Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kipinöitä alkaville yrittäjille - menneestä tulevaisuuteen

Julkaistu 31.8.2021 15.31
Alkavan yrittäjän toimintaympäristö on muuttunut selkeästi. Yrittäminen on tullut yhä useammalle työllistymisen muodoksi.
 

Oli vuosi 2013. Olin juuri tullut vaihto-opiskelemasta Singaporesta, enkä tiennyt, mitä tehdä elämälläni. Syksy teki tuloaan ja lehdet kellastuivat. Sade piiskasi TTY:n ikkunoita Hervannassa, kun kävelin harmaata käytävää talosta toiseen innovaatio-kurssin avausluennolle. Yht’äkkiä, ennen luennon alkua, sisään hyökkäsi kaveri täynnä energiaa ja alkoi mesoamaan. Tyyppi meuhkasi yrittäjyydestä ja siitä, kuinka se voisi olla elämää muuttava kokemus. Innostuin! Mietin, että käyn myöhemmin jututtamassa häntä TTY:n yrittäjyyden tilassa, Tallissa.

Olin jo aiempina vuosina ajatellut, että yrittäminen voisi olla siisti juttu. Tiesin, että isälläkin oli ollut yritys, vaikka en tarkalleen tiennytkään, mitä se käytännössä tarkoitti. Jotain "bisnes-hommia". Ja bisnes oli ainakin teoriassa, siis todellakin vain teoriassa, yhtä kuin raha. Se kuulosti siis hyvältä.

Askel kohti yrittäjyyttä

Menin mukaan yrittäjyyteen liittyviin tapahtumiin ja lopulta sain yllättäen keikkatarjouksen. Olihan se mahtavaa! Pääsisin soveltamaan osaamistani ja saisin siitä vielä rahaa. Enää piti perustaa yritys, jolla laskuttaa. Onneksi vuosien koulutus ei ollut mennyt hukkaan ja osasin avata Googlen. Kirjoitin sinne: "Miten perustan yrityksen?". Hakutuloksissa Tampereen alueen osalta pomppasi esiin myös Ensimetrin nimi ja tieto, että sieltä olisi mahdollista saada neuvontaa, ja vielä ilmaiseksi. Ajattelin, että tämä kortti pitää katsoa, ja menin paikan päälle keskustelemaan.

Nyt vuosien jälkeen voin todeta, että tämä Ensimetrin tarjoama neuvonta yhdistettynä omatoimiseen tiedonhakuun oli tärkeä askel siihen, että minusta tuli yrittäjä ja sain ensimmäisen keikkani laskutettua. Myöhemmin sain toki eri paikoista muutakin apua ja ajatuksia. Kiersin verkostoitumistilaisuuksissa, tutkin kevytyrittäjyyden mahdollisuuksia ja löysin hyviä tyyppejä omaan tiimiini.

Alkavan yrittäjän toimintaympäristö on muuttunut

Vaikka aikaa ei ole kulunut kuin hieman alle kymmenen vuotta, alkavan yrittäjän toimintaympäristö on muuttunut selkeästi. Yrittäminen on tullut yhä useammalle työllistymisen muodoksi, ja erilaiset yhteisöt sekä laskutuspalvelut ovat helpottaneet lähtölaukausta yrittäjyyteen. Nuorten keskuudessa yrittäjyysinnostus on kasvanut, ja kansainväliset osaajat näkevät yrittäjyyden yhä useammin mahdollisena polkuna työllisyyteen.

Pakko myöntää, että jos maailma on muuttunut, niin olen itsekin. Naiivit mahdollisuuksien tavoittelut ovat vaihtuneet realistisempiin maailmankuviin. Nyt työskentelen Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei voisi olla mukana innostavassa kehityksessä. Saimme nimittäin juuri päätökseen uudistuneiden alkavan yrittäjien palveluiden hankinnan.

Tämä hankinta vastaa alkavan yrittäjän toimintaympäristön muutoksiin monella tapaa. Se sisältää kevytyrittäjyysneuvontaa, nuorille ja kansainvälisille osaajille kohdennettua neuvontaa, kovaan kasvuun alusta saakka tähtäävien tiimiyrittäjien sparrausta sekä erilaista mentorointia ja yhteisöllisiä verkostoitumismahdollisuuksia. Kaikkea on varmasti ollut aiemminkin tarjolla, mutta nyt rakenteellisesti täysin uudella tavalla, monen eri toteuttajan toimesta yhden luukun takaa. Jos siis sinä tai kaverisi tarvitsette apua yrityksen perustamiseen, edelleen voi suunnata osoitteeseen ensimetri.fi, josta tulevaisuudessa löytyy entistä kattavampi tarjonta.

Vuonna 2013 oli erilaista ja vuonna 2031 tulee olemaan erilaista, mutta nyt on nyt. Sade halkoo edelleen ilmaa ja tuuli tuivertaa, kun syksy lähestyy. Tällä kertaa olen kuitenkin itse se mesoava kaveri, joka on innoissaan tästä alkavien yrittäjien uudesta palvelukokonaisuudesta, ja haluaa sytyttää kipinän yhä useammalle yrittäjyydestä kiinnostuneelle. Näillä fiiliksillä toivon kaikille oikein innostavaa syksyä.

Vesa-Matti Ruottinen

Kirjoittaja toimii yrittäjyyden erityisasiantuntijana Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa. Aikaisempaa yrittäjämäistä taustaa häneltä löytyy muun muassa fasilitoinnista, tanssin ohjaamisesta ja startup-yhteisön rakentamisesta.

Kirjoittaja Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat