Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Lastenhoitaja vaihtoi lennossa työstä toiseen

Julkaistu 6.5.2020 11.50

Tampereen kaupungin työntekijät ovat luoneet poikkeusolojen aikana upeasti nahkansa ja solahtaneet uusiin tehtäviin, kun työt omalla alalla ovat vähentyneet. Työstä toiseen on siirtynyt myös Annukka Kuusisto, joka toimii nyt Hatanpään terveyskeskuksen aulaoppaana.


Lastenhoitaja Annukka Kuusisto on siirtynyt esiopetuksesta terveyskeskukseen.

Normaalisti Annukka Kuusisto työskentelee varhaiskasvatuksen lastenhoitajana Lentävänniemen esiopetuksessa, mutta kun kouluissa siirryttiin koronapandemian vuoksi etäopetukseen 18.3., tyhjenivät esiopetusryhmätkin.

– Lentävänniemen koululla on normaalisti kolme eskariryhmää, mutta suurin osa lapsista on nyt etäeskarissa. Lähiopetuksessa käy Lielahden koulussa vain noin 6-9 lasta, lastenhoitaja Annukka Kuusisto kertoo.

– Tartuin heti tilaisuuteen, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta tulla terveyskeskukseen aulaemännäksi. Yksi työkaveri on siirtynyt kotihoitoon, mutta muiden sijoittumisesta en tiedä.

Henkilöstöjohtaja Niina Pietikäinen kertoo, että Tampereen kaupunki on tehnyt kaupunkitasoista resurssiselvitystä eri yksiköiden lisäresurssitarpeista ja kerännyt tietoja vapautuvista resursseista.

– Olemme selvittäneet suljettujen ja supistettujen yksiköiden sekä muiden käytettävissä olevien työntekijöiden osaamista, Pietikäinen kertoo.

– Lisäresurssintarve on kohdistunut erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa erilaisiin avustaviin tehtäviin. Näihin avustaviin tehtäviin on siirretty henkilöstöä sivistyspalveluiden palvelualueelta. Perusopetuksen ruokajakeluun on siirtynyt henkilöstöä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista sekä TKL:sta.

Poikkeusoloissa työtekijä voi siirtyä tilapäisesti, enintään kahdeksaksi viikoksi kerrallaan muihin kuin työsopimuksensa mukaisiin tehtäviin.

– Näiden tilapäisten tehtävien tulee olla työntekijän koulutus ja työkokemus huomioon ottaen hänelle sopivia, Niina Pietikäinen painottaa.

Uuden oppimisen paikka

Annukka Kuusistokin on siirtynyt työstä toiseen noin kolmen viikon ajaksi. Uutena työtehtävänä on Hatanpään terveyskeskuksen asiakkaiden neuvonta ja opastaminen oikeisiin tiloihin.

– Kyselen vähän, että onko asiakkailla hengitystieoireita ja jos on, niin tarjoan kertakäyttöhanskoja ja hengityssuojaimia. Työnkuva on tosi kirjava. Alussa oli pieni perehdytys, mutta työssä oppii koko ajan.

Annukka Kuusisto on solahtanut hyvin sisään uuteen työhön.

– Yllätyin itsekin, kuinka hyvin olen sopeutunut. Henkilökunta on täällä avointa ja vastaanottavaista, ja saan apua ja neuvoja. Myös asiakkailta tulee positiivista palautetta ja henkilökunnalta kiitosta.


Hatanpään terveysasemalla on myös Taysin poliklinikoita. Annukka Kuusisto opastaa asiakkaita molempiin.

Kaksi asiaa uudessa työnkuvassa Annukka Kuusistoa erityisesti ilahduttaa.

– Ensinnäkin opin päivittäin uutta ja toiseksi tämä on ihmisläheistä työtä, aivan kuten eskarissakin.

Haastavalta sen sijaan tuntui terveydenhoitoympäristöön hyppääminen.

– Sairaalamaailman termit ovat hankalia eivätkä kaikki käsitteet välttämättä ole tiedossa. Joka päivä joutuu käyttämään päätä, ja pahimmillaan voin ohjata asiakkaita vääriin paikkoihin. Yritän kuitenkin olla positiivinen ja ottaa päivän kerrallaan kuten eskarissa, Annukka Kuusisto toteaa.

Alanvaihtoa hän ei harkitse, vaan aikoo pysyä varhaiskasvatuksessa. Omaan työhönkin on jo ikävä.

– Kaipaan lapsia! Huomaan vilkuttelevani taaperoille, kun näen täällä perheitä ja pieniä lapsia tallustelemassa käytävillä.

Lähiopetuksen jatkuessa 14.5. Annukka Kuusisto pääsee vielä palaamaan omaan työhönsä Lentävänniemen eskariin. Repussaan hänellä on elämän eväitä toisenlaisesta työstä.

– Työnvaihto tuo uutta silmää omaan työhön, ja opin arvostamaan muiden töitä, Annukka toteaa.


Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Marja Kyllönen