Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tredulainen kirvesrinta lähtee treeneistä suoraan itsenäisyyspäivän vastaanotolle

Julkaistu 4.12.2018 9.40

Unihiekat pois silmistä. Hieraisu ja vielä kerran uudestaan. Marraskuun puolessa välissä aamuposti toi Tredun opiskelijalle ja Tapparan liigajoukkueen puolustaja Toni Utuselle kutsun Presidentinlinnaan itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Toni Utunen Hakametsän jäähallissa.
Tredun opiskelija ja Tapparan puolustaja Toni Utunen edustaa Pikkuleijonia itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

– Silloin menin sanattomaksi ja muutaman kerran hieraisin silmiäni. Tuntuu uskomattoman hienolta edelleen, kertoo Toni Utunen Hakametsän jäähallin uumenissa ennen aamun oheisharjoituksia.

18-vuotias Utunen opiskelee kolmatta vuotta liiketalouden perustutkintoa Sammonkadun toimipisteessä. Kokkolasta kotoisin oleva urheilijanuori on kuuden vuoden aikana kotiutunut Tampereelle hyvin.

Huippu-urheilu ja opiskelu eivät olisi onnistuneet ilman Tredun joustavuutta ja myötämielistä suhtautumista urheilijan arkeen.

– Tredu on auttanut todella paljon. Toisen ja kolmannen vuoden opinnot olen tehnyt kokonaan verkossa. Ilman joustavuutta en ehkä olisi enää koulussa kirjoilla.

Utusen henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) on laadittu niin, että lähiopetusta on todella harvoin. Tapparan liigajoukkue harjoittelee Hakametsässä maanantaista perjantaihin joka aamupäivä. Pelipäivät eivät katso kalenteria, vaan kaukaloissa ympäri Suomen taistellaan sarjapisteistä 1–3 kertaa viikossa.

– Normaali opiskelurytmi olisi mahdotonta. Treenit ovat aina silloin, kun pitäisi olla koulussa.

Kapteenille kutsu linnan juhliin

Viime keväänä Utunen oli nostamassa kannua kattoon C-kirjain rinnassaan, kun Suomen Pikkuleijonat eli alle 18-vuotiaiden maajoukkue voitti maailmanmestaruuden Tsheljabinskissa Venäjällä. Joukkue kaatoi finaalissa USA:n maalein 3-2. Utunen oli koko turnauksen paras plusmiinus-pelaaja teholukemalla +12.

On kapteenin kunnia päästä edustamaan Pikkuleijonia myös itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

– Lähden linnaan avopuolisoni kanssa. En ole kuullut, että Tapparasta olisi muita vieraita tänä vuonna.

Presidentinlinnan asteleminen ei Utusta ainakaan vielä jännitä. Mielessä kutkuttaa vain odottava tunnelma, vaikka juhlapäivä ei paljon huippu-urheilijan arjesta eroa.

– Linnan juhlat ovat pyrähdys Helsingissä. Lähden suoraan reeneistä ja seuraavana aamuna olen taas takaisin hallilla.

Utunen on tulevaisuuden lupaus kaukalossa, sillä ensimmäisen liigapelinsä hän pelasi kirvesrintojen paidassa joulukuussa 2016 ollessaan vain 16-vuotias. Vancouver Canucks varasi Utusen viidennellä kierroksella 130. pelaajana NHL:n varaustilaisuudessa 2018. On varmaa, että tästä tredulaisesta kuullaan vielä.


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen