Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ympäristö taiteen tekemisen syksyn teemana Wärjäämöllä

Julkaistu 30.10.2018 14.02

Taideverstas Wärjäämöllä on työskennelty syksyn ajan kahden eri ympäristöaiheisen teoksen parissa. Wärjäämöllä tehdään taidetta laidasta laitaan, mutta taidetta ympäristöteemoista tässä muodossa ei aiemmin ole ollut.

Ympäristötaideteoksen tekijöitä
Wärjäämössä on tänä syksynä tehty taidetta ympäristö-teemalla Noora-Maija Tokeen johdolla. Kuvassa Noora-Maija sekä osa ”Yhteys on voimaa” -ympäristötaideteoksen tekijöistä.

Projektit ovat osa Noora-Maija Tokeen soveltavan taiteen kehittämishanketta, jossa Tokee tutkii taiteen mahdollisuuksia ympäristövaikuttamiseen. Ennen työpajojen aloitusta aluesihteeri Juho Kytömäki Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiristä kävi kertomassa ympäristönsuojelusta Suomessa.

Ensimmäisen työpajan tuloksena syntyi performanssi, joka esitettiin julkisesti Tullikamarin aukiolla 1.10.2018 eli Tampereen päivänä.

– Esityksellä pyrimme herättämään keskustelua ajankohtaisesta sinilevätilanteesta ja tuomaan poikkeavan näkökulman aiheen käsittelyyn taiteen keinoin, kertoo Tokee.

Performanssitaiteilijat Tullikamarin aukiolla
Tullikamarin aukiolla 1.10.2018 pidetyn performanssin tavoitteena oli herättää keskustelua sinilevätilanteesta.

Ympäristötaideteos luonnon voimien armoilla

Ympäristötaideteos "Yhteys on voimaa" sai alkunsa huomiosta, että Tampereen puistoissa ei juurikaan ole julkisia teoksia. Teosta tekemässä oli viitisentoista ihmistä. Teos koostuu 672 savipallosta, jotka kuvastavat soluja ja symboloivat yhteyttä ihmisten ja luonnon välillä. Savipallot on koottu ketjuiksi, jotka sijoitettiin kolmen puun väliin.

Ympäristötaideteoksen paikaksi valikoitui Sorsapuisto, jossa wärjäämöläiset käyvät päivittäin kävelyllä.

– Halusimme tuoda puistoon jotakin yllätyksellistä ja ilahduttaa puistossa käveleviä ihmisiä. Ympäristötaideteoksen ideana oli havainnoida ja tutkia lyhytaikaisen taideteoksen elinkaarta ja prosessia, johon kuului teoksen valmistus, pystytys ja lopulta luonnonvoimien vaikutus teoksen esilläoloaikaan, sanoo Noora-Maija Tokee.

Ympäristötaideteos Sorsapuistossa
Ympäristötaideteos ”Yhteys on voimaa” koostui 672 savipallosta. Teos oli esillä Sorsapuistossa viikon ajan lokakuussa.

Teos oli esillä yhden viikon ajan lokakuussa, kunnes savipallot alkoivat yksitellen lohjeta sään vaikutuksesta ja lopulta tippuivat alas.

Taideverstas Wärjäämö on Tampereen kaupungin kehitysvammaisten toimintakeskus, jossa aikuiset kehitysvammaiset työskentelevät taiteen parissa.


Teksti Noora-Maija Tokee ja Marika Haapala

Kuvat Taideverstas Wärjäämö