä on kolme. Kohtaamme pyöreän pöydän ympärillä istuen pehmeillä nojatuoleilla. Sanat vievät meidät matkalle menneisyyteen, kokemuksiin, jotka mieluummin haluaisi unohtaa. Mutta niitä ei pääse pakoon, sillä ne tulevat uniin, pitävät valveilla, saavat pelkäämään ohikulkijoita ja kolahduksia rappukäytävässä. Sydän hakkaa, vatsaan sattuu, kylmä hiki kostuttaa kädet, kurkkua kuristaa, eikä henki tahdo kulkea. Keho muistaa senkin, mitä mieli ei jaksa kantaa.

Kokemusasiantuntija vieressäni alkaa puhua rauhallisella äänellä: "Minustakin tuntui pitkään samalta, mitä juuri kerroit. Säikähdin kovempia ääniä ja katselin hermostuneena olkani yli. Kahvilassa valitsin nurkkapöydän, jotta sain seinän selkäni taakse. Keskellä suojatietä hätkähdin auton äänimerkkiin ja huomasin kulkevani päin punaisia valoja".

Ja toiselta tuolilta vastataan: "Noin minullekin on käynyt. Pelästyin, enkä edes muistanut, minne olin menossa. Ja autoilija alkoi huitoa minulle vihaisesti ratin takaa". Voin tuntea sen, näkymättömän sillan, joka alkaa rakentua noiden kahden ihmisen välille. Heillä on yhteinen ymmärrys todellisuudesta, jossa minä en ole koskaan käynyt, vaikka tiedänkin siitä paljon.

Olen kutsunut kokemusasiantuntijan kumppanikseni vastaanotolle. Hän on elävä esimerkki toipumisesta. Hän on selättänyt kauhut, joita terapiahuoneessa turvan lisääntyessä kohdataan. Keskustelun aikana näen toivon vahvistuvan potilaani silmissä. Hän puhuu rohkeammin ja avoimemmin, häpeä hellittää otettaan. Hän sanoo, ettei tunne olevansa enää yhtä yksin, sillä hänen maailmaansa on avautunut ovi, josta voi kulkea toisten ihmisten luo arvokkaasti. Seuraavilla käynneillä kannustan häntä yhä uudestaan ja uudestaan astumaan tuosta ovesta. Vähitellen jaetusta kokemuksesta versoava luottamus alkaa kantaa.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokemusasiantuntijat ovat koulutettuja, psyykkisistä oireista ja/tai päihdeongelmista toipuneita ihmisiä, jotka toimivat ammattilaisten rinnalla asiakastyössä. He voivat olla mukana vastaanotoilla, terapiaryhmissä, koulutuksissa, kehittämistyössä, asiakas-raadissa ja saattajina kolmannen sektorin toimintaan.

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:

Johtava sosiaalityöntekijä
Eeva-Liisa Lejon
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Mielen liikettä -blogin kirjoittajat