Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tredun Helmi onkin oikea ammattiopetuksen helmi! – Hoidatpa sitten kuntoasi tai huolehdit ulkonäöstäsi, nämä monet palvelut saat meiltä

Julkaistu 3.5.2018 10.00

Hyvinvointikeskus Tredun Helmi lähentää opiskelijoita työelämään ja tarjoaa samalla monialaisen valikoiman palveluita kaupunkilaisten iloksi, hyödyksi ja hyvinvoinniksi.

Tredun kuva: Suvi Turunen ja Sahar Heidari Tredun Helmessä
 

Kun lapsiin ja nuoriin erikoistuva lähihoitaja Sahar Heidari ja hänen ammatillinen ohjaajansa Suvi Turunen valmistautuvat aamupäivän päätteeksi luovuttamaan viimeisenkin lapsen kotiväkensä huomaan, on Lasten Helmi jälleen kerran osoittanut toimintansa tarpeellisuuden.

Asiakas- ja työelämälähtöisyys ovatkin ammatillisen koulutuksen vahvoja piirteitä, jotka korostuvat aikaisempaa enemmän vuodenvaihteessa voimaan astuneen uuden lainsäädännön ja ammatillisen koulutuksen reformin myötä.

Lasten Helmi on yksi osa Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Santalahdentien toimipisteen uudistetuissa tiloissa hyvinvointipalveluita tarjoavan Tredun Helmen valikoimaa.

– Kun Santalahdentien toimipisteen oppimisympäristöä alettiin suunnitella ja rakentaa, mietimme ammatillisen koulutuksen reformin tuomia haasteita ja uudenlaisia oppimisympäristöjä, taustoittaa Tredun hyvinvointipalvelujen koulutusalajohtaja Terhi Rissanen.

– Ryhdyimme yhdessä opiskelijoiden kanssa kehittämään Hyvinvointikeskus Tredun Helmen toimintaa.

Sote-koulutukseen enemmän asiakaskohtaamisia

Tredun kuva: Sisko-Liisa Sillanpää ja Terhi Rissanen Tredun Helmessä
Tietokoneavusteiset kuntolaitteet soveltuvat monenlaisille käyttäjille, sillä sähköiselle kortille ladattu ohjelma valitsee sopivan harjoituksen asiakkaan mukaan, kertovat Tredun Helmen palvelupäällikkö Sisko-Liisa Sillanpää ja hyvinvointipalvelujen koulutusalajohtaja Terhi Rissanen.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan ja hius- ja kauneudenhoitolan opiskelijat ovat jo ennestään työskennelleet paljon asiakkaiden kanssa, mutta nyt myös sosiaali- ja terveysalan opiskelijat kohtaavat usein asiakkaansa oppilaitoksen oppimisympäristössä.

Työelämälähtöisyys näkyy kautta linjan Santalahdentien toimipisteen palvelupaketeissa ja opinnoissa. Opiskelijat kartuttavat oppimisympäristöissä valmiuksiaan toimia työelämässä, ja niitä kysytäänkin jo työpaikoilla tapahtuvien oppimisjaksojen aikana.

– Oppimisympäristöissä on jo mahdollisuus kohdata eri-ikäisiä asiakkaita turvallisesti opettajan ja ammatillisen ohjaajan opastamana, Rissanen mainitsee.

Moniammatillisia palvelupaketteja on rakennettu kaikenikäisiä asiakkaita kuunnellen, mutta toiminta pohjautuu aina tutkinnon perusteisiin ja opetussuunnitelmaan.

– Kaikki toiminta siis opinnollistetaan, Rissanen kiteyttää.

Hyvinvointikeskus Tredun Helmen palvelupäällikkö Sisko-Liisa Sillanpää mainitsee opinnollistamisesta lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvän esimerkin.

– Lasten Helmeen voi tuoda lapsia hoitoon aamupäiväksi kahtena päivänä viikossa, ja itse voi samaan aikaan asioida joko täällä Tredun Helmessä tai sitten lähteä vaikkapa kaupungille.

Tredun Helmessa on myös majoitustoimintaa, hyvinvointimittauksia tekevä Terveyskioski ja kuntosali, jossa tietokoneavusteiset laitteet toteuttavat henkilökohtaisesti ohjelmoitua kuntoilua.

– Opetusympäristöjä ei ole tehty tiettyyn muottiin, vaan ne muotoutuvat aina kysynnän ja tarpeen mukaan, Rissanen kehuu nykyaikaisia opetus- ja palvelutiloja.

– Meillä toimii sähköinen ajanvaraus netissä, ja myös asiakaspalvelussa voi käydä varaamassa ajan palveluihimme, hän opastaa.

Yritysyhteistyötä hyvinvointiteknologiassa

Tredun kuva: Petra Toiviainen ja Päivi Nylander Tredun Helmessä
Jalkahoidon osaamisalan opiskelija Päivi Nylander huolehtii tällä kerralla opiskelijakollegansa Petra Toiviaisen jalkojen hyvinvoinnista.

Tredussa on ensimmäisenä Suomessa alkanut Hyvinvointiteknologia asiakastyössä -tutkinnonosa lähihoitajakoulutuksessa. Santalahdentien toimipisteeseen on rakennettu kotihoidon simulaatio-oppimisympäristö, mikä mahdollistaa nykyajan työelämätarpeita vastaavan opetuksen. Myös yhteistyö hyvinvointiteknologia-alan yritysten kanssa on päässyt hyvään alkuun.

– Tällä hetkellä teemme yhteistyötä jo usean hyvinvointiteknologiaan liittyvän yrityksen kanssa. Lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupungin ja lähialueen muiden sosiaali- ja terveysalan toimijoiden kanssa, Rissanen kertoo.

Tredun tavoitteena on luoda ajantasainen päivittyvä kotihoidon simulaatio-oppimisympäristö, jossa opiskelijoiden, asiakkaiden ja lähialueen hoitotyöntekijöiden on mahdollista tutustua viimeisimpään hyvinvointiteknologiaan ja sen käyttöön. Samalla oppimisympäristö voi toimia esimerkiksi koulutustilana tai markkinapaikkana hyvinvointiteknologiayrityksille.

– Oppilaitoksemme kautta tulevaisuuden työmarkkinoille lähtee suuri määrä osaajia, jotka voivat toimia teknologian hyödyntämisen puolestapuhujina, kun teknologia on tullut heille tutuksi jo opiskeluaikana. Lisäksi voimme yhteistyössä asiakkaiden ja opiskelijoiden kanssa tuottaa yrityksille palautetietoa esimerkiksi teknologiaratkaisujen käytettävyydestä, Rissanen kuvailee mahdollisuuksia.

Kampuskohtaamo on vuorovaikutusta kasvokkain

Tredun kuva: Sillanpää, Rissanen ja Hanna Aaltonen Kampuskohtaamossa
Palvelupäällikkö Sisko-Liisa Sillanpää ja koulutusalajohtaja Terhi Rissanen sekä yhteisöpedagogiopiskelija Hanna Aaltonen sanovat Kampuskohtaamon kehittyvän kohtaamispaikkana kaiken aikaa.

Jotta kukaan ei jäisi opiskelijaelämässäkään yksin, kehittyi ajatus monen toimen tapaamispaikasta.

Kampuskohtaamo on Tampereen seudun ammattiopisto Tredun uusi kohtaamispaikka opiskelijoille Santalahdentien toimipisteessä. Tämä monenlaisen vuorovaikutuksen paikka on ajatukseltaan sittenkin aika yksinkertainen: ettei kenenkään tarvitse olla yksin.

Opinto-ohjaaja Minna Arvosen mukaan Kampuskohtaamo kasvaa ja kehittyy kaiken aikaa, mutta sen tarve huomattiin kouluterveyskyselyssä.

– Kyselyn tulokset kertoivat nuorten yksinäisyydestä, Arvonen sanoo.

Kouluterveyskyselyn esiin nostamia asioita yksinäisyyden lisäksi yhteisöllisyys, päihteettömyys ja turvallisuus.

Kampuskohtaamo huolehtii nuorista ja heidän motivaatiostaan opiskella.

– Netin chatti on tuotu tänne liveksi pääaulan yhteyteen, Tredun Helmen palvelupäällikkö Sisko-Liisa Sillanpää luonnehtii kasvokkain tapahtuvaa vuorovaikutusta.

Olennainen tekijä on kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyöverkosto, jota voidaan laajentaa tarpeen mukaan.

Kampuskohtaamo madaltaa kynnystä hakea palveluita, jotka edistävät työllistymistä tai auttavat muuten elämässä eteenpäin. Tietoa voi saada vaikkapa opintososiaalisten etuuksien hakemisesta tai mielenterveyspalveluista.

– Olennaista on saada yhteen paikkaan pöhinää. Eikä toiminta ole vain vierailijoiden varassa, vaan täällä nuoret voivat kohdata paremmin myös toisiaan, Arvon summaa ajatusta.

Ammatillinen koulutus uudistuu

– Amisreformi astui voimaan vuoden 2018 alusta.
– Uudistuminen merkitsee entistä voimakkaampaa yhteyttä työelämään.
– Koulutusta kehitetään osaamisen ja työelämän tarpeiden mukaiseksi.
– Yrityksille näkyvämpi jalansija opetuksen järjestelyissä, oppiminen aikaisempaa enemmän työpaikoilla.
– Osaaminen arvioidaan näytöillä aidoissa työtilanteissa.

Tredun Helmi

– Monen tamperelaisen Pyynikin ammattioppilaitoksena tuntema paikka on nykyisin Tampereen seudun ammattiopisto Tredun toimipiste ja Hyvinvointikeskus Tredun Helmen tyyssija.
– Kauneushoitola Hemmotteluhelmestä saa kauneudenhoitopalveluja päästä varpaisiin.
– Lasten Helmessä on ohjattua toimintaa lapsille maanantaisin ja torstaisin kello 8.30-11.30.
– Parturi-kampaamo Helmen Lumous huolehtii hiustenleikkauksista ja -värjäyksistä, kampauksista sekäparranajoista ja -muotoilusta.
– Hotelli Helmessä on mahdollisuusmajoittua.
– Opetusravintola Elmeri tarjoilee lounaan ja Café Eevi kahvilapalvelut.
– Mahdollisuus tutustua uusiin kotona asumista ja sosiaalista kanssakäymistä tukeviin teknologiaratkaisuihin.
– Toimintakykyä ja hyvinvointiaedistäviä palveluita, kuten lihasvoima- ja tasapainoharjoittelua, terveyskioski sekä Tredun Helmen tanssit.

Tredun Helmen asiakaspalvelu: sähköposti [email protected] ja p. 03 5656 7700


Teksti Hannu Virtanen

Kuvat Hannu Virtanen