Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tailor’s House auttaa yrittäjää nuorten työllistämisessä

Julkaistu 20.11.2018 8.41

Töitä nuorille ja kehityskelpoisia tekijöitä sinne, missä heitä tarvitaan – nuorten työllistymisen palvelu Tailor’s House räätälöi ratkaisuja sekä nuorille työnhakijoille että heitä työllistäville yrityksille.

Yrityksen matka Tailor’s House -mallissa alkaa usein puhelinsoitosta, sillä palvelua tarjotaan yrityksille aktiivisesti. Jos yritys on kiinnostunut, Tailor’s House -tiimin OMA-räätäli ottaa homman haltuunsa ja pysyy yrityksen yhteyshenkilönä alusta loppuun asti.

– Selvitämme ensin, mitä yritys tarvitsee ja miten Tailor’s House voisi auttaa. Usein käymme yrityksessä paikan päällä kertomassa palvelusta ja keskustelemassa tarkemmin yhteistyöstä, kertoo OMA-räätäli Elina Toivokoski.

Kun räätäli on saanut yrityksen kanssa suunnitelmat selviksi, on aika ryhtyä etsimään sopivaa työnhakijaa työllisyyspalvelujen asiakaskunnasta. Sopivuuden takeena ovat kaupungin työllisyyspalvelujen OMA-valmentajat, jotka tapaavat työnhakijoita, tutustuvat heihin ja pystyvät siten arvioimaan hakijan soveltuvuutta avoinna oleviin paikkoihin.

Räätäli esittelee työnhakijan työnantajalle sähköpostitse ansioluettelon kera. Jos yritys on hakijasta kiinnostunut, räätäli sopii haastattelun, jossa työnhakija ja -antaja tapaavat ensimmäisen kerran.

– Siinä sitten nähdään, ovatko he samalla aaltopituudella – ja kyllä he aika usein ovat eli meillä tehty suositus osuu kohdalleen, Toivokoski toteaa.

Jokaisen työnhakijan ja yrityksen tarina on omanlaisensa, mutta melko usein yhteinen tie alkaa työkokeilusta. Siinä nuori harjoittelee, kokeilee ja näkee, millainen työpaikka on, ja molemmat osapuolet pystyvät arvioimaan, onko jatko mahdollinen.

Räätäli kyselee välillä kummankin kuulumiset ja auttaa jatkon järjestämisessä. Monesti palkkatuki on seuraava askel, ja viimeistään tässä vaiheessa on hahmottunut myös se, millaista koulutuksesta nuori hyötyisi.

– Koulutus voi olla vaikkapa oppisopimus, osatutkinto tai lupakortti; mitä tahansa mitä nuori tarvitsee osaamisensa tueksi, Toivokoski sanoo.


Kaikki työllistämisen tuet eivät ole tuttuja yrittäjille tai niitä pidetään hankalina hakea. Siinä Tailor's House tulee apuun, sanoo OMA-räätäli Elina Toivokoski (vasemmalla).

Nuoresta kasvaa osaaja

Tailor’s House -malli on uudenlainen vastaus Tampereen seudun korkeina pysyneisiin nuorisotyöttömyyslukuihin ja toisaalta yritysten työvoimapulaan. Malli tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja sekä nuorille työnhakijoille että yrityksille.

Jos yritys ei saa tarpeeseensa valmista osaajaa, Tailor’s House auttaa löytämään työllistymishaluisen nuoren, joka voi kasvaa osaajaksi yrityksessä. Koulutuksen täydentäminen on olennainen osa mallia, ja Tailor’s House -tiimi hakee kullekin nuorelle sopivan koulutuksen eri oppilaitoksista, esimerkiksi Tredusta ja TAKKista.

– Yhteistyö oppilaitosten kanssa on lähtenyt sujumaan hyvin ja nuorten tarvitsemia opintomahdollisuuksia järjestyy joustavasti, kiittää Toivokoski.

Yritykset hakevat Tailor’s Housen avulla yleensä suorittavan työn tekijöitä: tuotanto- ja varastotyöntekijöitä, asiakaspalvelijoita, myyjiä, assistentteja… Toivokosken mukaan myös esimerkiksi ravintola- ja metallialoille on haettu nuoria, ja kaiken kaikkiaan alojen kirjo on todella laaja.

Yrittäjät saavat samalla tietoa erilaisista työllistämisen mahdollisuuksista. Osalle tulee yllätyksenä se, että niitä on niin paljon. OMA-räätäli esittelee tarvittaessa koko paletin ja voi on apuna, kun keinoja otetaan käyttöön.

– Esimerkiksi kaikki työllistämisen tuet eivät ole tuttuja yrittäjille tai niitä pidetään hankalina hakea. Oppisopimustakin voidaan pitää työläänä, mutta ne joilla on siitä jo kokemusta, suhtautuvat siihen oikein myönteisesti, Toivokoski kertoo.

Mahdollisuuksia työhaluisille

Tailor’s Housen kautta työllistyy nuoria, joilla on työhaluja, mutta työpaikan saamista on hankaloittanut koulutuksen tai työkokemuksen puute. Ansioluettelossa voi olla peruskoulu, kenties lukio tai jokin kesken jäänyt tutkinto sekä mahdollisesti työkokemusta alalta, jolta nuori haluaa vaihtaa muualle.

– Osalle näistä nuorista on tärkeintä päästä työhön, oli se sitten mikä tahansa. Osalla taas on selkeä halu jollekin tietylle alalle, ja silloin nuoren tavoitteena on usein oppisopimus, Toivokoski kertoo.

Pitkän ansioluettelon korvaavat Tailor’s House -mallissa asenne, elämänhallinta ja työelämätaidot – esimerkiksi se, että nuori saapuu joka päivä ajoissa töihin, tulee toimeen työkavereiden kanssa ja haluaa oppia uutta. Tailor’s Housen työtarjoukset eivät ole velvoittavia, joten sen kautta tulevat nuoret ovat liikkeellä omasta halustaan.

– OMA-räätäliltä nuori voi saada vielä pientä rohkaisua, että mene ja hae, tässä on sulle hyvä mahdollisuus, Toivokoski sanoo.


Tailor’s House -malli

  • Pormestarin kärkihanke nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi ja yritysten työvoimatarpeiden avuksi.
  • Yritys saa tarvitsemansa palvelut työntekijän löytämiseen ja kouluttamiseen.
  • Työtön nuori (alle 30-vuotias) saa työpaikan, jossa voi kasvaa ja kehittyä osaajaksi.
  • Palvelukokonaisuus toteutetaan allianssimallilla, jossa ovat mukana Tampereen kaupungin työllisyyspalveluiden lisäksi Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu sekä useat muut oppilaitokset.
  • Malli lanseerattiin helmikuussa 2018 ja varsinainen toiminta on laitettu käyntiin kevään ja kesän mittaan.
  • Ulkoinen linkkiTailor's House Tamperelaisten nuorten työllistymisen ja yritysten työllistämisen tukena


Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Tammisto