Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tredun rohkeat kokeilijat valmistavat olutta myyntiin saakka

Julkaistu 21.8.2019 11.32

Prosessiteollisuuden väki harmittelee Hervannan Tredussa koulutustilojensa epäjärjestystä, vaikka ulkopuolisin silmin välineet ovat paikoillaan ja paikat kiiltävät puhtaina. Siivottujen huoneiden lattia on kuitenkin hieman tahmea ja huoneet tuoksuvat aavistuksen makealta.

Tahmaisuus ja tuoksu selittyvät sillä, että perimmäisen nurkan pienissä tiloissa valmistetaan olutta. Aiemmin sitä on valmistettu ja voitu vain maistaa opetustarkoituksessa. Sen takia olutta on jouduttu valuttamaan kehitystyön aikana litroittain viemäriin.


Opiskelijoiden motivaatio on noussut tänä vuonna piripintaan, kun selvisi, että olutta saadaan syksyllä myyntiin hervantalaisravintolaan.

– Tiedän, että tekemämme olut on nyt onnistunutta. Voisin jopa ostaa ja maistella sitä ravintolassakin, suunnittelee 26-vuotias Oscar Ståhlberg.

Kolmannen vuoden opiskelija iloitsee siitä, että on päässyt opiskelemaan tarkkuutta vaativaa prosessitekniikkaa eri tuotteiden parissa. Hervannan Tredussa tehdään esimerkiksi olutta, shampoota, tuulilasinpesunestettä ja biodieseliä. Shampoota on syntynyt opiskelijoiden omaan käyttöön, ja sitäkin saadaan myyntiin tänä syksynä.

Oscar Ståhlbergia kiinnostaisi olutpanimo harjoittelu- tai työpaikkana.
Oscar Ståhlbergia kiinnostaisi olutpanimo harjoittelu- tai työpaikkana.

Oluen valmistusta on harjoiteltu tuntiopettaja Aleksi Haapavaaran opastamana.

– On helppo opiskella, kun on opettamassa joku, joka osaa homman niin hyvin kuin Aleksi tämän. Hän on opettanut meille, kuinka tarkka oluenvalmistuksessa pitää olla, Oscar Ståhlberg kehuu.

Oluen valmistukseen ja myyntikuntoon saattamiseen on vihkiytynyt tähän mennessä neljä Tredun luokkaa, joista yksi on aikuisopiskelijoiden ryhmä. Teoriaa voidaan opettaa isommalle joukolle, mutta valmistustiloissa käydään pienemmissä ryhmissä tilojen pienuuden ja työturvallisuuden säilymisen vuoksi.

– Rohkeaa työtä täällä on tehty, kehuu koulutuspäällikkö Ari Holsti Rohkee-nimisen oluen kehittäjiä.

"Helppoa osata, mutta myös munata"

Olutta on pantu Tredussa kahden vuoden ajan siitä lähtien, kun prosessiteollisuuden opiskelijat ovat opiskelleet nykyisissä tiloissaan Hervannan kampuksella.

– Aiemmin koulutukseen on kuulunut kaikki osaaminen raaka-aineesta lopputuotantoon, mutta nyt siihen on lisätty vielä myyntiin liittyviä asioita aina myyntiluvan lainsäädännöstä lähtien, Ari Holsti selvittää.

Kaikki oluen valmistuksen vaiheet ja yksityiskohdat lämpötiloineen ja kestoaikoineen kirjataan ylös.

– Näin voimme toistaa valmistuksen joka kerta täysin samalla tavalla ja tuotannosta tulee tasalaatuista, Aleksi Haapavaara toteaa.

– Tämä on helppoa, kun sen osaa, mutta helppoa myös munata, lisää Oscar Ståhlberg.

Yksi osa opintoja on, että tuotteita pyritään hyödyntämään mahdollisimman paljon. Oluen valmistuksen sivutuotteena syntynyttä mäskiä on lahjoitettu hevosten ruoaksi. Tredun oma leipomo käyttää mäskiä mallasleipien leivontaan.

Oscar Ståhlberg ja Aleksi Haapavaara esittelevät kierukkaa, jonka avulla neste jäähdytetään keittovaiheen jälkeen käymislämpötilaan.
Oscar Ståhlberg ja Aleksi Haapavaara esittelevät kierukkaa, jonka avulla neste jäähdytetään keittovaiheen jälkeen käymislämpötilaan.

Vehnämallas parantaa suutuntumaa ja oluen vaahdon pysyvyyttä

Aleksi Haapavaara on ottanut vakituisesta työstään virkavapaata ja perehtynyt oluen valmistukseen kotonaan, omissa opinnoissaan ja Pirkanmaalla eri panimoissa. Hän jakaa nyt oppimaansa Tredun prosessiteollisuuden opiskelijoille.

– Valmistusvaiheessa koulupäivälle kertyy mittaa 7–8 tuntia. Laadun tarkkailun aikana teemme laboratoriossa kokeita ja tutkimme oluen mikrobiologisia ominaisuuksia.

– Aloitamme tunnit suunnittelemalla olutreseptejä. Tunnit pidetään muutamien viikkojen kuluessa, koska valmistus vie aikaa. Sinä aikana teemme aistinvaraisia maistamisia.

Alkoholia Rohkeessa on 6,6 prosenttia. Alaikäisten opiskelijoiden vanhemmilta pyydetään erikseen lupa, että nuoret saavat maistaa olutta.

Tredun oluen perusainesosat ovat vesi, mallas, humala ja hiiva, kuten muidenkin oluiden.

– Käytämme lähinnä ohramallasta. Tässä Rohkee-oluessa on käytetty myös vehnämallasta, joka parantaa suutuntumaa ja oluen vaahdon pysyvyyttä. Rohkee on belgialaistyyppinen ale-olut. Se on raikas, hedelmäinen ja vähän mausteinenkin, kuvailee Haapavaara.

Reseptiä kehitetään koko ajan. Rohkee sopii sekä terassi- että ruokaolueksi, erityisesti kalan kanssa nautittavaksi.

Tredun opiskelijoiden valmistamaa olutta pulloissa
Tredun opiskelijoiden yhteistyö näkyy pullojen kyljissä. Media-alan opiskelijat ovat suunnitelleet etiketit, ja ne on painettu Tredun omassa kirjapainossa.
Oscar Ståhlberg, Aleksi Haapavaara ja Ari Holsti tähyävät jo syksyyn, jolloin muutkin pääsevät maistelemaan Tredun opiskelijoiden kehittämää olutta.
Oscar Ståhlberg, Aleksi Haapavaara ja Ari Holsti tähyävät jo syksyyn, jolloin muutkin pääsevät maistelemaan Tredun opiskelijoiden kehittämää olutta.

Teksti Tuuli Oinonen

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi