Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Digitointi ja editointi

Mitä voi digitoida ja missä

Mitä voi digitoida ja missä

C-kasetit

Lielahden kirjastossa sekä Hervannan ja Sampolan kirjastojen tietotoreilla voi digitoida C-kasetteja joko CD-levyille tai mp3-tiedostoiksi.

Pääkirjaston musiikkiosastolla on mahdollisuus digitoida C-kasetteja CD-levyille. Digitointiajan pääkirjasto Metson musiikkiosastolle voit varata ajanvarausohjelmasta.

LP-levyt

Lielahden kirjastossa ja Hervannan kirjaston tietotorilla on levysoitin, jolla vinyylilevyt voi siirtää cd-levyille tai mp3-tiedostoiksi. Digitoinnin onnistumiseksi levyjen tulee olla hyväkuntoisia. Tarvittaessa puhdistusvälineitä löytyy myös paikan päältä.

Pääkirjaston musiikkiosastolla voi digitoida vinyylilevyjä CD-levyille. Digitointiajan voi varata ajanvarausohjelmasta.

Kirjastosta ostettava CD-RW-levy maksaa 1,50 €.

Valokuvat, diat ja negatiivit ja asiakirjat

Paperisia valokuvia, dioja, negatiiveja a dokumentteja voi digitoida skannereilla. Tietotoreilla on myös mahdollisuus skannata 35 mm ja 120-tyyppisiä filmejä.

Huomaathan, että skannerimallit ja opastusresurssit vaihtelevat toimipisteittäin. Kannattaa varmistaa etukäteen joko puhelimella tai paikan päältä, mitä skannausmahdollisuuksia omassa kirjastossasi on.
Katso skannerien sijainti Asiakaskoneet ja laitteet -sivulta.

VHS-videonauhat

Lielahden kirjastossa voi tallentaa VHS-kasetilla olevaa materiaalia digitaaliseen muotoon DVD-levylle.

VHS- ja VHS-C-videonauhat voi digitoida ja tallentaa DVD-levyille VHS/DVD-digitointilaitteella. Digitointi kestää tallenteen pituuden verran, eli esimerkiksi kahden tunnin videonauhan digitointiin kuluu kaksi tuntia. Asiakas voi ottaa mukaan oman DVD-levyn tai ostaa sen kirjastosta (hinta 2 €) Tallennukseen sopivat kaikki tyhjät yksikerroksiset DVD-R/RW- ja DVD+R/RW-levyt, paitsi Maxell ja Sony -merkkiset levyt.

Digitointiin annetaan alkuopastus, ja laitteille on tehty selkeät käyttöohjeet.

Lielahden ja Sampolan kirjastoissa on mahdollista digitoida muita videoformaatteja kytkemällä videokamera tai -nauhuri digitointilaitteeseen. Sekä kaapelit että kamera/nauhuri tulee olla asiakkaalla itsellään.

Sampolan tietotorilla on käytössä myös VHS-nauhuri, jolla videokuvan saa digitoitua suoraan videotiedostoksi, esimerkiksi asiakkaan omalle muistitikulle. Lisätietoa käytössä olevasta laitteesta ja ajanvarauksesta saa Sampolan tietotorin henkilökunnalta.

Skannerit

Katso skannerien sijainti Asiakaskoneet ja laitteet -sivulta.

Kirjastossa myytävät tuotteet

  • CD-RW -levy 1, 5 €
  • DVD-RW -levy 2€

Digitoitujen aineistojen editointi ja tallentaminen

Digitoitujen aineistojen editointi ja tallentaminen

Kuvankäsittely

Hervannan ja Sampolan kirjastojen tietotoreilla tietotoreilla on Corel Paint Shop Photo Pro X3 ja Lielahdessa versio X7. Lisäksi asiakaskoneille on asennettu mm. kuvankäsittelyohjelma Gimp.

Äänenkäsittely

C-kasettien digitointiin tarkoitetuilla koneilla voit muokata äänitiedostoja Audacity-ohjelmalla.

Lielahden kirjastossa ja Sampolan kirjaston tietotorilla kasettisoitin on siirrettävä, joten kasettien digitointi ja editointi onnistuu kaikilla asiakaskoneilla. Hervannan kirjaston tietotorilla ohjelma löytyy koneelta 5.

Videoeditointi

Lielahden kirjastossa ja Sampolan kirjaston tietotorilla on videoeditointikone. Sen voi varata käyttöönsä kolmeksi tunniksi kerrallaan joko puhelimitse, tai kirjaston asiakaskoneiden varausjärjestelmässä.

Sampolan videoeditointikoneella on Adobe Premiere Elements 11, Lielahdessa versio 12.

Sampolan tietotorilla käytössä on myös VHS-nauhuri, jonka avulla editoitavan materiaalin voi tuoda tietokoneelle suoraan vanhoilta VHS-videokaseteilta.

Editointikone poistaa kiintolevylle tallennetut tiedostot jokaisen käynnistyksen yhteydessä, joten asiakkaan omat tiedostot on säilytettävä erillisellä tallennusvälineellä.

Tallentaminen asiakaskoneilla

Digitoidut aineistot on mahdollista tallentaa esimerkiksi muistitikulle tai ulkoiselle kovalevylle. Tietotorien koneissa on myös tallentavat CD- ja DVD-asemat.

Tietotoreilla on myös käytössä tallentava Blu-ray -asema, jonka saat käyttöösi henkilökunnalta.

Asiakaskoneiden ajanvaraus

Varaa kone

Varaukset asiakaskoneille voi tehdä itse ajanvarausohjelmassa, puhelimitse tai käymällä kirjastossa.


Ulkoinen linkkiAsiakaskoneiden ajanvaraus