Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Pari sanaa parisuhteesta

Julkaistu 26.4.2017 10.22
Unohdamme valitettavan usein, että kumppani ei ole olemassa siksi, että hän tekisi minut onnelliseksi. Olemme vastuussa omasta onnellisuudestamme. Usein puolison tahto kuitenkin on, että hän tekisi sinut onnelliseksi. Onnellisuus on kuitenkin ehkä eniten asenne.

Perheiden talolla on järjestetty tämän kevään 2017 aikana parisuhdeiltojen sarja erilaisista teemoista. Yhdessä illassa alustajana oli puhumassa seksuaali- ja parineuvoja Anne Karhola Kataja ry:stä. Tähän kirjoitukseen on koottu ajatuksia Karholan vetämästä parisuhdeillasta.

Parisuhde tuottaa parhaimmillaan ilon ja onnen tunteita, turvallisuutta, vakautta ja luonnollisesti rakkauden kokemuksia sekä kehittää minäkuvaa ja itsetuntemusta. Ihmisillä on erilaisia tarinoita ja pyrkimyksiä elämässä ja parisuhteessa. Odotukset voivat olla suuria unelmia, ja ne saattavat tiedostamatta vaikuttaa tyytyväisyyden kokemukseemme. Unelmat olisi hyvä saada näkyviksi itselle ja kumppanille.

Valokuva: Jalanjäljet kivellä.

Parisuhteessa on monenlaisia tunteita. On hyvä aina välillä tutkiskella itseään ja sitä, miten suhtaudun omiin tunteisiini ja puolisoni tunteisiin. Arvostammeko toistemme tunteita väheksymättä niitä? Puolisot usein kertovat, että tunteiden väheksyminen heikentää luottamusta ja vähentää turvallisuuden tunnetta parisuhteessa. Tämä saa aikaiseksi riitelyä ja puhumattomuutta. Tunteet kertovat tarpeistamme ja arvoistamme. Ne ovat viestejä meistä itsestämme. Tunteet kertovat hyvän ja pahan, miellyttävän ja epämiellyttävän, kipeän ja mieluisan. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Teot ovat oikein tai väärin suhteessa toiseen, tunteet eivät. Tunteita ei voi hallita torjumalla vaan tunnistamalla ne. Kun tunteet saavat olla olemassa, se tarkoittaa, että minä saan olla olemassa.

Hyvin toimivassa parisuhteessa molemmilla on lupa tulla toisen luo ja nojata toiseen silloin, kun elämä kolhii. Puolisoiden on hyvä osata tunnistaa ja tunnustaa tarpeensa, jotta he voivat ilmaista tarpeensa niin, että toinen voi ne ymmärtää. Parisuhteessa tulee olla tilaa ilmaista toiveita ja odotuksia sekä tilaa päättää, mihin toisen ilmaisemista tarpeista haluaa vastata ja milloin. Puolisoiden tulee saada riittävästi sitä mitä tarvitsee, jotta kestää ne hetket, jolloin ei saa tarvitsemaansa.

Karholan ohje pariskunnille on, että opettele kuuntelemaan, opettele puhumaan, opettele keskustelemaan sekä ratkaisemaan ristiriitoja. Kun pariskunnat alkavat opettelemaan näitä jaloja taitoja, vältytään turhilta eroilta.

Vinkit kuuntelemisen oppimiseen ovat:

 • Raivaa ajatukset pois, tee mieleesi tilaa, pysähdy.
 • Anna toisen puhua rauhassa loppuun asti.
 • Seuraa puhujaa, älä johdata häntä (kysymyksilläsi).
 • Kuuntele tarkkaavaisesti.
 • Rohkaise kertomaan lisää.
 • Yritä asettua toisen asemaan.

Puhumisen opettelussa on hyvä muistaa:

 • Puhu. Puhu itsestäsi ja omista kokemuksista.
 • Ilmaise toiselle selkeästi se, mitä itse tiedät.
 • Älä panttaa.
 • Pidä huoli siitä, että toisella on mahdollisuus ymmärtää sinua.
 • Erään paikalla olleen pariskunnan neuvo oli, että älä vihjaile, sano suoraan mitä ajattelet ja toivot. Näin he olivat keskenään sopineet tekevänsä.

Omassa työssäni perhepalvelujen palveluohjaajana olen huomannut, että kynnys hakea apua on onneksi madaltunut. Jos puolisot kokevat, että puheyhteys on syystä tai toisesta vaikeutunut, suosittelen mahdollisimman pian hakemaan ulkopuolista apua. Parisuhteessa kun parisuhteessa tulee aina välillä solmukohtia ja ne on hyvä aukoa, ennen kuin on liian monta umpisolmua.

Parisuhteensa eteen on hyvä tehdä töitä, siitä hyötyvät puolisot sekä myöskin perheen lapset. Rakkaus on kuin auringon säteet; se lämmittää ja synnyttää hyvää mieltä ja säteilee ympäristöön. Vaalikaa rakkauttanne.

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:
Marianne Mäkelä
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja on palveluohjaaja ja työskentelee pariskuntien kanssa perheoikeudellisissa palveluissa .

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat