Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Teknologia-ala tutuksi yläkoululaisille nuorille

Julkaistu 30.9.2019 14.23

Teknologia-alan työpaikat kärsivät osaajavajeesta niin Pirkanmaalla kuin valtakunnallisestikin. Teknologiateollisuus ry julkaisi viime vuonna tutkimuksen, jonka mukaan ala tarvitsee yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä.

 

Tredussa on käynnistetty tämän syksyn aikana mittavat toimenpiteet, joiden avulla tehdään teknologia-alojen koulutuksia ja työpaikkoja tutuiksi yläkouluikäsille nuorille. Syyskuun alussa alkanut Teknologia-aloilta huippuosaajia –kiertue vierailee yläkouluissa Tampereella ja lähikunnissa. Kiertue on tällä hetkellä puolessa välissä. Vierailupäiviä kerääntyy kaiken kaikkiaan 25. Oppilaat kiertävät oppitunnin aikana pienryhmissä rasteja, joilla he tutustuvat kone- ja tuotantotekniikkaan, laboratorioalaan, prosessiteollisuuteen ja puuteollisuuteen. Tredun omat opiskelijat esittelevät rasteilla omaa koulutustaan toiminnallisin keinoin.

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Joona Kekkonen esittelee kiertueella robottia.

Tämä ala kehittyy nopeasti. Looginen päättelykyky on tässä työssä eduksi. Naisetkin pärjäävät täällä. Fyysistä voimaa ei niinkään tarvita, koska käytämme nostureita. Englannin kielen osaaminen on hyödyksi tätä työtä tehdessä, koska kaikki ohjelmat ja laitteet ovat englannin kielellä.

Jos tykkää vaihtelevista työtehtävistä, on kunnossapitoasentajan työ siihen sopivaa. Siinä vaihtuu kohde ja työlaite päivittäin, Kekkonen jatkaa.

Ann-Mari Tainio ja Ari Hilperi opiskelevat laboratorioalan perustutkintoa.

Laborantit tutkivat vettä, maata, ilmaa ja tuotteita. Laborantteja tarvitaan jokaisella teknologian alalla. Laborantit tarkistavat tuotantolaitoksissa, että prosessit ovat kunnossa eikä tuotteista löydy myrkkyjä.

Laboratorioalan rastilla oppilaat pääsevät tarkastelemaan omaa korvakoruaan tai sormustaan etsien löytyisikö siitä nikkeliä.

Prosessiteollisuuden rastilla Karoliina Reivala ja Veeti Törmä ohjaavat oppilaita mittaamaan paperia ja hiusta paksuusmikrometrillä. Vieressä on hylly, johon on kerätty tutunnäköisiä tuotteita, kuten wc-paperia, leivinpaperia ja kylmägeeliä. Reivala ja Törmä kertovat valmistavansa koulussa itse huulirasvaa, shampoota ja tuulilasin pesunestettä. Koulun tiloissa sijaitsee myös pienpanimo, jossa valmistetaan olutta.

Puualaa opiskeleva Ville Palmi kertoo valmistavansa koulussa erilaisia huonekaluja.

Materiaaleista tulee jonkin verran kustannuksia, mutta ei se niin paljon ole, jos pysyy näissä normaaleissa puulajeissa. Eri juttu sitten on tehdä esimerkiksi pähkinästä.

Kiertueella on mukana myös yrityksiä. Viime viikolla Hatanpään koululla mukana oli Millog Oy. Millog ylläpitää maa- ja merivoimien kalustoja sekä ilmavoimien valvontajärjestelmiä. Ydinosaamista on teknisen kaluston ja järjestelmien huolto- ja kunnossapito. Millog työllistää 1060 henkilöä 22 paikkakunnalla.

Työnantajana Millog tarjoaa monipuolisia uramahdollisuuksia asentajille, eri alojen asiantuntijoille sekä esimiestehtävissä toimiville. Suurin osa henkilöstöstä työskentelee korjaamotoiminnassa, ja heidän joukossaan on mm. ajoneuvoasentajia, sähköasentajia, elektroniikka-asentajia sekä ICT-asentajia.

- Tulevina vuosina eläköityy suuri määrä henkilöstöä ja siksi tarvitsemme lisää uusia tekijöitä, Millogin henkilöstöasiantuntija Minna Hyrylä toteaa.

Markus Lehtimäki työskentelee Millogilla asennustehtävissä.

- Tulin ensiksi Patrialle työharjoitteluun ja sen kautta löysin tieni tänne. Tekniikka-alan koulutus antaa hyvän pohjan työuralle.

Kiertueella kerrotaan myös ammatillisen koulutuksen polusta Tampereen ammattikorkeakouluun insinööriopintoihin.

Ensi kevään yhteishaussa on mahdollisuus hakea opiskelemaan kone- ja tuotantotekniikkaa ammattikorkeakoulupolulla. Kolmen vuoden opinnoissa suoritetaan insinöörikoulutuksesta ensimmäisen vuoden opinnot. Jos sitten myöhemmin hakeutuu ammattikorkeakouluun, on jo valmiiksi ensimmäisen vuoden opinnot tehtynä, koulutuspäällikkö Timo Saari kertoo.

Lisätietoja

Koulutuspäällikkö Jari Rauhala
[email protected]
puhelin 040 506 9170


Kuvat Päivi Valkama