Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Riesana rakkulat & raapiminen - rokotteesta rauha

Julkaistu 21.9.2017 13.13
Suurin osa suomalaisista aikuista voi muistaa lapsuudesta sairastetun vesirokon, joka leviää herkästi. Kymmenet, sadat kutiavat rakkulat iholla ovat selvä merkki vesirokosta. Taudista voi olla muistona yksittäisiä arpia.
Valokuva: Terveydenhoitajan valmiina rokottamaan.

Syyskuussa 2017 alkaen vesirokkorokote on osa kansallista rokotusohjelmaa. Rokotetta tarjotaan ikäkausitarkastuksissa kaikille 1,5 - 11 -vuotiaille lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. Rokotteesta annetaan kaksi annosta: Jos ensimmäinen annos annetaan alle 6-vuotiaalle, annetaan toinen annos 6-vuotisneuvolassa. Jos ensimmäisen annoksen saa alle 11-vuotiaana esim. kouluterveydenhuollossa tai on jo saanut sen omakustanteisesti, saa toisen annoksen 12-vuotiaana kouluterveydenhuollossa.

Vesirokkorokotuksen on voinut aiemmin saada omakustanteisesti. Jos lapsi on saanut yhden annoksen omakustanteisesti, tarjotaan hänelle toinen neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa. Minimiväli rokotteiden välillä on kolme kuukautta.

Aina vesirokon sairastavalle ei tule selviä oireita, eikä aina ole aivan selvää varmuutta taudin sairastamisesta. Jos vanhemmat ovat epävarmoja, onko lapsi sairastanut vesirokkoa vai ei, suositellaan rokotteen ottamista.

Useasti ajatellaan, että vesirokko on tavallinen lastentauti. On hyvä kuitenkin tietää, että osalle sairastuneista tulee vakavia jälkitauteja, kuten aivotulehdus tai keuhkokuume. Yleinen jälkitauti on tulehdus, joka syntyy kun rakkuloita raapii ja ne tulehtuvat.

Kuten muutoinkaan sairasta lasta, ei vesirokkoistakaan voi viedä päiväkotiin. Vesirokkoisen kotihoito kestää noin viikon ajan, jonka ajan toinen vanhemmista on poissa työstään. Rokotuksen jälkeen lapsi voi mennä päiväkotiin.

Vesirokkorokotteella on paljon hyötyä - niin yksilölle kuin koko yhteiskunnalle. Vaikka rokote on uutena rokotusohjelmassa, on kyseistä vesirokkorokotetta käytetty noin 20 vuoden ajan (annettu yli 200 miljoonaa annosta) ja se on hyvin siedetty rokote. Noin 20 %:a kokee kipua pistoalueella, noin 15 %:lla nousee kuume ja noin 5 %:a rokotetuista saa rokotuskohdan ympärille muutaman vesirokkorakkulan.

On loistavaa, että Suomessa on toimiva rokotusohjelma, joka mahdollistaa ilmaiset rokotukset ja sitä kautta suojan vakavia sairauksia vastaan. Vesirokkorokote on paikkansa rokotusohjelmassa löytänyt ja se on hieno juttu!

Mukavaa syksyä kaikille!

Kirjoittaja on terveydenhoitaja, joka työskentelee Sarviksen neuvolassa:
Nina Komulainen
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat